Dag 5: Italia overrasker

Plutselig en dag er han bare her. Den norske studenten fra Firenze kommer til sjømannskirken i Pragelato for å tilby sin hjelp. Og vi tar i mot Per Morten Haarr (30) med åpne armer. Han snakker til og med flytende italiensk, noe vi har særdeles god bruk for. Tekst og foto: Eva Hille/Sjømannskirken

Per Morten Haarr er norsk student i Firenze.  Foto: Eva Hille/Sjømannskirken
Per Morten Haarr er norsk student i Firenze. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer
Den gamle bebyggelsen i Pragelato er spennende for arkitekturhistoriestudenten fra Norge.  Foto: Eva Hille/Sjømannskirken
Den gamle bebyggelsen i Pragelato er spennende for arkitekturhistoriestudenten fra Norge. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer


Per Morten Haarr blir vår tolk. Han gestikulerer og snakker med de lokale teleingeniørene i Pragelato. Etter noen timer med intens jobbing lokalt og i Norge, er Sjømannskirken oppe med trådløst bredbånd til sine gjester. Når også NRK kommer opp på storskjermen, er stemningen på topp.

For nesten fire år siden dro Per Morten Haarr fra Norge til Firenze for å studere arkitekturhistorie. Det har han ikke angret på. Når du blir kjent med en ny kultur og lærer deg et fremmed språk, blir du tryggere på deg selv, forteller han.

Italiensk velvilje

At Italia alltid overrasker deg, spesielt når du minst forventer det, er det Per Morten Haarr setter mest pris på med landet. I Italia går det ofte mye bedre enn man først skulle forvente, nettopp på grunn av en enorm velvilje og innsats fra folk flest.

- Jeg har erfart at italienerne ikke alltid er like gode på forberedelse og organisering. Likevel ender det nesten alltid bra, sier Per Morten Haarr.

Få norske studenter

Sammenlignet med andre land, er det ikke så mange norske som velger å studere i Italia. I Firenze har det vært fem til seks norske studenter de siste årene. Lånekassen støtter mastergradstudier i Italia, og Per Morten Haarr er overrasket over at ikke flere velger Italia som sitt studiested.

- Italienerne er vennlige og lette å komme i kontakt med. Landet er vakkert og her er store muligheter for friluftsaktiviteter. Det italienske språket er også relativt enkelt å lære seg for nordmenn. Det er bare snakk om å bruke litt tid, så sitter det, sier Per Morten Haarr.

>> Tilbake til innledningsartikkel: Daglige OL-rapporter

>> Åpningsdagen: Nå er det like før
>> Dag 1: Topp fem i Pragelato
>> Dag 2: Kongelig i Pragelato
>> Dag 3: Fem tabber du bør styre unna i Italia
>> Dag 4: Bakeren i Pragelato

Italia byr på gode muligheter for friluftsopplevelser som her i Sestriere. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken
Italia byr på gode muligheter for friluftsopplevelser som her i Sestriere. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer