Danske aldersgrenser du må kunne

Aldersgrenser for alkohol og tobakk i Danmark er ikke som i Norge.

ALDERSGRENSER: Også i Danmark kreves legitimasjon for kjøp av blant annet alkohol, tobakk og medisiner, men aldersgrensene er ikke alltid de samme som i Norge. Foto: Kristin Sørdal
ALDERSGRENSER: Også i Danmark kreves legitimasjon for kjøp av blant annet alkohol, tobakk og medisiner, men aldersgrensene er ikke alltid de samme som i Norge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Aldersgrensene for kjøp og salg av varer som tobakk, alkohol, medisiner og pengespill varierer fra land til land.

I tillegg er det store forskjeller på hva du faktisk kan få kjøpt i butikken:

Men i Danmark er det ingen alkoholgrenser i dagligvarebutikken: Der selges alt fra vodka til øl i skjønn forening med drops, bacon og dopapir.

Aldersgrenser for alkohol

I Norge har vi som kjent 18-års aldersgrense for kjøp av øl i butikken - og 18 eller 20-årsgrense for kjøp av alkoholvarer på Vinmonopolet.

I Sverige er det også 18-årsgrense for kjøp av alkohol i butikken - men der er det faktisk 20-årsgrense for kjøp av all alkohol på Systembolaget (altså svenskenes svar på Vinmonopolet).

Og ja: 20-årsgrensa i Sverige gjelder for alle typer alkohol, inkludert øl på over 3,5 prosent alkohol.

Men i Danmark er det helt andre regler for alkoholsalg:

  • I butikkene er det 16-årsgrense for kjøp av alkohol med minimum 1,2 prosent alkohol og opptil 16,5 prosent alkohol
  • Og 18-årsgrense for kjøp av varer med et alkoholinnhold på 16,5 prosent eller mer, i dagligvarebutikken
  • Skal du kjøpe alkohol på en restaurant eller utested, er det 18-årsgrense på alt

Og om du skulle lure: Danskene har ingen aldersgrense på energidrikk, som det heller ikke er per i dag i Norge.

HUSK LEGITIMASJON: Du vil bli bedt om å vise legitimasjon i butikken, dersom betjeningen er i tvil om du oppfyller aldersgrensene. Og nei, fullmakt fra far eller mor er ikke godt nok bevis for å få kjøpt varer du ikke er gammel nok til. Foto: Kristin Sørdal
HUSK LEGITIMASJON: Du vil bli bedt om å vise legitimasjon i butikken, dersom betjeningen er i tvil om du oppfyller aldersgrensene. Og nei, fullmakt fra far eller mor er ikke godt nok bevis for å få kjøpt varer du ikke er gammel nok til. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Tobakk og snus i Danmark

I likhet med Norge, er det også i Danmark 18-årsgrense for kjøp av tobakk i butikken.

Dette gjelder også for kjøp av e-sigaretter og e-sigarettvæsker («vape juice»).

I motsetning til i Sverige og Norge, er det imidlertid ikke lov å selge snus i Danmark. De følger loven i øvrige EU, hvor det er ulovlig å selge snus.

At det er lov til å selge snus i Sverige og Norge, henger sammen med et unntak vedtatt av EU.

Når det gjelder tobakksprisene, tyder det på at de lave danske prisene kan stå for fall: Ifølge Berlingske.dk er det flertall blant de danske politiske partiene for å heve sigarettprisene - og man forventer at dette blir vedtatt etter Folketingsvalget 5. juni.

I dag koster en 20-pakning med sigaretter cirka 45 danske kroner i dagligvarebutikken. Politikerne mener det bør koste mellom 50 og 90 danske kroner.

Medisiner og spill

I likhet med i Norge, er det også aldersgrenser på både salg av medisiner og pengespill. I Norge må du være 18 år for å kjøpe legemidler i butikken.

Danskene har to aldersgrenser for medisiner:

Det er generelt 15-årsgrense for legemidler i butikk, men det er 18-årsgrense for smertestillende legemidler som inneholder for eksempel paracetamol eller ibuprofen.

Når det gjelder spill, er det det også to aldersgrenser: 16 og 18 år, avhengig av hva slags spill det er snakk om. Husk at det også er 18-årsgrense for adgang til «spillehaller» - som for eksempel på danskebåten eller på Tivoli.