De fem mest oppskrytte turistmagnetene

Får karakteristikken "skuffende" i ny reisebok.

<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ruiner og historiske byggverk som betegnes som underverk, og absolutte must å få med seg hvis man er ekte globetrotter. Men ikke alle står til forventningene.

Det er i hvert fall konklusjonen i den nye reiseboken The Road Less Travelled, som presenterer 1.000 spennende destinasjoner utenfor turisttråkket.

I boken nevnes nemlig turistmagneter som forfatterne bak ikke mener er så gjeve som alle skal ha det til, skriver Timesonline.

Hit reiser vi IKKE tilbake

Her er de fem, og begrunnelsen for at de får tommelen ned:

Stonehenge. Foto: Frédéric Vincent
Stonehenge. Foto: Frédéric Vincent Vis mer

Stonehenge, Storbritannia

Denne eldgamle steinsirkelen midt ute på et jorde i Wiltshire trekker turister i hopetall, spesielt rundt sommersolverv. Stonehenge står på Unescos verdensarvliste.

Magien blir imidlertid borte siden du hverken får ta på steinene, gå inne i steinsirkelen, og i tillegg betale inngangspenger. Det er ikke noe tilknyttet museum som forteller mer om Stonehenge, og fasilitetene ellers er lite å skyte av, mener forfatterne av boken. De anbefaler heller at folk drar til steinsirkelen på Avesbury er mer spennende å besøke.

DinSides journalist har besøkt begge, og er delvis enig i kritikken. Stonehenge er iponerende, men ligger rett ved en stor vei, og det er dårlig med info for besøkende. Det er rart det ikke er bygget et skikkelig besøkssenter, egentlig. Steinsirkelen i Avesbury er større og like fin, selv om den er litt annerledes konstruert. Den ligger mer idyllisk til, og her kan du dessuten traske rundt inne i sirkelen. Siden de to monumentene ligger bare 30 km unna hverandre, bør du likevel ta turen innom begge hvis du er i området.

Steinsirkelen i Avesbury er like spennende som Stonehenge. Foto: RXfelix
Steinsirkelen i Avesbury er like spennende som Stonehenge. Foto: RXfelix Vis mer
Petra er Jordans største attraksjon. Foto: Stine Okkelmo
Petra er Jordans største attraksjon. Foto: Stine Okkelmo Vis merPetra, Jordan

Denne gjemte byen bygget i fjellsidene i en hemmelig dal midt i Jordans ørken er et klassisk reisemål. Byen ble bygget på 400-tallet av nabateerne, som var svært suksessrike handelsmenn på den tiden. Petra står på Unescos verdensarvliste, og er på listen over New 7 Wonders of the World.

Boken mener Petra er blitt altfor turistifisert, og at det er altfor mange besøkende der. Petra er et av de mest besøkte reisemålene i Midt-Østen.

I stedet synes forfatterne at man skal reise til de monolittiske steinkirkene i Lalibela i Etiopia. De 11 steinkirkene ble bygget nede i bakken, og er dermed skjult for fiender. De er fra 1400-tallet, og er fortsatt svært viktige for Eriopias kristne, som drar på pilgrimsferd hit. Her er det færre turister, mer atmosfære, og mer magi, mener bokens forfattere. Steinkirkene står på Unescos verdensarvliste.

DinSides journalist har ikke vært i Lalibela, men det ser unektelig spennende ut, så kanskje Etiopia må settes på listen over drømmereiser? Jeg har imidlertid vært i Petra, og mener det er en fantastisk opplevelse. Ja, det er mange turister, så dermed må tipset være å stå opp tidlig og dra til Petra om morgenen, før hordene kommer. Da slipper du unna den intense varmen, også. Min konklusjon er at Petra absolutt ikke er oppskrytt. Den som ikke blir imponert over denne vakre steinbyen, må nesten være lei av å reise og se nye ting...

Steinkirkene i Lalibela er unike. Foto: Jialiang Gao
Steinkirkene i Lalibela er unike. Foto: Jialiang Gao Vis mer


Colosseum i Roma på kveldstid. Foto: Diliff
Colosseum i Roma på kveldstid. Foto: Diliff Vis mer


Colosseum, Roma
"Alle" kjenner til dette amfiteateret der gladiatorene viste folket sine kunster under de romerske keisernes tid. Roma er en av verdens mest besøkte storbyer, og det skal mye til for at turister som kommer hit ikke tar turen for å se Colosseum. Amfiteateret står på Unescos verdensarvliste, og er også et av New 7 Wonders of the World.

Forfatterne av boken mener imidlertid at det er altfor mange folk her, og at køene er lange. Hele bygningen er en gigantisk rundkjøring, og lommetyvene lurer overalt. I stedet synes de du skal reise til Pula i Kroatia og se Amfiteateret Arena, som er vel så imponerende.

DinSide journalist Jon Erland Madsen har vært i Roma flere ganger. Her er hans kommentar:

"Jeg forstår hva de mener, men jeg er helt uenig. Forfatterne mener åpenbart at teateret i Pula er finere. Ville vi heller sett et helt nybygd, komplett amfiteater? Colosseum er berømt på grunn av det som foregikk der. Vi vet at noen av Romas mest berømte keisere, generaler og kunstnere har sittet på tribunene. Vi vet hvordan gladiatorene levde og hvordan Nord-Aftika omtrent ble tømt for løver og andre rovdyr for at de skulle slaktes på Colosseum. Vi vet at keisernes triumftog gikk like utenfor murene her, vi vet hvordan det ble bygget og av hvem. Men steinblokker blir bare levende når en god forteller viser deg rundt (audioguide holder overhodet ikke). Det er også vel folksomt der om ettermiddagen. Gå om morgenen."

Arena amfiteater i Pula sett fra luften. Foto: Orlovic
Arena amfiteater i Pula sett fra luften. Foto: Orlovic Vis merMachu Picchu, Peru
Inkabyen på fjelltoppene er obligatoriske for alle ryggsekkturister som reiser til Sør-Amerika, og er Perus største turistmagnet. Såpass mange kommer hit at myndighetene har laget restriksjoner for antall besøkende. Machu Picchu står på Unescos verdensarvliste, og er også et av New 7 Wonders of the World.

Bokens forfattere mener at reisen til Machu Picchu er slitsom, og inngangspengene har økt betraktelig, og er nå på over 250 kroner. I tillegg er transporten fra Cusco dyr, og det samme med mat og vann. Og har du uflaks, kommer du frem etter at dagens kvote av turister er sluppet inn.

I stedet anbefales Bolivias Isla del Sol i Titikakasjøen, der inkaene mente solen og månen bøe født, og der inkadynastiet startet.

DinSides journalist har ikke vært hverken i Machu Picchu eller på Isla del Sol, men kjenner flere som har besøkt førstnevnte. Alle kommer tilbake med lovord. At det koster penger å komme inn skulle vel bare mangle. Peru er et fattig land, og slitasjen turistene påfører ruinene er betydelige. Jeg lar meg ikke overtale til ikke å ha Machu Picchu på listen over steder jeg vil besøk, i hvert fall. Isla del Sol er sikkert også et interessant reisemål, særlig siden det kan kombineres med et besøk til de spesialle sivøyene der indianere bor. Les mer her: Flørt på Titicacasjøen.

Les om de to heldige som så Machu Picchu i soloppgangen her: Kappløp mot Machu Picchu.

Angkor Wat, det største tempelet i Angkor. Foto: Bjørn Christian Tørrissen
Angkor Wat, det største tempelet i Angkor. Foto: Bjørn Christian Tørrissen Vis mer


Angkor, Kambodsja
Angkor Wat regnes som det flotteste buddistiske tempelet i Sørøst-Asia, og er omkranset av en rekke andre tempelruiner. (Hele området kalles Angkor, mens Angkor Wat er navnet på det største tempelet). Angkor står selvsagt på verdensarvlisten, og Angkor Wat er Kambodsjas nasjonalsymbol. At tempelruinene ligger inne i en mystisk jungel gjør Angkor enda mer magisk.

Forfatterne av boken mener problemet med Angkor, er at absolutt alle turister som kommer til Kambodsja reiser hit. Det er alltid masse folk, og det er umulig å oppleve tempelruinene i fred og ro.

I stedet synes forfatterne at man skal ta turen til mye mindre besøkte Borobudur i Indonesia. Dette er imponerende buddhistisk tempel som ligger i Magelang på øya Java.

DinSide-journalistens gode venn og reisekamerat Thomas Aastad var i Kambodsja i fjor, og rapporterte følgende:

"Jeg synes Angkor var kjempefint. De fleste turister tropper opp grytidlig for å se de gamle ruinene ved soloppgang. På dette tidspunktet må man rikig nok belage seg på å dele dette synet med massevis av backpackere og turistgrupper, men om været er flott er det verdt den tidlige starten. Mange av templene er forholdsvis store slik at man får vandret i fred og man kan komme seg bort i fra de større turistgruppene.

Batteriet på mitt kamera led en stille død under morgentimene så jeg dro tilbake til hotellet og tok en liten høneblund mens batteriene ble ladet igjen. Dro deretter med en tuktuk ut til tempelet igjen og oppdaget at mange av de store turistlassene hadde dratt fra området for å unngå ettermiddagsheten. Jeg fikk derfor gått rundt noen av de mest populære templene i fred og fikk tatt masse flotte bilder - uten en eneste turist som linselus!

Angkor Wat er absolutt verdt et besøk og er en uforglemmelig opplevelse. En del turister bruker mange dager på å besøke de forskjellige templene, men hvis man har en intensiv dag er det mer enn nok til å få sett høydepunktene uten å bli helt 'templed out'."

Borobudur i Indonesia. Foto: Gunkarta
Borobudur i Indonesia. Foto: Gunkarta Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer