De groveste håndtegnene

Disse bør du vite når du IKKE skal bruke. Se og lær. Alle foto: Per Ervland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jepp, noen håndtegn er ganske universelle, men en rekke av de godt kjente har dobbeltbetydninger som kanskje overrasker.

Trodde du det var OK å bruke ok-tegnet? At tommelen opp er udelt positivt?

Tro om igjen.

Tenk deg derfor godt om før du gestikulerer i vei når du er i det store utland.

Helt uten å vite det, risikerer du å tråkke midt i salaten, og få deg en på trynet.

Og det vil du vel ikke?

Den gamle gode

Vi varmer opp hånden med klassikeren - langfinger'n. Denne er det vanskelig å feiltolke. Den ber deg om å dra til h¤#%& Men...

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


...det finnes variasjoner over dette temaet. I noen arabiske land (og noen av Middelhavslandene), brukes pekefingeren til samme formål. Trodde du gateselgeren pekte opp mot sola som skinte så fint. Ånei. En annen variant er den hvor peke- og ringfinger er halvveis oppe. Hva ser de ut som da? Jo, et sett baller som dekorerer fingeren. Visstnok bruker enkelte en mer finurlig en, der de viser deg alle fingrene bortsett fra langfingeren. Les mellom linjene...

Ikke helt OK

Dette vet du sikkert, men OK-tegnet er ikke OK mange steder i verden. For hva ligner dette egentlig på?

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Nettopp, et #%¤%høl. Det er også dette du signaliserer dersom du buker tegnet i spansktalende land. Kanskje ikke det lureste å kalle kelneren når han kommer bort for å spørre om alt er OK - og du ennå ikke har fått servert desserten...

Frekt som fy

Når vi først befinner oss i dette området av menneskets anatomi, kan vi også nevne v-tegnet. Jada, det betyr "peace & love" eller "jeg er vinneren" hvis du vender håndflaten mot personen(e) du viser tegnet til. Snur du hånden derimot...

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


...så signaliserer du noe helt annet. Sier frasen "up your's" deg noe?

Ulv i fåreklær

I samme sjanger har vi den for mange så uskyldige tommelen opp. For oss nordmenn betyr jo dette kjempebra, alt i orden. Det gjør det ikke i Latin-Amerika, Vest-Afrika og i land som Hellas og Russland:

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Der betyr det noe sånt som "sett deg på denna og rotér".

Grisete barnelek

Næmen, der tok jeg nesa di, sier vi til småungene, og klyper dem over nesa før vi later som om tommelen vår er nesetippen deres. For det første skjønner alle unger at dette er tøys, og de ler bare for å være høflige. For det andre kan dette tegnet bety noe helt annet...

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Hva synes du det ligner på? Ja nettopp, en vagina. Tommelen representerer klitoris. Er dette noe å lære nevøen din på tre år? Nei, tenkte oss det. Tegnet er en kraftig provokasjon i land som Italia, Tyrkia og India.

Merkelige, saftige gloser

For viderekommende

Denne er mer avansert:

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Vet du hva det betyr? Nei? Uansett, hvis noen viser deg denne, for eksempel i India og Pakistan, da er du hjertlig velkommen til å flippe opp langfingeren tilbake. Tommelen presses mot fortennene og lager en klikkelyd. Legges det til "cutta" er fornærmelsen komplett. Betydingen? Fuck you.

Knekk en finger

Er du i Philippinene, og skal ha tak i servitøren, da vinker du IKKE på ham med pekefingeren.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Denne gestikuleringen brukes bare på bikkjer, så ikke bli overrasket over at du ender opp med en knekt finger dersom du er for ivrig med dette tegnet.

Gresk vrede

"Moutza" kalles denne av grekerne, og den betyr ikke at du skal roe deg ned eller senke stemmen, hvis du trodde det.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Hvis en hissig greker dytter hendene sine mot deg på denne måten, og samtidig roper "na!", da har han på gresk vis bedt deg om å "eat shit", som amerikanerne sier, eller spis dritt, som det heter hvis vi oversetter direkte til norsk.

Ta testen: Skikk og bruk i utlandet

Kjært tegn, mange betydninger

Dette tegnet vet du sikkert hva betyr:

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Jepp, dette tegnet signaliserer djevelen, og er flittig brukt av langhårede heavy metallere. Overraskende nok betyr det samme tegnet at du fordriver det onde i hinduismen og buddhismen. Uansett, mange bruker i dag dette tegnet med en annen betydning - "rock on".

I den vestlige verden betyr dette tegnet historisk sett noe helt annet. Grekerne brukte (og bruker fortsatt) dette tegnet for å fortelle mottakeren at kona hans er utro. Andre land som også gir tegnet denne betydningen er Spania, Portugal, Colombia og Brazil, for eksempel.

Universell fornærmelse

Du skal ha god grunn til å bruke denne, uansett hvor du er i verden:

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Dette er det gode, gamle "wanker"-tegnet, som imiterer en som onanerer. Noen steder utføres håndbevegelsen med tommelen vendt innover (altså med håndbaken vendt opp). Da ser det ut som om man onanerer en annen, og dermed antyder fornærmeren at den fornærmede er homofil.

Scoring?

Har det imidlertid blitt noe på deg, da kan du bli spurt om det på denne måten i Brasil:

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Dette tegnet, der man altså så vidt vinker litt med hånden (omtrent som når vi diskret ber noen om å dempe seg), betyr faktisk "har du fått deg et ligg?"