Coca Cola-skatt!

I en liten fransk landsby skattlegges Coca Cola hardt fordi ordføreren ikke er fornøyd med innholdsdeklarasjonen.

Coca Cola er kanskje den mest utbredte leskedrikken i verden, og i alle fall et av verdens aller mest kjente varemerker. Men det hjelper ikke i den lille landsbyen Sainte-Marie i Frankrike. Her har ordføreren all makt og selv store multinasjonale selskaper har ikke noe de skulle ha sagt - ordførerens ord er tydeligvis lov! Og ordførerens ord denne gangen er altså at avgiften på cola skal økes med 300 prosent.

Superavgift

I denne landsbyen i nærheten av Pyreneene blir det altså meget dyrt å leske strupen med Coca Cola. Fra en pris på rundt 10 FRF (13 kroner) må du nå ut med hele 38 kroner (30 FRF) for en ussel liten boks med leskedrikk! Det overstiger selv den dyreste bensinstasjoncola her hjemme i Norge.

Ikke proteksjonisme

Årsaken til avgiftshoppet? Ordfører Bernard Herman hevder at siden amerikanerne nekter å oppgi hva drikken inneholder, så kan ikke råvarene "spores". (Coca Cola er som mange vet basert på en hemmelig oppskrift som ikke oppgis på emballasjen.) Og det kan jo være farlig.

- Dette er for landsbyboernes sikkerhet, sier ordfører Herman i en kommentar til Reuters.

At avgiftspolitikken overhodet har noen sammenheng med irritasjon over amerikanske straffeskatter på franske matprodukter som gåselever og Roquefort-ost, benekter ordføreren på det sterkeste. Selv om han innrømmer at den lokale frustrasjonen over disse amerikanske tiltakene er påtakelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Minibetydning

Men allverdens betydning vil denne voldsomme avgiften neppe få: Landsbyen har ikke mer enn 250 innbyggere, og det er kun én butikk der som selger cola...