De dødes dag

Denne uken feirer meksikanerne Día de los muertos, de dødes dager. Gjennom bønn og fest hyller man sine døde.

Día de los muertos-figurer.<br />
<br />
<I>Foto: Christine Baglo</I> Foto: Christine Baglo, IKKE TIL GJENBRUK
Día de los muertos-figurer.

Foto: Christine Baglo Foto: Christine Baglo, IKKE TIL GJENBRUKVis mer

Mexicanerne har et ukomplisert forhold til døden. Hver høst i tiden rundt allehelgens dag feirer de nemlig sine døde venner i tre dager. Folk setter frem små alter med mat, sjokolade og leker til sine angelitos, sjelene til sine døde barn. Dagen etter feires voksne døde, og de får servert sin favorittmat, tequila og gaver de satte pris på i sitt jordiske liv. På kirkegårdene holder familiene fest for sine døde med musikk, dans og bønn. Og man er ikke snauere enn at man trekker i skjelettkostymer.

Festen har sitt opphav i aztekerne og mayaenes riter. Aztekerne så på døden som en reise videre i livet.

Slik kommer du dit

Dersom du vil delta i meksikanernes spesielle tradisjon, anbefales l Oaxaca i den sørlige delen av landet, eller til Puebla, sørøst for Mexico City.

En rekke flyselskaper flyr fra Norge til Mexico, blant annet Air France, KLM, British Airways og Mexicana De Aviacion. Velger du Oaxaca kan du fly fra Oslo til Mexico City og fly videre derfra. Prisene starter på cirka 6.700 kroner eksl. skatter og avgifter. Vil du heller til Puebla flyr du til Mexico City og kjører leiebil derfra. Kjøreturen tar halvannen time.

De dødes dag også i Oslo

I år kan du også oppleve Día de los muertos i Oslo. Meksikanerne vil samles for å feire de dødes dag. Den meksikanske kunstneren Jonas Roman Cadena vil lage et dødsalter. Arrangøren lover et et ritual preget av glede og tente lys, livlig musikk, fest og god mat.

Sted: Mestizo Språk- og kultursenter
Adresse: Storgata 38, Oslo
Tidspunkt: Tirsdag 2. november, kl 20.00

Til Sør-Amerika?

BOGOTÀ: Prut på en smaragd
BILDESPESIAL: Galskap på billett
BILDESPESIAL: Fra ørken til isbre i Argentina
PERU: På høye hæler i Amazonas
Verdens vakreste landsby