Holkham Hall er både et privat hjem og et gedigent besøkssenter og museumsområde. <i>Foto: Holkham.co.uk</i> Foto: Holkham Hall
Holkham Hall er både et privat hjem og et gedigent besøkssenter og museumsområde. Foto: Holkham.co.uk Foto: Holkham HallVis mer

De fremste britiske turistattraksjonene

Et privat gods, et friluftsmuseum og et historisk skipsverft er det beste av Storbritannias attraksjoner. Har du fått dem med deg?

I den britiske turistnæringens "Oscar"-utdeling 20. april ble tre attraksjoner kåret som de beste i landet. Tre severdigheter som mange utenfor Storbritannia neppe har hørt om.

Prisen, Enjoy England Excellence Awards, gikk til to store attraksjoner med mer enn 100.000 besøkende i året, og en liten attraksjon av det mer ukjente slaget. Gullprisene gikk til følgende steder:

Årets lille turistattraksjon

Vinneren er Holkham Hall - et privat storgods som ligger midt på en 10.000 hektar stor jordbrukseiendom. Holkham Hall er hjemmet til jarlen og grevinnen av Leicester. Prisjuryen sier om eiendommen:

Holkham Hall er et klenodie som burde bli en stor besøksattraksjon basert på kvaliteten som ligger i en visitt hit.

Her kan du besøke storgodsets bygninger og rom med kunst og skulpturer, antikke møbler og original utsmykking. Det er også et museum her, samt restauranter og butikker. Du kan til og med overnatte nær godset. Inngang til parkområdet og jordbruksmuseet er gratis. For å se selve Holkham Hall fra innsiden betaler voksne 6,50 pund (80 kroner) og barn 3,25 pund (40 kroner). Flere attraksjoner og severdigheter har også egne billetter. Det er dessuten mulig å kjøpe samlebilletter. Se nettsidene for mer informasjon om priser og åpningstider.

Ekstern lenke:

 • Holkham Hall
 • Årets store turistattraksjon

  I denne kategorien gikk gullprisen til to steder.

  Beamish North of England Open Air Museum, County
  Friluftsmuseet viser hverdagslivet slik det var i Nord-England på 1700- og 1800-tallet. Ikke bare gjennom støvete utstillinger og plansjer, men gjennom levende, arbeidende museumsansatte som gjenskaper arbeidsliv og dagligliv slik det var for et par hundre år siden.

  Beamish ligger i Conty Durham, 12 kilometer syd for Newcastle. Frem til 30. oktober er åpningstidene 10-17. Vintersesongen varer til 31. mars neste år, og da stenger museet klokken 16, samt mandager og fredager. Inngang i sommersesongen koster 9 pund (111 kroner) for barn mellom fem og 16, 15 pund (184 kroner) for voksne og 12 pund (147 kroner) for deg som er 60 eller eldre.

  Ekstern lenke:

 • Beamish Open Air Museum
 • HMS Victory er et av de store attraksjonene i Portsmouth. Foto: HMS-victory.com Foto: HMS-Victory.com Vis mer

  Portsmouth Historic Dockyard

  Her ligger berømte skip som HMS Victory, Lord Nelsons flaggskip. Her ligger også tudorkrigsskipet Mary Rose. Foruten de historiske skipene, er også moderne marinehistorie presentert her. Man kan for eksempel prøve en simulator der du får "bli med" på tur i en Sea Harrier eller et Lynx helikopter.

  Det historiske skipsverftet ligger i Portsmouth, Hampshire. For billett til alle attraksjonene inkludert båttur i havnen, betaler voksne 15,50 pund (190 kroner). Er du 60 år eller eldre slipper du med 12,50 pund (154 kroner), og det samme gjelder barn under 16. Barn under fem går gratis. Familiebilletter for to voksne og inntil tre barn koster 45 pund (553 kroner).

  Ekstern lenke:

 • Portsmouth Historic Dockyard
 • Mer om Storbritannia