Concorde flyr fortsatt

Concorde er snart historie, mens samleverdien av concorderelaterte gjenstander tar helt av.Av: Pål Sigurd Anthonsen

Motor fra Concorde, produsert av Rolls Royce. Prisantydning på auksjon? Mellom 60.000 og 120.000 euro!
Motor fra Concorde, produsert av Rolls Royce. Prisantydning på auksjon? Mellom 60.000 og 120.000 euro! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at British Airways i april offentliggjorde at de skal slutte å fly Concorde, har interessen for alt som har med flyet å gjøre økt voldsomt. Samlere og flyentusiaster over hele verden kjøper og selger Concordegjenstander. Søker du på eBay med Concorde som stikkord, får du opp lange lister med gjenstander til salgs. (Alt er riktignok ikke fra flyet, da det finnes en bil med samme navn.) Alt fra egenfotograferte bilder av flyet, til flymodeller av supersonikeren er inkludert i listene som omfatter ett par tusen gjenstander.

Attraktive gaver

Det har vært vanlig at passasjerer med Concorde mottar en gave ombord i flyet. Disse gavene har vært svært eksklusive for å matche kravene til reisende på et av verdens mest berømte transportmidler. Det har vært penner fra Cross, lommebøker i skinn, brevsett, skåler fra Wedgwood, kalendere, etc. Alt fra de mest kjente leverandører i verden - og det viktigste av alt - med Concordes navn og logo preget på gjenstanden. Hver gave blir bare benyttet i noen måneder. Disse gjenstandene har blitt, og blir fremdeles, omsatt i bruktmarkedet for til dels svært høye priser.

Pilotsete til salgs fra Christie's i Paris forrige helg.
Pilotsete til salgs fra Christie's i Paris forrige helg. Vis mer


Alt kan selges

Etter at alle flyene nå er satt på bakken, har tilbudet av samlerobjekter eksplodert. Nær sagt alt som har vært mulig å ta med fra flyet tilbys for salg. Billetten din er verd penger! Konvolutten som billetten ligger i, koffertlappen, navnelappen, menyen som deles ut ombord, sikkerhetsbrosjyren, ja til og med serviset som benyttes selges.

Flydeler på auksjon i Frankrike

Enda mer spesielt for den som kunne følge med på auksjonsverdenen etter Concordes siste luftferder. Lørdag 15. november ble deler fra Concorde-fly auksjonert bort hos Christie's i Paris. Her fant kjøpere alt fra måleinstrumenter til motorer. Til og med en nesetipp var med i utvalget på mer enn 200 gjenstander, og den gikk for mer enn tre millioner kroner. En lignende utgave vil komme for salg i England i løpet av kort tid, så det gjelder å følge med fremover. Flere salg og auksjoner er varslet.

Andre saker har også vært til salgs - for eksempel et pilotsete? Estimert pris lå mellom 600 og 800 euro, men mange objekter gikk for over 800.000 kroner. Flydeler har også vært til salgs hos Ebay. Det mest kuriøse var kanskje to flyseter utbydd for salg i sommer! Noe for gutterommet?

Skroll ned for mer.

Skulle det være en nesetipp? Denne ble lagt ut hos auksjonshuset Christies forrige helg.
Skulle det være en nesetipp? Denne ble lagt ut hos auksjonshuset Christies forrige helg. Vis mer


Et bit av historien

Dette skyldes først og fremst at en lang epoke i luftfarten nå er over. Mange entusiaster vil sikre seg en bit av denne berømte historien. Men, kvaliteten på disse tingene skiller seg også ut. Alt fra boarding-kort og navnelapper til porselenet ombord er spesiallaget, og oser av kvalitet. Selv konvolutten som flybilletten ligger i er spesiallaget. Hvit, tykk papp med Concorde preget på forsiden. Kr 250,- takk! Bagasjelappene hvor reisende har fylt inn navn og adresse er enten i sort tykk plast eller i aluminium. Kr 300,- og den er din! Er du så heldig å ha en kulepenn som det står Concorde på, kan du cache inn kr 1.000,-.

Egen butikk

Denne voldsomme interessen har gjort at British Airways har startet en egen butikk på nettet hvor de selger samlerobjekter. De vil ha sin bit av kaken. Inntil nylig hadde BA en egen serie med luksuriøse artikler som kun ble solgt til passasjerene ombord. Disse tilbys nå til alle sammen med flere andre ting laget for å tilfredsstille etterspørselen.

Ekstern lenke

 • Concorde Collection


 • Finale

  British Airways concordemaskiner skal stilles ut på museer verden over. Fire på britiske museer, to i USA og en på Barbados som også var med i rutenettet til Concorde. Onsdag 26. november flyr Concorde for aller siste gang, fra London til Bristol, med en runde ut over hav for å ta en siste tur i overlydsfart. Dette blir definitivt Concordes siste tur i luften.

  Vil du vite mer om Concorde? Les DinSides artikler fra tidligere i høst:

 • Siste reis med Concorde

 • Champagne, russisk kaviar og supersonisk fart. Bli med DinSide og Pål Sigurds Anthonsen på en av de siste Concorde-flygningene.

 • Concorde - Silver Service

 • Concorde ble bygget for å være annerledes, og har vært raskere, bedre, dyrere og mer glamorøs i 27 år.

 • Concorde flyr inn i historien

 • Fredag 24. oktober kl 1700, landet flylegenden Concorde for godt.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer