Danse med hai?

NIFST: Lei ordinære sydenturer? Kos deg med tiger- elller hvithai. Vi viser deg hvor.

Svømme med denne i ferien?<br />
<br />
<i>Foto: Britt Jensen</i> Foto: Britt Jensen
Svømme med denne i ferien?

Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haien suggererer frem de grusomste fantasier hos de fleste av oss. Men ikke verre enn at mange har lyst til å oppleve den på nært holdt.

Haiens dårlige rykte er nokså ufortjent. For selv om haien blir opphisset av duften av blod, og merker blodspor i vann i forholdet 1:50.000.000, er det ytterst sjelden haien kverker folk. Ifølge den amerikanske organisasjonen Shark Friends, er det statistisk sett kun fem haiangrep per år. Til gjengjeld dør vel 850.000 mennesker årlig i trafikkulykker. Dette ifølge tall fra WHO.

Blir du likevel angrepet av hai gir nettstedet Shark Friends følgende råd, som nok i kampens hete kan være vanskelige å følge:

 • Ikke få panikk
 • Slå haien på nesa. Dette forvirrer haien.
 • Stikk fingrene inn i haiens øyne eller nesbor.
 • Søk hjelp. De største skadene haien forårsaker er stort blodtap.
 • 1. Cocos Island, Costa Rica

  Coco Island, eller Isla del Coco, som det heter på spansk, på Costa Ricas Stillehavskyst, er en av verdens mest berømte dykkesteder. Her lever hammerhai og Galapagos-hai, samt hval og delfiner. Du trenger gyldig dykkersertifikat.

  2. Galápagosøyene

  Seks meter lange hammerhai, kjempeskilpadder og haviguanaer er bare noe av det du kan oppleve i havet utenfor Galapagosøyene.

  3. Papua New Guinea

  Det sies at det er umulig å reise fra Papa New Guinea uten å ha opplevd hai. Det finnes en rekke haiarter i området, blant annet leopard- og tigerhai.

  4. Maldivene

  Fristet?

  Har du lyst til å dykke med hai? (Avsluttet)
  Ja, men kun hvis jeg sitter beskyttet i et bur(43%) 324
  Ja, helst uten bur(33%) 248
  Nei, absolutt ikke(24%) 180
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Multifargede korallrev og et sammensatt marint dyreliv preger Maldivene i det indiske hav. Maldivene består av 1.000 koralløyer. Det er Shark Thila som er berømt for sine hai.

  5. Sharm el Sheikh

  Ikke bare er Sharm el Sheik og Rødehavet en kjapp charterflygning unna Norge, men stedet er også et av verdens beste dykkesteder. Her er havet fullt av hai, barrakudaer og korallfisk.

  6. Australia

  Klar for å se hvithaien i øyet? Det kan du få lov til på sørkysten av Australia. Det går turer fra Adelaide og Port Lincoln. Her dykker du ikke med haiene, men befinner deg inne i et haisikkert bur som blir låret ned til ønsket dybde. Burene kan gå ned til 15 eller 30 meters dyp.

  For en ekstra spiss på utflukten kan du dra på tur med den legendariske Rodney Fox, som mirakuløst overlevde et uheldig møte med en hvithai i 1963 – hvor han satt igjen med 462 sting. Han kan sikkert gi noen tips om hva du ikke bør gjøre, om du skulle treffe en hvithai ubeskyttet.

  Beste tid på året for hvithaidykking: mai til september.

  7. Surinøyene, Thailand

  Surinøyene er et av de beste dykkestedene i Thailand, beliggende ved den nordlige enden av den thailandske kysten ved grensen mot Burma. Spesielt øyene Ko Surin Neua og Ko Surin Tai er populære blant dykkere.

  Ved Richelieu Rock kan haielskere møte den nokså ufarlige hvalhaien.

  8. San Diego, California

  Utenfor San Diego i California loves du å få komme nese til nese med sulte haier. Du får møte hvithaiene øye til øye – eller nese til nese – fra et stålbur som blir låret ned i vannet. Og her har de utstyret klart; du kan leie fotoutstyr så du får ta bilder av ditt møte med de store hvite, og hele det 45 minutter lange dykket filmes, slik at du også kan få en videofilm med deg og haiene sammen …

  "We've got the sharks if You've got the nerve", skriver selskapet San Diego Shark Diving på nettsidene sine.

  9. Mosambik

  Dykk med verdens største fisk i Mosambik. Hvalhaien er sjelden, og med sine opp til 15 meter er den nok også ganske imponerende. Her kan man cruise rundt på jakt etter det enorme dyret, og om man finner haien, droppes dykkerne i vannet – og haien svømmer inn i dykkergruppen.

  Dette er haiopplevelsen for de sartere sjeler: Hvalhaien er en temmelig harmløs planktonspiser.

  10. Akvariedykk

  For deg som gjerne vil møte haien, men ikke helt vet om du tør, kan det kanskje være en ide å teste ut nerver og slikt i et trygt dykk i et akvarium. Du har muligheten til dette flere steder i verden; her er noen:

  • The Aquarium og Western Australia, Hillarys, Australia. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)
  • Melbourne Aquarium, Melbourne, Australia. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)
  • The Florida Aquarium, Tampa, Florida. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)
  • Singapore Underwater World, Singapore. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)
  Kilder: Travelchannel.com, Caplex.no og artikler fra DinSides arkiver.

  Mer natur- og reisestoff fra DinSide

  Snuba, dykking for amatører
  Den store parasittguiden
  Grøss og gru i vannkanten
  Verdens mest paranoide reiseråd
  Skumle dyr
  Verdens farligste land
  TEST DEG SELV: Er du macho?