Clubing i Amsterdam

Mer enn bare røde lys ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som kjennetegner utelivet i Amsterdam er en trance- og technobasert stil. Amsterdam har hele tiden blitt sett på som storebroren til Rotterdam i forhold til kvaliteten på utesteder, og selve partylivet. Byen tiltrekker seg horder av festglade ungdommer fra hele Europa, og den lovlige frie tilgangen på hasj er, skal vi tro nattordføreren, en av grunnene til at byen er populær. Det ER så akseptert i Nederland at man kan snakke fritt om det.

Chiel Van Zelst har vært en ivrig arrangør av festivaler og privatfester, og forteller at Amsterdam virkelig må holde seg i skinnet for å holde tritt med Rotterdam.

- Der borte har de virkelig satt seg ambisjoner om å være et ungdomssentrum. Selv dette med tittelen som nattordfører har vi faktisk stjålet fra Rotterdam. Der er tittelen riktignok nattdirektør, men vi kunne jo ikke kopiere dem fullstendig, sier Van Zelst.

Vi ble med ordføreren på en runde i Amsterdam by for å teste ut noen av stedene Van Zelst mente vi måtte få med oss før vi forlot byen.


Where to go

Vi besøkte fire klubber i Amsterdam, og inntrykket er at byen virkelig lever om natten. Klubbene virket likevel litt smådaffe, og det tok lang tid før stemningen virkelig dro seg til. Generelt er dette vanlig i Nederland, hvor man ikke drar ut før nærmere klokken 01.00.

Vi besøkte utestedene Paradiso, Melkweg, Sugar Factory og Die Diepte. Alle klubbene er typiske technoklubber bortsett fra sistnevnte som er en mer rockeklubb. Disse er det få av i Nederland generelt.

Chiel Van Zelst; Nattborgermester. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Chiel Van Zelst; Nattborgermester. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Melkweg
Et av de virkelig store utestedene i byen. Arrangerer store evenementer, og har vært under ombygging den senere tiden. Stedet var lite sjarmerende med ett stort glissent dansegulv, og en mesanin hvor man kan slappe av dersom dansingen blir for heftig. Alt i alt var dette et lite givende besøk, og Melkweg var også stengt da vi kom tilbake senere på kvelden for å sjekke om det var blitt noe bedre.
www.melkweg.nl

Paradiso
Utestedet ligger i en gammel kirke, og er kanskje det hippeste stedet i Amsterdam. Forventningene var høye til dette som skal være et av de beste utestedene i byen, men vi ble skuffet. Trengselene var større rundt baren enn på dansegulvet, og dansingen som foregikk var til tider laber på gulvet som såvel på scenen, hvor de ivrigste kunne ta turen. Her hadde vi forventet mer trøkk klokken 02.30. Lokalet er spesielt og interessant, men reiser vi på partytur til Amsterdam blir ikke Paradiso vårt første valg.
www.paradiso.nl

Sugar Factory
Minimalistisk technomaniasted som ligger tvers overfor Melkweg. Mens sistnevnte var glissent besatt, var det trangt om plassen i fabrikken. Her finner man litt av det man er på utkikk etter når man drar ut. Dansegulvet er godt besatt av mennesker som er der for å la kroppen jobbe mer enn snakkeapparatet. Innimellom krydrer de DJ'enes opptreden med de villeste og merkeligste sceneopptredener. Eksperimentelt sett med norske øyne, men det funker i den form at man får en variert opplevelse, i steden for å kun måtte tenke på de tre gylne D'er:

 • Dating
 • Drikking
 • Dansing

  Sugar Factory var ikke et stort utested i nederlandsk målestokk, men det er slike utesteder vi gjerne vil være på. Skal du til Amsterdam er dette stedet vi anbefaler for deg som vil ut og kjenne partyfaktoren på pulsen.
  www.sugarfactory.nl

  Paradiso bestod stort sett av mennesker som lot snakketøyet gjøre jobben. Foto: Dag Erik Grøtnæs
  Paradiso bestod stort sett av mennesker som lot snakketøyet gjøre jobben. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


  Die Diepte
  Et av Amsterdams undergrunnsalibier. Her holder de åpent til siste gjest forlater døra, dog ikke offisielt. Vil du treffe nattordføreren er dette stedet du bør besøke, men det ligger et lite stykke utenfor bykjernen. Sykkel er tingen for å komme seg dit, men du skal ikke være sikker på at du finner dette lille hølet i veggen. Her spilles ikke kun techno, stilen er langt mer variert.

  Flerer klubber i Amsterdam:

 • The Mansion
 • Jimmy Woo
 • Club More
 • Sinners In Heaven
 • Club Zyon
 • Panama
 • Cub Arena

  Sugar Factory bidro til at turen ut allikevel ble en opptur. Foto: Dag Erik Grøtnæs
  Sugar Factory bidro til at turen ut allikevel ble en opptur. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


  Konklusjon: Amsterdam

  Vi hadde forventet oss mer av denne på forhånd opphøyde partybyen. Kanskje traff vi den på en dårlig dag, kanskje ikke. Hadde det ikke vært for at det var et herlig kjør på Sugar Factory hadde dette blitt en heller laber natt. Våre store forventninger ble egentlig til et lite antiklimaks. Kanskje man bør gå inn med litt mindre forventninger? Det bør i hvert fall du gjøre hvis du velger å legge festturen hit.

  Ett hot tips til alle som drømmer om å dra til Amsterdam for å titte på Red Light District er: Dropp det. Hvis du først er i Amsterdam, dra dit, bruk 15 minutter og se deg om. Da har du sett det. Det mye omtalte strøket er virkelig ikke verdt noen omvei. Den sure eimen av hasjrøyking ligger over alt, og damene i vinduene er agressive i sin markedsføring og heller lite sjarmerende. Dessuten er det ikke her du møter nederlendere. I det røde distriktet møter du kun fulle engelsmenn med gluggene på stilker.


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!