De flotteste naturopplevelsene

Noensinne lurt på hvor i verden du finner de flotteste naturopplevelsene? Vi har søkt høyt og lavt og funnet frem til de ti beste!

Det er mangt å trakte etter når du skal ut på reise. Er du i tvil om hvor den neste drømmeferien burde gå kan dette kanskje være til hjelp. Vi gir deg ti av de flotteste naturopplevelsene kloden kan by på.

Ayers Rock, Australia

Midt i Australia ligger Ayers Rock. 3,6 kilometer lang og med en høyde på 348 meter, har den underlige røde giganten fasinert og vært objekt for utallige mil med filmruller. Ayers Rock er kjent for å skifte farge etter sol og vær, fra skarp rød til mørk lilla. Hvor mye av steinen som skules av sanddynene er ukjent, men anslag peker mot et sted mellom seks til syv hundre meter. Australias urfolk, aborginerne, kaller den for Uluru, og den store røde steinen har en sentral plass i deres mytologi. Da Uluru regnes for helligområde ber aborginerne tilreisende om å unnlate forsøk på å bestige steinen. For de som likevel ønsker å utfordre skjebnen, tilsier mer tradisjonelle fysiske forhold at du bør ta deg i akt her. De glatte og bratte klippesidene regnes som farlige og med temperaturer opp mot 40 grader kan det være vrient å holde hodet kaldt…Les mer om Ayers Rock og Australia.

Serengeti, Tanzanias ville dyrehave

Se rovdyr på nært hold! Hannløve med familie på slep. Vis mer

Ønsker du et glimt tilbake i tiden, til tiden før de ’hvite jegerne’ satte sine spor på Afrika og kontinentets dyreliv? Serengeti er svaret. Tanzanias store nasjonalpark strekker seg over 15.000 kvadratkilometer fra Kenya ned til Victoriasjøen og gir husly til millioner av to- og firbente dyrearter. Her kan du overvære den årlige gnu-vandringen hvor en million dyr vandrer på tvers av parken, du kan se enorme flokker av sebraer, antiloper og gaseller, samt komme nært opptil rovdyr som geparder og løver. Siden Serengeti har fått status som nasjonalpark kreves det inngangspenger, 20 amerikanske dollar per hode og 30 dollar per bil. Ønsker du å overnatte inne i nasjonalparken er dette mulig for et ekstra tillegg på 20 dollar per person. Fra byen Arusha arrangeres safarier som dekker ulike nasjonalparker, regn med fire dager frem og tilbake og en pris på rundt 85 dollar per dag for én person. Les mer om Serengeti.

Dødehavet, Jordan og Israel

Den salte sjøen har lenge forundret og gledet både tilreisende og lokale. Dødehavet har et så høyt saltnivå at det er så å si helt umulig å få dukket hele kroppen under. Til sammenlikning med vanlig sjøvann holder Dødehavet 20 ganger så mye bromid, 15 ganger så mye magnesium og ti ganger så mye jod – en tredjedel av vannmassen er faktisk fast. Godt plassert rundt 340 meter under havnivå kan du her oppleve å flyte rundt på jordens laveste overflatepunkt. Dødehavet har over 90 kilometer med strandlinje men det beste stedet for en dukkert skal være oasen Ein Bokek i Israel. Det salte vannet kan ha en litt ekkel og slimaktig konsistens så hvis du planlegger en dupp bør du sørge for å ha en dusj innen rekkevidde. Et annet tips er å sjekke kroppen for sår og rifter: Hopper du i saltbadet med et åpent sår, skjønner du kjapt hva man mener med utsagnet ’å gni salt i sårene’. Les mer om Israel.

Varme svovelbad, New Zealand

New Zealands to hovedøyer, North Island og South Island, har klart å plassere seg ganske så nøyaktig rett på grensen mellom to flak av jordskorpen. I korte trekk betyr dette at landet både nyter og plages av termisk aktivitet, jordskjelv og vulkanutbrudd. Et sted hvor du absolutt kan nyte godt av de geologiske gnisningene er i Waikite Valley nær turistbyen Rotorua. Her har vulkansk aktivitet ført varmt kildevann som inneholder mengder av svovel og andre mineraler til overflaten. Vannet ledes så nedover åssiden fra kulp til kulp med stadig avtagende varme. De ’tøffeste’ hiver seg ut i den øverste kulpen hvor vannet kan holde opp mot 50 grader. Ideell badetemperatur er 39 grader. Svovelet i området har gitt Rotorua det lite flatterende kallenavnet ’Rottenrua’, ved feil vindretning gjennomsyres byen av en stank som minner om råtne egg. Når det gule mineralet blander seg i vann har det derimot en heldigere effekt, den verste lukten blir borte og den badendes hud og hår blir glatt og smidig. Les mer om geotermisk aktivitet i Rotorua.

Sulten på mer? Dette er bare fire av de ti vi har plukket ut. Les om Grand Canyon, Antarktis og Amazonas ved å klikke her eller smak på Great Barrier Reef, Sognefjorden og Vicotoriafallene her. Ønsker du å se hva leserene mener er klodens beste reisemål kan du sjekke det i reiseguiden, der kan du også sette karakter på dine egne reisemål.