Øldrikking og malariamygg går ikke så veldig godt sammen... Foto: colourbox.com
Øldrikking og malariamygg går ikke så veldig godt sammen... Foto: colourbox.comVis mer

De elsker at du drikker øl

Endelig noen som er glade for at du tar en øl eller ti.

For mange hører øl, sommer og sol sammen. Men hvis du er på ferie i varmere strøk hvor det finnes malaria bør du følge ett råd, og det er faktisk å holde deg unna øl.

Myggen tilstrekkes nemlig av personer som har drukket øl, viser ny forskning gjort i Burkina Faso.

Den er en massemorder!

Øldrikkere trenger myggnett

I den franske studien ble 25 menn servert en liter populær lokal øl, med cirka tre prosent alkohol, mens 18 menn måtte nøye seg med en liter vann. I tillegg deltok 4 300 malariamygg i studien.

Og resultatene var helt klar: Malariamyggen var langt med interessert i mennene som hadde drukket øl.


- Vi har klart å bevise at øldrikkere tiltrekker seg Anopheles gambiae, uttaler Thierry Lefèvre til Videnskap.dk, og legger til at dette er myggarten som først og fremst står for spredningen av malaria i Afrika.

- Den stikker om natten, så vi anbefaler at personer som har drukket øl, sover under et myggnett, sier han.

Nå skal dødsmyggen bekjempes

Tenk på andre rundt deg

Generelt er det en god idé å sove under et myggnett når man er i områder hvor det er malaria. Og altså spesielt viktig hvis man har kost seg med noen øl før leggetid. Tenk også på omgivelsene dine, presiserer Lefèvre.

- Hvis man er i nærheten av folk som har drukket øl, vil man sannsynligvis ha høyere risiko for å bli stukket selv. Derfor er det viktig at ikke bare øldrikkerne, men alle rundt, og særlig barn, sover under et myggnett.

Slik takler du sykdom på ferie

Klar preferanse for øl

Tiltrekningskraften til forsøkspersonene ble målt både før de inntok øl eller vann, og et kvarter etter inntakelse. De ble plassert i et telt i bar overkropp. Et annet telt forble tomt. Luften fra begge teltene ble sugd inn til myggene.

Myggen hadde valget mellom å fly mot et av teltene, mot vinden, eller bli hvor de var. Myggen hadde mest lyst til å fly mot teltene når de kunne lukte øl. 65 prosent av myggen som bega seg ut på en flytur fløy mot et telt hvor det satt menn som hadde drukket øl.

Les også: La deg smitte – få 4000 dollar!

Når det satt menn i teltet som ikke hadde drukket noe ennå, eller som bare hadde drukket vann, var det bare halvparten av myggen som fløy mot dette teltet. Den andre halvparten fløy mot det tomme teltet.

Forskerne er usikre på hvorfor malariamyggen oppfører seg slik. Mens tidligere forskning viser at myggen tiltrekkes av høy kroppstemperatur og av en forhøyet mengde CO2 i luften, viser det seg i denne studien at øldrikkerne hadde lavere kroppstemperatur enn de som hadde drukket vann, mens mengden CO2 som ble pustet ut var den samme.

Så det må være noe annet, mener forskerne. Kanskje alkoholen…?

Les alt om malaria på Lommelegen

Studien er publisert i tidsskriftet PLoS ONE.