De bulgarske charterstedene

Publisert
Sist oppdatert

Klikk deg videre til neste: Albena

Golden Sands
Golden Sands Vis mer


Golden Sands

Reiser du nordover fra Varna, ligger turist- og hotellområdene tett i tett langs strandpromenaden så fort du kommer ut av byen. 18 kilometer opp i gaten kommer du til Golden Sands. Dette har vært et av de to store satsningsområdene for bulgarsk turisme siden slutten av 1960-tallet. I motsetning til Sunny Beach, er Golden Sands i større grad et lukket resort-område. Bortsett fra masseturisme i sommerhalvåret, er stedet kanskje mest kjent for sine helsebringende mineralbad og spahoteller. Den tynne hotellstripen strekker seg langs den delikate stranden og inn mot foten av den grønne Zlatni Pyasatsi nasjonalpark. På selve området vil du treffe stort sett andre pakketurister som innehar en av de 1.400 hotellsengene som står til disposisjon.

Du vil sjeldent befinne deg mer enn 300 meter fra stranden i Golden Sands på grunn av stedets geografi. Barnevennligheten er god, med 3,5 kilometer langgrunne strender kjent for å være noen av de aller fineste i Bulgaria.

De bulgarske charterstedene

I
Golden Sands finner du også det beste utvalget av spisesteder og uteliv på den bulgarske nordkysten.

Det finnes også alternative aktivitetstilbud til deg som vil ta en pause fra bading og soling. I utkanten av området finner du blant annet et ridesenter, mens den nærliggende nasjonalparken byr på flere muligheter for friluftsliv. Et populært sted verdt et besøk, er Aladzha Slottet, som byr på spennede sightseeing i et mystisk steinlandskap.

Stedet har også sine ulemper, som mange prostituerte i sommersesongen og varierende service. Hotellene ser ogå ut til å klemme strandkapasiteten til det ytterste, hvor du på det travleste må venne deg til å dele din kvadratmeter med sand med naboen.

Ving, Star Tour, Apollo, Saga Solreiser og Solfaktor er noen av de største operatørene som har turer til Golden Sands.

Klikk deg videre til neste: Balchik

Albena
Albena Vis mer


Albena

Lenger nord på kysten fra Golden Sands, finner du Albena. Stedet har utropt seg selv til den uoffisielle vannsporthovedstaden i Bulgaria, og det med god grunn. Preget av sine nesten 100 meter brede, langgrunne og flotte strender, er stedet det perfekte utgangspunkt for vannsportfantaster og litt yngre mennesker. Standarden er nok litt høyere, og atmosfæren en del mer avslappet her enn i Golden Sands. Prisene derimot, er noen av de stiveste du finner i hele landet. Her får du det meste, men du betaler for det.

Aktivitetsnivået er høyt i Albena, og vannsport er åpenbart det mest populære. Paragliding og fisking er andre aktiviteter som kan fenge deg som vil oppleve noe litt annerledes.
Det er likevel ikke så mye annerledes enn Golden Sands, og kun noen mil unna.

Saga Solreiser og Apollo har begge turer til Albena.

Klikk deg videre til neste: Obzor

Landsbybilde fra Balchik.
Landsbybilde fra Balchik. Vis mer


Balchik

Balchik er den mest sjarmerende av småbyene nord for Varna. Det vil si en av de få ekte byene utenom de oppbygde turistområdene. Balchik ligger fint plassert på tre forskjellige høyder nedover kalksteinsklippene mot svartehavskysten. Da grekerne bosatte seg her i år 600 før Kristus, kalte de stedet for Kruni, som betyr De 100 vårers by. Det høyeste platået består hovedsakelig av landbruksområder, det mellomste av lokalbebyggelse og ved havnivået finner du først og fremst turistnæringen, restauranter og butikker. Du får en litt mer landsbyaktig følelse av å feriere i Balchik, men har kanskje ikke like mange turistifiserte tilbud som de andre områdene på kysten.

Prisene er en del lavere her enn hos de større naboene, og utvalget i restauranter og spisesteder er bedre med tanke på lokal mat. De botaniske hagene i utkanten av byen er definitivt verdt et besøk.

Saga Solreiser har turer til Balchik.

Klikk deg videre til neste: Sunny Beach

Obzor har bedre strandplass
Obzor har bedre strandplass Vis mer


Obzor

Legger du kursen sørover fra Varna, kommer du etter 63 kilometer til kystbyen Obzor. Den relativt lille byen med 12.000 innbyggere er søvnig, men sjarmerende. Lange og finkornede sandstrender gir brunings- og bademuligheter i førsteklasse. Fjellkjeden Stara Planina stiger opp rett bak byen og gir også gode muligheter for jakt, fiske og turgåing. Levekostnadene er generelt litt billigere her enn i Golden Sands og Sunny Beach, og det er cirka en times kjøring til hver av hovedflyplassene i Burgas og Varna.

Stranden byr på mer plass, og prisene er en god del lavere her enn på nærliggende Sunny Beach.

Apollo og Star Tour flyr hit.

>> Tilbake til hovedartikkelen

Trivelige Nessebar på utsiden av Sunny Beach
Trivelige Nessebar på utsiden av Sunny Beach Vis mer


Sunny Beach

På andre enden av kysten fra Golden Sands, finner du Sunny Beach. Sammen er disse to de store charterdestinasjonene for nordmenn og andre utlendinger som reiser til Bulgaria. Den åtte kilometer lange strandfronten har mer enn 150 hoteller og over 400 restauranter og utesteder. Med cirka 35 kilometer vei til flyplassen i Burgas, er tilgjengligheten upåklagelig når du ankommer med slitne barn, gjennomvåt av charterfeber.

I den sørligste enden av bukten som utgjør Sunny Beach, finner du den antikke lille byen Nessebar. Den er oppført på UNESOs verdensarvliste, og er av bysantinsk opprinnelse. Kjent for sine fargefylte fiskebåter, mange kirker og trivelige små gater, blir den av mange regnet som Svartehavets virkelige perle.
Sunny Beach derimot, er fullstendig bygget opp rundt turisme. Stedet har likevel en litt roligere atmosfære enn storebror Golden Sands, selv om alle andre du treffer her er på charterferie akkurat som deg. For en ukes rulling i sand og sololje, er Sunny perfekt.

Sunny Beach er kanskje også det beste alternativet for barnefamilien, med mange små og skyggefulle parker og gode valgmuligheter generellt. Naturligvis så er det også mye dyrere å få seg et måltid og en drink her enn på de mindre kjente stedene.

Saga Solreiser, Ving, Apollo, Solfaktor og Star Tour flyr alle til Sunny Beach.

>> Tilbake til hovedartikkelen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer