Cuba i bilder

Sukkerplantasjer, sigarfabrikker og sosialisme. Cuba er som en film fra 50-tallet, spilt på lav hastighet. Få en smak av den røde øya i vår bildespesial.

Tiden står stille på Cuba.
Foto: Haakon F. Stenersen Foto: Haakon F. Stenersen
Tiden står stille på Cuba.
Foto: Haakon F. Stenersen Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Cuba er himmelrik for den som er interessert i veteranbiler.
Foto: Haakon F. Stenersen Foto: Haakon F. Stenersen
Cuba er himmelrik for den som er interessert i veteranbiler.
Foto: Haakon F. Stenersen Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer

Cuba er den største øya i øygruppen De store Antiller i Vestindia, og kalles gjerne Antillenes Perle. Øya har 11,1 millioner innbyggere, fordelt på 110.861 kvadratkilometer.

1990

Alle bildene i denne bildespesialen er tatt av Haakon F. Stenersen (www.norpicture.com), som besøkte Cuba i januar 1990.

- Jeg besøkte Cuba da landet hadde begynt reformpolitikken etter at kommunismnes hadde begynt å gå i oppløsning i Øst-Europa. Land som tidligere var viktige samarbeidspartnere på en rekke områder, forteller Stenersen.

Cuba hadde lenge fått økonomisk støtte av Sovjet, men da denne ble opphevet i 1990, ble det en annen økonomisk hverdag for Cuba.

Turister

- Da jeg besøkte Cuba var det ikke lagt noe særlig opp for turister, forteller Stenersen. Det var kanskje et par svensker der og noen tyskere, og det var det. Turismen var ny på Cuba, og nytt satsningsområde for å prøve å bedre den økonomiske situasjonen. Jeg fløy Aeroflot via Moskva, Irland og Canada for å komme meg dit. I dag er det nok noe annerledes, sier han.

Stenersen forteller at det var litt problematisk å kommunisere med befolkningen.

- Det ene problemet var språket; det var svært få som snakket engelsk. Det andre problemet var at innbyggerne var svært skeptiske til å innlate seg på samtaler med turister – de kunne få problemer med politiet, forteller Stenersen.

Utflukter

Foruten Havana og andre steder på fastlandet besøkte Stenersen også øya Cayo Largo på sin Cubareise.

- Det er veldig tropisk på Cayo Largo, og hovedattraksjonen er vannaktiviteter som dykking, vindsurfing og liknende, forteller Stenersen. Men det var svært dyrt der – vi betalte 70 £ for en bungalow på stranden. Jeg leide også bil noen dager og kjørte rundt på hele øya. Privatbilisme fantes ikke og man var ofte alene på landeveien, erindrer Haakon Stenersen.

 • Se Cuba i bilder her
 • Andre artikler om Cuba:

 • Norge åpner ambassade på Cuba

 • En praktisk guide til Cuba

 • 5x5 opplevelser på Cuba
 • Ti klassiske badestrender

 • DinSide på Cuba; Cubareisen dag for dag

 • En ekte langpendler: Havana-Oslo

 • Reiseeksperten svarer på Cuba-spørsmål
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.