Da landsbykulturen kom til byen

SKRÅBLIKK: Nå kan du få håret klippet på café, få kaffelatte hos bokhandleren og vaske klærne dine i baren. – Kult, sier de urbane. Men det er da vel slik man har drevet butikk på landsbygda i årtier?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trenger ikke dra lenger enn en halvtime utenfor Oslo for å finne mer landsens bosentra, hvor det drives butikk etter mer rurale prinsipper; her er frisøren lokalisert sammen med den lokale bakeren, og kiosken og video/DVD-sjappa driver klesforretning på si’.

I store byer med respekt for seg selv og en nødvendig dose urban nerve, er det en ny bølge som skyller inn gjennom bygatene: Nå skal du kunne vaske tøyet ditt på bar, drikke kaffe hos bokhandleren og klippe håret på café – eller omvendt. Du skal kunne gjøre alt i ett eller i alle fall flere ting på en gang.

Det som er underlig, er at når de kule, urbane menneskene kommer til landsens forretninger hvor du kan få tak i alt hva hjertet begjærer; det være seg tulipaner eller sokker, brød eller blomsterjord, medisiner eller post, så er det bare uhipt og skikkelig ukult. Ja, virkelig til å rynke på nesa av - og aldeles ikke et sted man kan bli sett frivillig og i live.

Men når samme konsept er innkvartert i en bygård i byen, så blir det plutselig kult, hipt, innovativt og fresht …

Jaja, det har vel kanskje alltid vært slik at gamle ting som egentlig ikke er pop, kan bli etterspurt bare det får ny innpakning og nye vibber; ta Kurt Nilsen for eksempel, eller Kjartan Salvesen. De lignet vel mest på noen landsens bygdegutter da de først møtte opp på audition i Idol, begge to, og nå er de plutselig blitt både kule, freshe og alle småjenters drøm.

Synd ikke landsbygda har tatt patent på sine landsbygdforretninger, for det kunne de virkelig tjent seg rike på. Jeg foreslår en ny landsbygdinspirert fusjon, tilpasset de urbane strøk; plukk eplene til eplejuicen din selv – eller jordbærene til jordbærjuicen – og få den servert i baren som en skikkelig urban Strawberry Daquiri.

Egentlig så bor det en liten bygdetulling i alle ”urbane”, ”freshe” mennesker, men de er bare for feige til å innrømme det. Og å innrømme at kule ideer kommer fra mer grisgrendte strøk; se, det gjør vi aldri.

>> Les flere skråblikk her.

Underholdning på DinSide Reise:

pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål

  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!