Dårlig flysikkerhet i Brasil og Argentina

I løpet av den siste tiden har det vært mange nesten-ulykker i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På mandag kom to fly borti hverandre på flystripen i Sau Paulo. Det er den siste i en rekke hendelser som har satt flysikkerheten i landet i et dårlig lys. Det gjelder også nabolandet Argentina.

Internasjonale sikkerhetsadvarseler om forholdene har advart piloter om ståa, og i Brasil har flygelederne streiket og arrangert gå-sakte aksjon for å rette søkelys på problemet. Det har ført til store forsinkelser og også kanselleringer i flytrafikken.

image: Dårlig flysikkerhet i Brasil og Argentina

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva forsvarte det
militærdrevne flytrafikksystemet, og angrep flygelederne som nekter å jobbe.

Manglende opplæring

Flygelederne sier på sin side at dårlige arbeidsforhold og ufullstendig opplæring setter flysikkerheten i fare. Landets flysikkerhet har blitt kritisert siden september i fjor, da to fly kolliderte i lufta over Amazonas. 154 mennesker mistet livet. Et av problemene i Brasil, er at mens flytrafikken har økt med nesten 50 prosent de siste fem årene, har ikke antallet flygeledere økt, og kontrollsystemene har ikke blitt oppgradert.

Argentina har hatt problemer fordi landets hovedradar som overvåker flytrafikken, ble truffet av lynet i begynnelsen av mars. Siden da har flygelederne måttet guide flyene manuelt, noe de selv hevder de ikke har god nok opplæring til. Fem ganger har fly vært nær ved å kræsje etter at radaren ble ødelagt, ifølge den argentinske pilotorganisasjonen.

Kilde: Yahoo News og Washington Post