Dag 4: Offroad tilbake til steinalderen

Som i Thailand er innbyggerne i Nord-Laos ekstremt hyggelige. Alt annet er imidlertid annerledes. Veiene er elendige, og du kan stort sett glemme strøm og innlagt vann.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det gir perfekte forhold for oss motorentusiaster.

Vi begynte å kjøre klokka 11:00 og målet var "byen" Viangphoukha. Vi skulle følge Highway nr 3, i praksis kun et stort og vedvarende gjørmehull.

Flere steder var store deler av veien rast ut eller lå under vann. Morsomt for oss, ikke så morsomt for backpackerne som ble stående fast i overfylte biler og minibusser.

Store forandringer

Og-middagen-ble...
Og-middagen-ble... Vis mer


Guiden Walter var blant de første vestlige som begynte å reise i Laos etter at landet gjenåpnet grensene på slutten av 80-tallet. Siden den gang har han hatt to offroadturer per år, og for hver gang han kommer har turismen flyttet seg noen ekstra kilometer inn i landet.

Også vi la merke til denne utviklingen. På de første stedene vi stoppet hadde de et relativt godt utvalg av snacks og varer, og innbyggerne så enten på batteridrevne TVer eller hørte på radio. Etter fire timers kjøring var alt dette borte, og du kjører rett inn i noe som for oss minnet om steinalderen.

Kveldsbad. Jeg var livredd pga. sterk strøm Foto: Øyvind Paulsen
Kveldsbad. Jeg var livredd pga. sterk strøm Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Skal du oppleve det "originale" Laos bør du derfor dra så snart som mulig. Her skjer forandringene fort.

Om utviklingen er til det gode eller til det verre, er selvsagt en helt annen historie.

En lørdagskveld i Viangphoukha

Etter fem timers morsom offroadkjøring kom vi til tettstedet Viangphoukha klokken 16:00. Beliggenheten var idyllisk, med utsikt over elva der innbyggerne tok sitt kveldsbad. Det måtte vi også. I den sterke strømmen var det en opplevelse.

Lyset ble slukket klokken 21:00, og da var det brått slutt på moroa. Alt ble bekmørkt, og de eneste som gikk en tur i hovedgata var oss og en flokk med kuer.

Hovedgata lørdag kveld klokken 22:00
Hovedgata lørdag kveld klokken 22:00 Vis mer
Dag 4: Offroad tilbake til steinalderen


Natten ble for øvrig en prøvelse. Med en luftfuktighet på 80 prosent, hullete myggnett, og senger på maks 160 cm var det ikke lett å slå seg til ro for to langbeinte
nordboere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer