De beste sjokoladebombene

Skikkelig sjokoladeis - det er for mange den ekte smaken av sommer. Vi har testet og rangert syv varianter.

Testproduktene spenner fra rene sjokoladeiser til smaksvarianter som også inneholder kaffe og karamell. Vis mer

Din mening:

Hvilken iskrem er best? (Avsluttet)
Sjokolade(52%) 1179
Vanilje(26%) 583
Jordbær(22%) 495
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I fjor spiste nordmenn iskrem for 1,7 milliarder kroner, og mesteparten ble konsumert sommerstid. Det viser tall fra Økonomisk Rapport. Det er altså ikke småpenger som pøses ut på godsakene DinSide denne uken ryddet plass til i fryseren. Syv sjokoladeisvarianter som det skal være mulig å skaffe i norske dagligvareforretninger har stått på dessertbordet hos et godtesultent testpanel. Resultatet er de fire testerne rørende enige om.

Hvilken is er best, og hvilken is taper i sammenligningen? Se testresultatene her.

Her kan du se bilder av produktene

Sjokoladevarianter

Vi har gravd oss ned i frysedisken hos en velassortert matvareforrentning, og fått med oss syv bokser iskrem hjem. Produktene i testen har sjokoladesmak og voksen appell, tilpasset testpanelet som består av fire kvinner i 20-, 30- og 40-års alderen. Noen av produktene har ren sjokoladesmak, noen er mokka-varianter med kaffetilsetninger og vanilje i tillegg, og en variant er sjokolade-karamell. Mer fargerike varianter med søte jordbærsauser, sjokoladedrops og kjeks er holdt utenfor denne testen.

Hva vi ser på

Vi har vurdert følgende kriterier:

1: Innpakning:
Hvordan ser boksen ut, hvor enkel er den å åpne og kan den settes rett på bordet i fint selskap?

Beste boks:
Testens aller fineste boks er den fra Maranello - gjennomsiktig rund boks som gir oss full oversikt over isens fine marmoreringer. Virker eksklusiv, og kan fint plasseres på bordet selv med svigerfamilien på besøk. Den tristeste boksen kommer Sørlandsis i, men så er dette også den billigste og største av alle i testen. Hennig Olsen forsøker seg på en mer oppspritet boks til Créme Gourmet, men det blir for mye sirkus her til tross for gjennomsiktig lokk som viser oss hvordan isen ser ut ovenfra.

Forseggjort Creme Gourmet fra Hennig Olsen, men smaken stod ikke helt i stil med presentasjonen. Vis mer


2: Presentasjon:
Hvordan ser isen ut i boksen? Også viktig i serveringsøyemed.

Beste presentasjon:
Her har Hennig Olsen gjort seg mest flid med sin Créme Gourmet-variant. Her ligger tofarget is fordelt i fine topper, dekorert med mørk sjokoladesaus og sjokoladeovertrukne mandler. Denne ser så forseggjort ut at vi gjerne hadde satt den rett på bordet, hadde det ikke vært for den glorete isboksen. Enkelte iskremfundamentalister vil nok syns den minner mer om en kake enn en iskrem. De du gjerne vil jåle opp litt før servering er Sørlandsis og Royal som virker trauste og ordinære i pakken.

3: Konsistens:
Er det lett å få isen ut av boksen? Hvordan henger den sammen?

Beste konsistens:
Her faller testpanelet for Mövenpick og Royal. Begge er myke, lette å forsyne seg av selv kort tid etter at de er tatt opp fra frysen, og begge har en delikat, nesten fromasjaktig konsistens men smelter øyeblikkelig til fløyelsmyk krem i munnen! Maranelloisen er på den annen side svært hard om du tar den kort tid etter frysing, og det samme gjelder Sørlandsis som må få litt tid i tempererte omgivelser før den lar seg angripe med skje.

Häagen-Dazs Belgian Chocolate: For sjokoladefanatikere er det ingen over og ingen ved siden i denne testen, men det koster. Vis mer

4: Smak:

Dette er selvsagt det aller viktigste kriteriet. Og selv om smak er individuelt, så er panelet enstemmig i sin vurdering av topp tre i dette tilfellet.

Beste smak:
Smakstaperne er Créme Gourmet og Dream. Den første er kjedelig, den andre er alt for søt. Aller best ut kommer testens dyreste iskrem fra Häagen-Dazs. Testdeltakerne kommer med betegnelser som:

- Nydelig
- Hjemmelaget
- Rik sjokoladesmak
- Ekte sjokolade
- Fyldig
- Kremete
- Smaksbombe

Men det er dermed ikke sagt at testpanelet vurderer denne isen som testens beste kjøp. Se hele testen for å finne ut hvilken is vi syns gir mest smak for pengene.

5: Pris:
Vi ser på hvor mye is vi får for pengene.

Billigst og dyrest:
Testens billigste iskrem er Sørlandsis fra Hennig Olsen. For to liter betalte vi 27,80. Den dyreste boksen i testen var Mövenpicks literspakke som kostet 59,90. Minst iskrem for pengene får du om du kjøper Häagen-Dazs. Vi får kun med oss en halvliter, og må ut med 48 kroner for denne. Prisene stammer fra butikken vi handlet i. Priser kan variere med kjede og landsdeler, men prisrangeringen vil sannsynligvis være lik den du ser her.

Full oversikt - her ser du testresultatene

Her kan du se bilder av produktene

Dette har vi ikke vurdert

Vi har ikke sett på produktenes innholdsfortegnelse. Hva iskremen er laget av vil selvsagt prege smaken, og vi vurderer det slik at punkt fire dekker dette godt nok. Men for mange vil innhold være vel så viktig som smak: Enkelte vil ha mest mulig fløte i isen, andre er allergiske og må for eksempel holde seg unna nøtter, mens atter andre foretrekker magre isvarianter. Alle typene har utførlige innholdsfortegnelser, slik at du kan vurere hva du kjøper om du har spesielle krav.