Dampende hett i Reykjavik

Flere av Islands større turistattraksjoner stenger når kulda og vintermørket trenger seg på. Reykjavik har døgnåpent året rundt.

Verdens nordligste hovedstad ligger på Island og heter Reykjavik. Ikke på ønskelisten, sier du? Da må vi be deg om å overveie drømmereisen på nytt. Den lille byen har nemlig forbausende mye å by på. Her blandes trolsk natur og tradisjonell kultur med det siste av musikk, film og mote. Skal vi tro islendingene er Reykjavik Europas ”hotteste” når det kommer til natteliv.

Moderne og eldgammel

Den blå lagune beskrives som et av naturens mirakler.
Den blå lagune beskrives som et av naturens mirakler. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Byen er moderne, med innslag av særegen arkitektur. Men Reykjavik har samtidig klart å bevare eldre bydeler, med hvitmalte trehus, gammeldagse markeder og flere museer vel verdt et besøk. Det meste av byens severdigheter ligger innen gangavstand.

Ønsker du å sveipe over byen på en dag eller to kan vi anbefale Reykjavik-kortet. Kortet inkluderer ubegrenset reise med byens busser, inngang til syv svømmehaller og i tillegg de fleste museene og parkene i byen. Kortet koster 70 kroner dagen.

Bad året rundt

Er det en ting du ikke må gå glipp av når du besøker Reykjavik, er det et godt, varmt bad i friluft. Vannet varmes opp av den vulkanske aktiviteten, og badesesongen varer året rundt. Du har dermed muligheten for å sitte i 30 grader varmt vann, mens snøen laver ned rundt deg. På Island er det god kultur å starte dagen med en duppert, eller ’heitur pottur’ som det kalles. Aller helst skal man være i gang før klokken syv. Helsebringende er det også, islendingene har en av verdens høyeste levealdre. Badebassengene finnes så å si overalt, og det koster ikke stort å komme inn.

Vi har plukket ut ti ting du må få med deg i Reykjavik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først på mote

Reykjavik er regnet for å være blant de fremste markeder for mote og designerklær. Det sies at Reykjavik har en butikktetthet som tilsvarer en by på 1,5 millioner innbyggere. Utvalget av klær er enormt, og det sier seg selv at islendingene elsker å handle. Prisene på Island er sammenlignbare med det vi er vant til i Norge, men er du glad i å handle merkeklær kan du gjøre noen gode kupp.

Sure saueballer og gravet hai

Det islandske kjøkken må kunne beskrives som en blanding av nymotens internasjonal og særdeles tradisjonelt. Av gamle trauste spesialiteter som fortsatt nyter popularitet kan vi nevne: Hrútspungur, eller sauetestikler syltet i myse. Slatúr, er nærmest en paté av den samme stakkars sauens innvoller og selvfølgelig den uforglemmelige hakárl, haikjøtt som har blitt lutet og gravd opptil ett halvt år. Nam.

Hallgrimskirka med Leif Eriksson i forkant.
Hallgrimskirka med Leif Eriksson i forkant. Vis mer

For deg som synes gammel vikingkost blir tungt å svelge, har vi samlet et knippe av byens beste restauranter i denne artikkelen. Sjømat og retter av lam er høyt anbefalt.

Et godt utvalg av byens hoteller finner du i denne artikkelen.

Den røykfulle bukten

Reykjaviks historie går tilbake til 874, da Ingólfur Arnason gikk i land og ryddet seg boplass. Skal vi tro historien var det de norrøne gudene som viste vei. Boplassen fikk navnet Reykjavik, eller den røykfulle bukten, på grunn av all dampen som steg opp fra bakken. I dag huser Reykjavik to tredjedeler av Islands befolkning, og dampen brukes til oppvarming av hus og bassenger over hele byen.

Med sine 170.000 innbyggere regnes Reykjavik som en av verdens minste hovedsteder, den er samtidig den nordligste. I år har byen vist seg fram som en av Europas ni kulturbyer.

Slik reiser du

Enkleste måten om komme seg til sagaøyene og Reykjavik er å fly med Icelandair. Flyselskapet har flere pakketilbud, og tilbyr samtidig gratis ’stopover’ for alle som flyr mellom Oslo og New York. Weekendpakker med to netter på hotell starter på rundt 2.700 kroner. Frem til midten av februar har Icelandair et tilbud på tur-retur flyreise for to personer for kr 4.990.

Er du lysten på en kjapp tur til utlandet? Våre weekendguider har tipsene om hva du bør få med deg, hvor du spiser og hvilket hotell som passer best.


Billig reise?

Den enkleste måten å få seg en ferie i siste liten er å følge med på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?