De klassiske underverkene

Med røtter i antikken er det ingen bombe at de fleste underverkene på den "klassiske" listen befinner seg i området rundt Middelhavet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Pyramidene stammer helt fra 2.000 år før Kristus, og kan, som de eneste av de gamle underverkene, beundres den dag i dag. Den største er Kheops-pyramiden som strekker seg 147 meter over bakken. Du finner pyramidene i Giza i Egypt, og kommer deg greit dit fra Norge bl.a. med flere charterselskaper.

De hengende hagene i Babylon, i det nåværende Irak, er forsvunnet for lengst. Dessuten er det nok et ganske utilgjengelig område for de fleste av oss. Hagene bestod av terrasser på toppen av en buet bygning i nivå fra 20 til 90 meter over bakken. De ble mest sannsynlig anlagt av kong Nebuchadnezzar rundt år 600 før Kristus, men er også assosiert med dronning Semiramis.

Statuen av Zevs markerte stedet for de originale olympiske leker i Olympia i Hellas. Den ble konstruert i gull og elfenben ca. 400 år før Kristus, og skal ha vært hele 12 meter høy. Alle spor er borte, med unntak av reproduksjoner på mynter.

Artemis-(Diana-)tempelet i tyrkiske Efesos tok 120 år å ferdigstille. Det var mer enn 122 meter langt, og bestod av flere enn 100 kolonner i 18 meters høyde. Det ble påbegynt ca. 360 før Kristus og ødelagt av Goterne i 262 etter Kristus. Både Efesos og Olympia kan by på mengder av severdige arkeologiske skatter, og er vel verdt et besøk selv om de store "underverkene" er borte.

Mausoleet i Halicarnassus i nåværende Tyrkia, ble reist av dronning Artemisia i minne om hennes mann, Kong Mausolus (derav ordet mausoleum) av Caria. Han døde i 353 før Kristus. Mausoleet var 43 meter høyt. De eneste restene av det befinner seg nå i British Museum i London.

Kolossen på Rhodos var en statue i bronse av solguden Helios (eller Apollo), som stod ved innløpet til havnen på den velkjente ferieøya Rhodos. Statuen, som skal ha vært mer enn 30 meter høy, ble ødelagt i et jordskjelv på 200-tallet før Kristus, kun få år etter at den ble laget.

Fyrtårnet i Alexandria, datidens egyptiske hovedstad, er av de fleste regnet som verdens syvende underverk. Dette marmortårnet med lys og utkikk på øya Pharos utenfor Alexandrias havn, ble bygget i det tredje århundret før Kristus. Et jordskjelv ødela det mer enn 120 meter høye tårnet så sent som i 1375. Byen ligger der imidlertid fortsatt, og kan by på innblikk både i tradisjonell og moderne egyptisk kultur for deg som tar turen.