Denne iguanaen vil få besøk av opptil 500 cruiseturister når skipene stopper ved øyene. <i>Foto: Agnes Gram</i> Foto: Agnes Gram
Denne iguanaen vil få besøk av opptil 500 cruiseturister når skipene stopper ved øyene. Foto: Agnes Gram Foto: Agnes GramVis mer

Cruiseskip til Galapagos

Fra neste vår vil cruiseskip stoppe i naturreservatet Galapagos i Stillehavet. Miljøorganisasjonene steiler.

Som første cruiseselskap vil Discovery World Cruises sette Galapagosøyene på sitt cruiseprogram fra neste år. Opptil 500 cruiseturister får muiligheten til å gå i land på øyene i løpet av stoppene, som vil vare rundt tre dager.

12 cruiseskip i året

Ifølge nye regler har nemlig 12 cruiseskip med inntil 500 passasjerer lov å gjøre stopp ved øyene hvert år. Discovery World Cruises er det første selskapet som benytter seg av dette.

Hittil har turistene på Galapagos flydd ut til San Cristobal, Galapagos' "hovedøy", og så vært med på båtekskursjoner for å se nærmere på dyrelivet på øyene. Cruiseturistene vil følge samme opplegg, men tar cruisebåten til farvannet utenfor San Cristobal, blir fraktet i mindre båter inn til den største byen på øya, Puerto Baquerizo Moreno, og melder seg på de lokale ekskursjonene.

Myndighetene i Ecuador har bestemt seg for å tillate cruiseturisme på Galapagos for å styrke øyenes økonomi, og skape flere jobber for San Cristobals 6.000 innbyggere. Det innføres strenge regler for hvilke cruiseskip som får lov å stoppe ved øyene. De må ha en spesiell miljølisens, og oppfylle alle kravene nasjonalparken har satt i forhold til for eksempel karantene.

200 millioner i inntekter

Discovery World Cruises regner med at dersom øyene får besøk av ett cruiseskip hver måned, vil det generere inntekter på opptil 30 millioner dollar (cirka 200 millioner kroner) til Galapagos hvert år, når naturparkavgifter, betaling for båtekskursjoner og suvenirshopping er inkludert. Og selvsagt vil cruiseselskapene også tjene på dette.

Discovery World Cruises første tur med stopp på Galapagos forlater Tahiti 7. april, og tar blant annet med seg Påskeøya og Lima før turen går til Galapagos. Den 26 netter lange turen koster fra 5.650 dollar (cirka 37.000 kroner). Det går også et cruise fra Quito 27. april, som stopper innom Galapagos før det seiler gjennom Panamakanalen og ender opp på Bahamas. Dette 16 netter lange cruiset koster fra 3.795 dollar (cirka 25.000 kroner).

- En naturkatastrofe

Miljøvernorganisasjonene er ikke så fornøyde med at cruiseskipene kommer til Galapagos.

- Vi hadde et vulkanutbrudd her for noen uker siden, men å tillate cruiseskip er en mye større naturkatastrofe. Disse øyene er unike; vi kan ikke begynne å behandle dem som Ibiza, sa han til den britiske avisa The Times.

Ekstern lenke: Discovery World Cruises

Mer om Galapagos:

Fortidens paradis
Her kan du svømme med hai