Får Coca-Cola det som de vil, blir det brusautomater på Markusplassen. Foto: Artgeek3k
Får Coca-Cola det som de vil, blir det brusautomater på Markusplassen. Foto: Artgeek3kVis mer

Coca-Cola betaler 18,5 millioner for å sponse Venezia

Kritikere mener kanalbyen har solgt seg.

Brusgiganten Coca-Cola har inngått en avtale der de betaler Venezias bymyndigheter 18,5 millioner kroner for å "sponse" byen.

Dermed får brusmerket sette opp rundt 60 brusautomater rundt omkring i byen - muligens også på Markusplassen. Det skriver britiske Daily Mail og BBC.

Italienerne er ikke blide over avgjørelsen, og debattene går heftig i italienske aviser. I Venezia er det strenge regler for dem som selger mat og drikke til turistene, både i forhold til hvor de får selge, og hvordan kioskene og serveringsstedene skal se ut. Og det er ikke lov å slå seg ned på en benk og spise mat på Markusplassen. Du må sitte på et serveringssted.

Venezia er ikke den eneste italienske byen med slike regler. I Roma er det ikke lov å spise is ved attraksjonene.

Venezias hovedinntekt er de 20 millioner turistene som hvert år kommer for å se de flotte kanalene og de vakre bygningene.

Trenger penger til vedlikehold

Pengene bymyndighetene får av Coca-Cola skal gå til å vedlikeholde de verneverdige bygningene i byen, og bygge en flombarriere som kan beskytte byen for de nesten årlige vinterflommene. Venezia har ikke penger til å gjøre dette i eget budsjett.

- Venezia har solgt seg til Coca-Cola, hevder avisen La Stampa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De skriver videre at brusautomatene vil gi bymyndighetene ekstrainntekter også fordi enda flere tissetrengte turister må betale en euro for å bruke de offentlige toalettene. Avgiften er et nytt påfunn som heller ikke er blitt godt mottatt av italienerne.

Venezias borgermester Massimo Cacciari slår hardt ned på kritikerne.

- Disse idealistene som protesterer mot avtaler som dette, som finnes i byer over hele verden, burde i det minste komme opp med et alternativ, eller enda bedre, betale for vedlikeholdet av bygningene fra egne lommer, har han uttalt til La Stampa.

Duene er bannlyst fra Markusplassen