Clubing i Rotterdam

- Rått, tøft og ærlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som kjennetegner Rotterdams klubb- og uteliv er evnen og viljen til å eksperimentere. Rotterdam har tatt mål av seg til å bli Europas ungdomshovedstad, og skal man klare det må man satse på kultur av en slik natur man kan svinge seg rundt til.

Undergrunnstechno og trancemiljøet har lenge vært stort i Rotterdam, og musikken som spilles skal være ganske forskjellig fra hva man får servert i Amsterdam.

- Det er helt klart en distinktiv forskjell musikkens karakter i Rotterdam. Det er en arbeiderby og det gjenspeiler seg i uttrykket vi DJ'er herfra har fått, forteller Benny Rodrigues.


Han forteller at musikken er langt mer minimalistisk, råere og tøffere på utestedene i Rotterdam enn Amsterdam.

- Dette er kanskje aller mest min type techno. Jeg er god på denne typen musikk, selv om jeg sjelden spiller mine egne låter. Jeg synes det føles litt som incest, sier Rodrigues.

- Hvis jeg skal oppsummere Rotterdam med tre ord må det bli rått, tøft og ærlig, sier Rodrigues mens vi følger ham på vei ut for å utforske det som er verdt å få med seg på den lille tiden vi har på oss.

Benny Rodrigues er et av de heteste DJ navnene i Europa. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Benny Rodrigues er et av de heteste DJ navnene i Europa. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Where to go

Utvalget er stort, men de feteste klubbene ligger i sentrum. Utenfor har du riktignok noen mammutklubber, men trøkket ligger i sentrum. På vår reise gjennom den mer eller mindre nyoppbygde byen besøkte vi klubbene Worm, Thalia Lounge og Off Courso.

Worm
Worm ble åpnet som et resultat av at myndighetene i Rotterdam hadde sett seg lei på ulovlige festarrangementer. Dette var den virkelig undergrunnskulturen i Nederland. Til slutt når myndighetene hadde fått nok av dette, inngikk de en avtale med bakmennene og tilbød dem et eget hus hvor de kunne få boltre seg fritt. Det var imidlertid EN hake ved det hele. De fikk ikke gjøre noe som helst med huset, ikke slå inn en spiker og heller ikke rive ned noe av det som var igjen i huset.

Løsningen ble å bygge et hus inne i huset. Alt av materiale er gjenbrukt, og alt er bygget på et reisverk som står inne og rundt i hele bygningen.

På Worm spilles den aller villeste formen for trance. Stedet er så undergrunn at du omtrent havner "six feet under" når du entrer lokalet. Her er masse liveshows, og ingenting er for sært for dette stedet.

Worm er at det er et utrolig artig sted som virkelig overgår det særeste av det sære her hjemme og i resten av Europa, men likevel så holder de en klasse og stil som gjør at hvem som helst kan komme hit uten å føle at man blir satt utenfor.

Doene var gamle septiktanker og fungerer perfekt på Worm. Et bygg inne i bygget. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Doene var gamle septiktanker og fungerer perfekt på Worm. Et bygg inne i bygget. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Thalia Lounge
Klubben som har tatt i bruk en gammel kino er utestedet for den som vil se og bli sett. Klubben har høy glamfaktor, og leter du etter de vakre menneskene i Rotterdam er det hit de kommer. Stedet, som har "lounge" i navnet, har ingen lounger, og sitteplassene er heller få. Dansegulvet er av typen "extra large"og du er rettvendt mot DJ'ene som spiller akkurat som om du skulle være på en konsert.

Når kvelden lir mot natt og ørene verker av lydnivået (som forøvrig er vanvittig mye høyere i Nederland generelt enn i Norge), fylles dansegulvet, og stemningen bærer preg av inntak av stimulerende substanser av forskjellig karakter.

Off Courso
Rett over gaten for Thalia Lounge ligger enda et utested som er lokalisert i en gammel kino. Off Courso har en langt røffere stil en det litt mer classy Thalia Lounge. Her brukes alle midler for å løfte stemningen i taket, og da vi besøkte klubben var det satt opp en boksering i full størrelse midt på dansegulvet. Her stod innleide dansere og gjorde forskjellige krumspring. Artig konsept, men man kunne kanskje funnet dansere med større reportoar enn lekeslossing og tørrkopulering i ringen. Til tider så det rett og slett komisk ut, men stemningen rundt var upåklagelig. Om ikke gjestene ble danseville, så ble de i hvert fall dansevillige rundt ringen og ellers i lokalet. Kanskje vi har noe å lære av nederlenderne når det gjelder å arrangere fester?

Flere klubber i Rotterdam:

 • Vibes
 • Rotown
 • Waterfront
 • Club Vie
 • Baja Beachclub
 • Hollywood Music Hall
 • De Loft
 • Club Risque
 • Catwalk

  Bokseringen på Off Courso. Foto: Dag Erik Grøtnæs
  Bokseringen på Off Courso. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


  Konklusjon: Rotterdam

  Rotterdam leverer virkelig et variert tilbud av utesteder. Det går simpelt hen ikke an å ikke finne noe for din smak i denne byen. Stemningen er høy, servicen stinker, som overalt i Nederland, men menneskene i byen og gjestene ellers er imøtekommende og hyggelige.

  Anbefalingen er helt klart å besøke Worm, for å se hva man har fått til med minimalt budsjett, og for å oppleve den ekte undergrunnskulturen man bare har hørt om at eksisterer.


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!