Verdenst største bebodde slott, dronning Elizabeths Windsor Castle. Foto: The Royal Borough of Windsor and Maidenhead
Verdenst største bebodde slott, dronning Elizabeths Windsor Castle. Foto: The Royal Borough of Windsor and MaidenheadVis mer

Dagsturer fra London

>> Tilbake til hovedartikkelen

WINDSOR CASTLE - KONGELIG UTFLUKT

Dronning Elizabeths residens ligger i landsbyen Windsor i Berkshire, vest for London. Windsor Castle er det største og eldste bebodde slottet i verden. Slottet er åpent for besøkende hele året, men i juni kan det ofte stenge på kort varsel, på grunn av offisielle mottakelser. Når dronningen er hjemme, vaier flagget Royal Standard fra slottet. Er hun bortreist, er det det britiske flagget som heises.

Mellom oktober og mars er dronningens mottakelsesrom åpne for alle. Det er i alt fire rom; The Green Drawing Room, The Crimson Drawing Room, The State Dining Room og The Octagon Dining Room. Det var George IV som skapte disse rommene i 1820 som del av sin private leilighet i slottet. I 1992 ble rommene ødelagt i brann, men de er nå restaurert og satt i samme stand som de var da George IV bodde der.

Kommer du i sommersesongen, går du altså glipp av disse. Til gjengjeld kan du hver dag bortsett fra søndager få med deg vaktskiftet klokken 11. Rundt Windsor Castle ligger den flotte Windsor Home Park, der du kanskje får øye på dronningen på luftetur med hundene sine. I parken går dronningens hjorter, og her vokser det rhododendron så store som trær.

Økologisk gårdsutsalg

Windsor Farm Shop er dronningens landhandel, der de økologiske produktene fra Windsor farm selges. Her får du kjøpt ost, iskrem, kaker, kjøtt, frukt og grønnsaker.

Når du har fått din kongelige dose, er tiden inne for å utforske selve landsbyen litt. Her ligger det mange fine småbutikker, tehus, puber og restauranter. Ekte landsbystemning rett utenfor London. Det er forresten flust av flotte herskapshus i Windsor. Her bor velstående briter som selvsagt sender barna sine på privatskolen Eton, like ved, der prins William og prins Harry har gått, som så mange andre kongelige før dem.

Du bør sette av minst en halv dag til windsorbesøket, hvis du skal få med deg det som er verdt å se i den kongelige landsbyen.

Fakta:

Hvor: I Windsor i Berkshire, sørøst for London.
Åpningstider: Hele året. 9.45-17.15 (mars-okt), 9.45-16.15 (nov-feb)
Priser: £13.50/£7* (ca. 154kr/80 kr*) for voksne, £7.50/£4* (ca. 85 kr/46 kr*) for barn. £34.50/£18* for familie (2+3). *Prisene er lavere når mottakelsesrommene er stengt for publikum. En audioguide er inkludert i prisen.
Hvordan komme seg hit: Ta tog fra London Waterloo eller London Paddington (tar 30-45 min.). Green Line kjører til Windsor fra Victoria Coach Station (tar ca. en time).
På nett: Windsor Castle

Yrende kaféliv en sommerdag i Windsor.
Begge foto: The Royal Borough of Windsor and Maidenhead Foto: The Royal Borough of Windsor and Maidenhead Vis mer


KEW GARDENS - DEN GRØNNE OASEN

To turtelduer og en engel, en magnoliablomst og Kew Palace. Vis mer


Royal Botanic Gardens, heter egentlig denne perlen av en hage, som absolutt må sees dersom du liker planter og blomster. På folkemunne kalles den Kew Gardens, og den ligger i Kew, like ved Richmond, like sør for London. En kort togtur fra London sentrum, og du befinner deg i en grønn oase full av vakre blomster, sjeldne planter, fisker og fugler.

Så flott er denne hagen, at den står på Unescos verdensarvliste. Hagen er 1.200 mål stor, og består av flere deler. Her er et gedigent palmehus, et drivhus med sjeldne kaktuser, et med vannplanter, fisk og andre eksotiske ferskvansskapninger, en "sansehage", der det er lagt vekt på dufter og farger, formell hage, rosehage, japansk hage ...

Det er umulig å få sett hele hagen på ett besøk, så her gjelder det å velge hva du vil se.

Miniatyrpalass

Nytt av året er at publikum kan komme inn og se Kew Palace, som aldri før har vært åpent for publikum. Palasset, som er ganske lite, ble bygget i hollandsk stil i 1631, og ble kjøpt av kong George III i 1781. Kongefamilien likte seg så godt i huset at de etterhvert flyttet hit. En rundtur gjennom huset forteller historien om beboerne, og huset er satt i stand slik det så ut da de kongelige bodde der.

Fakta:

Hvor: I Kew like sør for London.
Åpningstider: Hele året fra kl. 10.Stengetid avhenger av årstid. Fra 15.45 om vinteren til 19 om sommeren.
Priser: £11.75 (ca. 134 kr). Barn under 17 år kommer inn gratis. Inngang til Kew Palace koster £5 (ca. 57 kr).
Hvordan komme seg hit: Ta undergrunnen District Line retning Richmond og gå av i Kew, eller lokaltog fra London Waterloo og Clapham Junction.
På nett: Royal Botanical Gardens

RICHMOND - ELEGANT VED ELVEN

Foto: Britain on View Vis mer
Foto: Britain on View Vis mer
Richmonds elvepromenade, hjorten i Richmond Park, og publunsj. Foto: Britain on View og DinSide Vis mer


Like sør for Kew Gardens ligger Richmond, den fasjonable småbyen der mange kjendiser og andre velstående har slått seg ned. Ikke så rart, for Richmond er en særdeles vakker småby, der den ligger ved Themsen. Hit drar du når været er bra, og da kaprer du et bord i solen på en av pubene ved elvebredden. Der kan du sitte og se på livet, mens du tar et glass hvitvin eller en øl, og kanskje en matbit.

Elvevandring eller hjortespeiding

Føler du for å bevege deg, kan du ta en rusletur langs Themsen (du kan faktisk gå hele veien inn til London, men det tar to-tre timer). Alternativt går du til Richmond Park, som ligger i utkanten av Richmond. Parken er et gedigent friområde på over 10.000 mål, som ble opprettet i 1637 av kong Charles I. Dette var hans private jaktmarker, og den dag i dag bor det hjort i parken. Richmond Park er et populært friområde for alle som bor rundt parken, og også for londonere som tar en dagstur ut for å oppleve litt natur. Her vandres, jogges og sykles det. Folk arrangerer lunsj på gresset, flyr drager, soler seg osv.

Får du shoppeabstinenser kan du selvsagt heller ta en tur inn i Richmond sentrum. Her finner du spennende småbutikker, men også de samme kjedebutikker som inne i London sentrum.

Fakta:

Hvor: Richmond upon Thames, like sør for London.
Hvordan komme seg hit: Ta undergrunnen District Line til endestasjonen Richmond. Du kan også ta lokaltog fra London Waterloo og Clapham Junction.
På nett: Visit Richmond

HAMPSTEAD - LONDONS LANDSBY

Foto: Britain on View Vis mer
Foto: Britain on View Vis mer
Hampstead heath, Kenwood House og pub i Hampstead. Alle foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Inne i selve London, litt nord for Themsen, ligger Hamstead og Hamstead Heath. Når du kommer ut av undergrunnsstasjonen føles det som om du har kommet til en liten, men travel landsby. Hampstead oser av sjarm med sine smale gater og gamle hus, men her finnes også klesbutikker og kaffebarer du kjenner igjen fra London sentrum. Det kryr av kaféer og utendørspuber i Hampstead, men ikke slå deg ned riktig ennå. Først må du rusle langs de smale gatene der millionhusene ligger på rekke og rad, og opp til Hampstead Heath.

Heathen er et stort friområde londonere valfarter til for å slappe av i denne rufsete grønne lungen. Her kan du vandre langs skogsstier, bade i badedammen eller sole deg på plenene. Heathen måler 3.000 mål, og inkluderer Kenwood House, en neo-klassisk herregård, som fikk dagens utseende siste halvdel av 1700-tallet. Inne i huset finner du en imponerende samling malerier av kjente kunstnere som Rembrandt og Vermeer. Om sommeren holdes det gratiskonserter på plenen foran huset. Rett ved Kenwood House ligger puben The Coach House, som har en stor uteservering og god mat.

Fakta:

Hvor: Hampstead ligger nordvest i London.
Åpningstider: Hampstead Heath er åpen hele tiden. Kenwood House har åpent hele året, 10-17 april-september, og 11-16 oktober-mars.
Priser:Det er gratis å gå på heathen, og gratis å besøke Kenwood House.
Hvordan komme seg hit: Ta undergrunnen til Hampstead, eller lokaltog til Hampstead Heath.
På nett: Kenwood House