Date med en drage...

De fleste reiser nok til hit med et mål, nemlig å se denne øyas mest kjente innbygger, Komodovaranen. Og selv om verdens største reptil er grunn god nok til å besøke Komodo, har faktisk dette vakre lille stedet mye mer å by på.Av: Hilde Palladino

Et ansikt kun en mor kan elske? Komododragen er langt fra vakker.<br />
Foto: Hilde Palladino Foto: Hilde Palladino
Et ansikt kun en mor kan elske? Komododragen er langt fra vakker.
Foto: Hilde Palladino Foto: Hilde Palladino Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av en meget langvarig tørketid har Komodo Nasjonalpark et begrenset antall plante- og dyrearter. Vegetasjonen skiller seg drastisk fra andre regioner av Indonesia, og savannegress dekker omlag 70 prosent av øya. Dette betyr derfor at kun arter som kan tilpasse seg disse rå omgivelsene vil overleve.

Komodo huser flere aktive vulkaner, og i det mer kjølige høylandet finner vi tett vegetasjon og skog. En tur gjennom dette landskapet avdekker en fantastisk samling av eksotiske fugler og en enda større variasjon av fargesprakende sommerfugler. I tillegg er der slanger og større dyr som for eksempel vannbøffel.

Varanus Komodensis

Date med en drage...

  1. Komodo på kartet

Men det er nå engang Ora, som lokalbefolkningen kaller varanen, som er hovedattraksjonen. Denne nasjonalparken, som også omfatter øyene Rinca og Padar, er det eneste stedet i verden hvor man kan se denne merkelige skapningen.

Varanen kan komme opp i en lengde på omlag tre meter og veie i overkant av 100 kg. Og siden den er en så stor reptil rører den seg sjelden før den er blitt varmet opp av solen. På den annen side, når den først rører på seg tar de korte men ekstremt sterke bena den avgårde i en fart på opptil 30 km/t. Den er omtrent døv men har en utrolig luktesans som gjør den i stand til å lokalisere andre dyr. En total mengde av omlag 2000 varaner lever på hjort, villsvin og geit, men det har også hendt at mennesker har endt opp på menyen. Tidligere kunne turister oppleve organisert foring med levende geiter, men dette er nå stoppet, delvis for å ta vare på dyrenes naturlige instinkter.

Høyt over bakken

Opp til tre meter lang og hundre kilo kan verdens største reptil bli.
Foto: Hilde Palladino Foto: Hilde Palladino
Opp til tre meter lang og hundre kilo kan verdens største reptil bli.
Foto: Hilde Palladino Foto: Hilde Palladino Vis mer

Foruten guider og parkvesen finnes det ikke mange fastboende på Komodo. Elektrisitet er luksus, og en bråkete generator er kun operativ mellom kl.18.00 og 22.00. Det finnes små koselige hytter man kan overnatte i, og man sover på madrasser på gulvet. Hyttene er høyt hevet over bakken, her tar man nemlig ingen sjanser. Varanen er kjent for å ikke sky noen midler når den er sulten og den vil angripe. Derfor går man naturlig nok ingen steder uten guide, og det finnes nok av historier om oppdagelsesreisende og fotografer som har trosset disse advarslene, og aldri kommet tilbake.

Dykking og snorkling

Komodo har vakre strender, og til tross for til tider meget sterke strømmer kan øya by på fantastisk dykking og snorkling. Rett utenfor Pantai Merah som betyr Rød Strand finner vi et totalt uberørt korallsystem med en variasjon av marint liv som fint kan hevde seg blant verdens beste. Dykkingen kan imidlertid være meget variert, og lommekjente guider er en nødvendighet.

Delfiner er et vanlig syn i farvannet mellom Komodo og Flores og hval passerer også årlig på vei fra det Indiske Hav til Sør-Kina Havet.

Bra å vite

Den letteste måten å komme seg til Komodo på er å fly til Bima på Sumbawa, og så ta buss eller taxi en knapp time ut til en liten by som heter Sape. Herfra går det ferger til bl.a. Komodo og Flores. Vær imidlertid forberedt på at ting ikke alltid går som planlagt. Ved ankomst til Sape finner vi ut at det ikke går noen ferge, den er ødelagt og vi ender opp med å leie en båt. Tid er også noe man bør ha nok av. Båtturen som skal ta fire til seks timer avhengig av vinden, ender opp med å ta tolv timer én vei! Og på flyplassen på vei tilbake til Bali får vi vite at dagens siste flygning er kansellert.

Pass på helsen

Det er ikke bare varanens stinkende gap som kan være farlig for helsa her. Komodo er malariaområde, og i tillegg til piller mot dette bør man også ha tatt de nødvendige vaksiner før reisen. Dette innbefatter Kolera/turistdiare, Gulsott og Stivkrampe. Les mer i DinSides 7795>helseråd.

Regntiden i dette området begynner rundt november - desember og varer til om lag mars – april. Den skiller seg ikke så mye fra tørkeperioden som andre steder i Indonesia, og selv i tørkeperioden kan det komme litt regn på ettermiddagen. Temperaturen varierer fra 26-30 grader, men faller drastisk med en gang man kommer opp i høyden, så varme klær er en nødvendighet.

Reiselyst?

Du finner nok ingen turer til drageøya her, men på DinSide Reises oversikt over restplasser kan du finne det som er ledig fra Norge og delvis fra Sverige av charterreiser akkurat nå. Har du allerede vært på reise kan du dele dine opplevelser og erfaringer med andre i reiseguiden. Glem heller ikke 12189>sommerkonkurransen der du kan vinne reiser, bøker og fotoutstyr ved å sende inn bilder og historier som har med ferie og reise å gjøre.