De farligste veiene

Verdens farligste veier burde skremme de fleste. Se listene over hvilke veier du styrer unna i Norge og utlandet.

Mye kan sies om kvaliteten på norske veier, men generelt sett er det ganske trygt å ferdes på dem. Vi har våre smale, svingete og bratte veier vi også, men vi har heldigvis få trafikkulykker sammenlignet med mange andre land.

Likevel har vi en rekke vegstrekninger som skiller seg ut med hyppige trafikkulykker. Se listen fra Vegvesenet lengre ned i artikkelen.

De 23 farligste

Organization for Safe International Road Travel er opptatt av å informere turister om kjørekulturen i forskjellige land, og også hvilke veier som er mer ulykkesutsatte enn andre. De har publisert en liste over verdens farligste veier. Listen viser 23 forskjellige veistrekninger eller områder i like mange land.

Yungusveien (eller Yungasveien) i Bolivia er ikke for pyser. Foto: Wikipedia
Yungusveien (eller Yungasveien) i Bolivia er ikke for pyser. Foto: Wikipedia Vis mer


Mange av de farligste veiene ligger ikke overraskende i land som ikke er så utviklede. I noen tilfeller er det veistandarden som gjør strekningen farlig, i andre er det trafikkmengden og kjørekulturen i landet.

Se Norges vakreste veier i bilder

Pass på her

Nå kan det diskuteres om det faktisk stemmer at disse 23 strekningene er verdens farligste. Men uansett kan det være greit å være oppmerksom på at disse strekningene langt ifra er de tryggeste for deg som har tenkt deg på bilferie.

Kanskje den aller verste av veiene på listen, er Yungisveien i Bolivia. Dette er ikke strekningen for dem med høydeskrekk. Likevel har mang en ryggsekkturist satt livet på spill med å kjøre i dårlige og overfylte busser langs hårnålssvingene 4.000 meter over havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se bilder av veien i denne saken:


Verdens farligste:


Mer info: Organization for Safe International Road Travel

Et vanlig syn på veien fra Agadir til Marrakech i Marokko.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Et vanlig syn på veien fra Agadir til Marrakech i Marokko. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Vi sovner bak rattet

Ifølge tall fra SSB, hadde 103 personer mistet livet i trafikken innen utgang av mai i år. Det er det høyeste antallet registrert for perioden siden 2004, og over gjennomsnittet for de siste ti årene.

I tillegg kommer en rekke ulykker med ikke-dødelig utgang. Den antatt største grunnen til ulykker på norske veier, er sjåfører som sovner bak rattet. Statens vegvesen tror så mye som 30 prosent av dødsulykkene skyldes nettopp trøtte sjåfører. En teori som naturligvis er vanskelig å bevise og rommer store mørketall siden sjåførene dør i ulykken. De fleste ulykkene skjer i sommertrafikken.

Under finner du listen over våre farligste veier.

Norges farligste:

(Norges farligste veistrekninger:)
VegstrekningAntall drepte og skaddeTrafikksnitt per døgn sommeren 2007
E18 Oslo-Gulli19228 268
E6 Svinesund-Oslo18234 797
E6 Oppdal-Trondheim1346967
E18 Gulli-Larvik12319 103
E39 Stavanger-Mortavika1214030
E18 Bamble-Arendal1159234
E39 Bergen-Oppedal1016794
Rv3-25-26 Kolomen-Trysil962998
E6 Gardermoen-Hamar8415 454
Rv7 Hønefoss-Geilo811886
Basert på tall fra statens vegvesen juni 2003 til august 2007.


Se bildene av verdensberømte broer