De feteste fjellturene

Fjellfestivalen med tusenvis av deltakere sparker igang sommeren i norske fjell. Her er sommerens beste fjelltips.

Vengetind er målet for en av de populære toppturene. Foto: Fjellfestivalen
Vengetind er målet for en av de populære toppturene. Foto: Fjellfestivalen Vis mer

De feteste fjellturene

 1. Ti klassikere


5. juli starter fjellfolket sin egen festival mellom Romsdalstindene med over 100 forskjellige arrangement. I fjor deltok 3.000 påmeldte, men i år regner de med enda flere i det festivalen går inn i sitt sjette år.

- Litt avhengig av været regner vi med at opptil 4.000 personer er innom de ulike arrangementene, sier Solrun Sylte som er en av ildsjelene bak festivalen som de siste årene har blitt arrangert i samarbeid med Den norske turistforening (DNT).

Fullbookede toppturer

Det viktigste med en fjellfestival er muligens å gå i fjellet, og de som var klar over når turbookingen på nett åpnet var raskt ute. Flere av toppturene til klassikere som Vengetind, Romsdalshorn og Kvanndalstind ble fullbooket på minutter. Men det er fortsatt muligheter for både toppklatrere, langvandrere og småttiser.

- Vi tilbyr fem turtyper; toppturer som er for de litt avanserte uten høydeskrekk, fjellturer som er lange ruter uten klatring, folketurer som kan passe de fleste, halvdagsturer og barneturer.

På fjellfestivalen kan ungdommer bli med på Basecamp. Foto: Fjellfestivalen Foto: fjellfestivalen
På fjellfestivalen kan ungdommer bli med på Basecamp. Foto: Fjellfestivalen Foto: fjellfestivalen Vis mer


De mest avanserte turene går med fører og utstyr, og koster mellom 800 og 2.500 kroner. En spesiell klatrerute er for de svært få - Mongejura, Sydpillaren koster 7.500 kroner om du har eget utstyr, og er en lang klatrerute med start i morgengryet. Fjellturer uten klatring kan du bli med på for 350 kroner, mens folketurer, halvdagsturer og barnearrangementene er gratis.

For ungdom mellom 15 og 25 arrangerer DNT også en egen Basecamp i forbindelse med festivalen.

 • Passer tidspunktet dårlig? Her er andre fjelltips for sommeren om det ikke passer å prøve seg i ville Romsdalsalper

 • Høydepunkter

  I år kan du også lære klatring, kanopadling, vinsmaking eller maling, og Ingrid Kristiansen skal kurse interesserte i hvordan gå effektivt med stav mens Cecilie Skog kommer nesten direkte fra bestigning av Everest for å holde foredrag. Også Cato Zahl Pedersen skal holde foredrag, i tillegg til at han skal prøve å bestige Romsdalshorn med kunstige armer.

  Arrangementet på Bøstølen er populært, og her konkurreres det i staurbæring. Foto: Fjellfestivalen Foto: Fjellfestivalen
  Arrangementet på Bøstølen er populært, og her konkurreres det i staurbæring. Foto: Fjellfestivalen Foto: Fjellfestivalen Vis mer


  Nytt av året er en konsert som skal holdes inne i Romsdalshorn. Her skal turbinene i kraftanlegget skrus av til fordel for kunstnerisk utfoldelse. Det mest populære enkeltarrangementet er nok seterdagen på Bøstølen 11. juni. Dette passer for hele familien, og tiltrekker seg opp i 1.000 besøkende som vil treffe dyr, oppleve musikk, tradisjonsrik mat, konkurranser i staurbæring og vedsaging. Det blir til og med mulig å treffe huldra ...

  Ekstern lenke:

 • Fjellfestivalen
 • Få med deg tipsene om de fineste fjellturene i Norge

  Spennende alternativer - fjellturtips som ikke alle tenker på

  Fra sommeren i fjor.

  Mer om ferie i Norge

 • Norges kjedeligste turistattraksjon?
 • Tøffere enn Trollstigen
 • Om Norge fra DinSide Reise