De fæleste feriesykdommene

Ut på tur og få en sur - pass deg for hva du kan dra på deg av sykdommer i ferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å dra til andre land i ferien er ikke nødvendigvis bare moro. Det kan fort bli en fæl opplevelse med tanke på alle sykdommene du kan pådra deg. Vi tenker ikke bare sykdommene du drar på deg dersom du har sex uten kondom, men også de vanlige sydommene du pådrar deg ved å bare være litt uforsiktig.

Farer lurer overalt

Bakteriene flommer i varmere strøk, så når man er i et slikt område, gjerne ved Middelhavet, skal du være veldig forsiktig med hvor du plasserer fingrene og tungen, og ikke minst hva du putter i munnen.

Det er ikke han her du helst vil treffe i ferien...
Det er ikke han her du helst vil treffe i ferien... Vis mer


Typiske smittekilder er selvsagt springvann, badebasseng, rå mat, innbakt mat, offentlige toaletter, grønnsaker osv.

Vi har flere ganger skrevet om fæle og kjipe sykdommer du kan dra på deg i utlandet, men her har vi samlet sammen et lite knippe av de verste. Pass deg godt når du er ute og vifter i utlandet.

De verste plagene

Blodpropp: Det gjelder å være oppmerksom på ferieplagene allerede når du setter deg i flysetet. Skremselshistorier om folk som har strøket med etter å ha fått en blodpropp under en flytur kan gjøre noen og enhver nervøs. Når du sitter stille i en lengre periode, kan venene (særlig i leggene) få problemer med å føre blodet tilbake til hjertet. Blodet koagulerer, og kan lage en propp på innsiden av venen. Er du uheldig, løsner proppen og blir fraktet til lungene. Dette kan skje etter noen timer, eller etter flere dager, og kan i verste fall være dødelig. Men det skal litt til for at det er fare for at du får blodpropp under fyturen. Har du åreknuter, høy blodprosent, eller hatt hjertesvikt, hjerteinfarkt, eller gjennomgått kirurgisk inngrep de siste seks ukene, er du i faresonen ifølge lege Lars Tjensvoll hos www.flylegen.no. Bruk kompresjonsstrømper og pass på å bevege beina ofte.

>>Unngå blodpropp på fly

Ikke overdriv solingen.
Ikke overdriv solingen. Vis mer


Solbrenthet: Den lekre brunfargen du drømte om har blitt til et griserødt mareritt. Det er ikke synd på deg, for dette med solbeskyttelse vet vi alle. Hold deg unna sola midt på dagen (mellom 12 og 15), og bruk solkrem etter behov. Blir du brent, kan du prøve å smøre på aloe vera gele, som kjøler ned huden.

- Jeg er ikke noen stor fan av solkrem. Huden bør vennes til sola gradvis, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken.

Han anbefaler korte opphold i sola, i hvert fall til du gradvis har blitt brun. Hasle forklarer at en hvit nordmann oppnår en naturlig solfaktor på 4 når han er blitt skikkelig brun. En svart person har en naturlig solfaktorbeskyttelse på opptil 30. Skal du på båttur, og det ikke er til å unngå at du må være lenge i sola, bør du smøre deg inn, uansett.

Soleksem: Heller ikke artig å måtte droppe den dristige sommerkjolen fordi du ser ut som en kjøttkake på brystet. Lege Gunnar Hasle forklarer at det ikke er noe som heter soleksem i legebøkene, men at det er et folkelig navn på forskjellige utslett som kan komme i varmen. Slike utslett kan ha flere årsaker. Det som på engelsk kalles "prickly heat", er dårlig drenering av svettekjertlene. Du får ikke svettet skikkelig, og resultatet er noe som ser ut som eksem. Etter noen dager i varmen burde problemet løse seg selv. En annen årsak kan være at du ikke tåler solkremen, eller at du har vært i kontakt med visse plantearter som bjørnekjeks, som kan føre til fotoallergiske reaksjoner. Solkremen er den hyppigste årsaken til fotoallergiske reaksjoner. Et utbrudd av soleksem kan også være en form for elveblest, nemlig heteurticaria. Er elveblestutbruddet skikkelig ille, kan du ta noen antihistamintabletter (allergipiller).

Farlig ferskvann: Det er ikke bare ekle igler som kan gjøre dukkerten til en guffen opplevelse. I Afrika og deler av Sør-Amerika kan du få schistosomiase (kalles også sneglefeber). En liten parasitt som trenger gjennom huden din og snylter på deg. Deretter legger den egg som kommer ut med avføringen eller urinen. Leptospiros er en bakterie som finnes over hele verden, også i Norge (men her er den ganske sjelden). Blir du smittet får du influensalignende symptomer, og i verste fall hjernehinnebetennelse, lever- og nyresvikt. Det er urin fra et smittet dyr i ferskvannet som skaper smittefaren.

Pass for det plagsomme "svømmeøret". Foto: Kerstin Schwerdtfeger
Pass for det plagsomme "svømmeøret". Foto: Kerstin Schwerdtfeger Vis mer


Farlige svømmebasseng: Svømmebassenget foran hotellet frister med asurblått vann, og muligheter til å lære poden å stupe som pappa'n sin. Men etter noen dager med øvelser, kommer den intense øreverken som rett og slett ødelegger resten av ferien. Selv om det lukter klor av bassenget, skal du ikke være så sikker på at det er fritt for bakterier. For å unngå øreverken, må du enten utstyre badeenglene med ørepropper, eller sørge for at vannet ristes skikkelig ut av ørene etter hvert bad. Ta med noen q-tips i badebagen, også, men pass på å ikke skade trommehinnen når du bruker dem.

>>Bassengene du blir syk av

Kule og nyttige solbriller: Du trenger selvsagt ikke de siste designsolbrillene, men et par solbriller med god beskyttelse bør pakkes i kofferten. Har du noen gang blitt snøblind? Du kan like gjerne bli solblind. Det betyr sviende røde øyne, og er skaden stor nok, forsvinner ikke de røde blodårene igjen.

Feriemage: Eller god, gammeldags turistdiaré. Ingen over, ingen ved siden når det gjelder helt vanlige og veldig irriterende ferieplager. Europeiske Reiseforsikring anslår at 150.000 norske sydenturister blir rammet hvert år. Det er vanskelig å helgardere seg, men vær mistenksom mot salater, buffeter, iskrem og andre melkeprodukter (syrnede produkter som yoghurt går som regel bedre enn "vanlige" melkeprodukter). Ikke spis østers.

Pass på å drikke nok vann dersom du har diaré, da kroppen lett blir dehydrert. Du bør også få i deg litt salt. Hvis du klarer deg gjennom uten å ta noen form for medisiner, er det best. Skal du noe som gjør at du ikke har tilgang til toalett (f. eks bussturer), kan du ta diaréstoppende midler som Travello eller Imodium. Hvis du får diaré og blir skikkelig dårlig, må du ta affære (se under).

Alvorlig diaré: Dersom du i tillegg til å sitte på do i ett sett føler deg helt utslitt, har feber, blodig avføring eller smerter når du klemmer på magen, bør du dra til nærmeste lege og be om hjelp. Uansett er det veldig viktig at du får i deg nok væske.

- Cola eller brus er ikke egnet som rehydreringsvæske ved diaré. Barn bør få ORS (oral rehydration solution), eller SRO, som det kalles i noen land med ”fransk” ordstilling (i Norge GEM Collett), sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

>>Her går ferien rett i dass