Cruiseskip på voldtektstoppen

Voldtektsrisikoen dobles om du ferierer på cruiseskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reiser du på cruise og tror alt går for seg i ordnede forhold og er trygt - tenk om igjen!

Det sier professor Ross Klein fra Memorial University, New Foundland, i Canada. Han fortalte nylig på en konferanse ved universitetet i Auckland at cruiseskip på langt nær er så trygge som antatt av turister flest, melder avisen New Zealand Herald.

Besetningen er verst

De fleste voldtekter og seksuelle overgrep blir utført av besetningen mot passasjerer på skipet. Ifølge Klein har mange cruiseselskaper, som har vokst betraktelig de siste årene, forsøkt å dekke over mangfoldige tilfeller av voldtekt og seksuell trakassering for ikke å få negativ omtale.

Studiene hans ble levert til Den amerikanske kongressen av cruiseskipindustrien i fjor, og viser at hyppigheten på seksuelle overgrep på cruiseskip er på 59 tilfeller per 100.000, satt i kontrast med 32 per 100.000 i USA generelt.

«"På noen båter har besetningen konkurranser om hvem som kan ligge med flest passasjerer"»


I tillegg til dette kommer en rate på 53 tilfeller per 100.000 av seksuell trakassering.

Nesten 70 prosent av overfallene ble utført av besetningen mot passasjerer, og 10 prosent av besetningen mot andre ansatte.

Alkohol og feriemodus

Grunnene, mener Klein, inkluderer stor tilgjengelighet til alkohol, passasjerer som slipper ned "guarden" og den sexfokuserte innstillingen til noen av de ansatte på skipene.

- Folk er på ferie, så de tenker ikke på farene, sier Professor Klein, sosiologen som har skrevet tre kritiske bøker om cruiseindustrien.

- På noen båter har besetningen konkurranser om hvem som kan ligge med flest passasjerer. Dess yngre passasjeren er, dess flere poeng får man, sier han til avisen.

Antallet voldtekter og overgrep varierer mye fra skip til skip, med det er færre tilfeller på dyre cruise, hvor klientellet er eldre.

- Offiserer har fortalt meg at det er forskjellig kultur på forskjellige skip, sier professoren som har blitt svartelistet av mange cruiselinere på grunn av studiene.