Chic i Biarritz, c'est fantastique

Glem masseturismen på Rivieraen og i middelhavsbyene Nice, Cannes og Saint Tropez. I Biarritz ved Biscayabukta, på vestkysten av Frankrike, 18 kilometer fra Spania, liker franskmennene selv å feriere. Her kan du også surfe, sole deg og praktisere fransken i rolig og bedagelig ferietempo.

Chic i Biarritz, c'est fantastique

 1. Flere franske kystperler
 2. Noen stalltips i Biarritz


Tidlig på 1800-tallet ble en liten spansk prinsesse sendt nordover til en fiskerhavn ved Biscayabukta, syd-vest i Frankrike, for å slippe unna heten i Andalucia. Tjue år senere, da hertuginnen Eugénie giftet seg med Napoleon III, fikk hun ham med seg tilbake til Biarritz og den gyldne sanden, de røde klippene og de atlantiske bølgene.

 • Frister ikke vestkysten? Sjekk vår lille runde om andre franske kystperler

  La Belle Époque

  Fra sommerpalasset Napoleon III fikk bygget på La Grande Plage tryllet han og Eugénie om den vesle fiskerbyen Biarritz til en fasjonabel og internasjonal strandby, très chic med promenader og glamour og stedet å være for fiffen. Hit kom dronning Victoria, Edvard 7 og Alfons 12 av Spania. Senere forfatterne Alexandre Dumas og Zola samt Rita Hayworth og Frank Sinatra. På femtitallet kom også glade surfere til byens bølger, samtidig som Rivieraen begynte å trekke til seg mange av kjendisene og jetsetlivet. Slik utviklet stilen seg til å bli en herlig blanding av rosa pudler og Chanel men også avslappet surfefilosofi og rolig familieliv på stranden. Biarritz ble i så måte en ferieby for franskmenn flest, og er i dag svært populær om sommeren. I motsetning til på Rivieraen slipper du også å se bataljonen av cruisebåter og private luksusskip i havnene her, om det er noe du finner plagsomt.

  La Grande Plage i Biarritz er en yndet strand for både surfere og badenymfer. Foto: David Picken. Vis mer


  O' sol og strandliv

  På La Grande Plage, bystranden i Biarritz, ligger sukkertøystripete små strandhus tett i tett. Her kan man både bade og surfe i de blå bølgene. Ikke fullt så varmt som i Middelhavet, men tilnærmet sydentemperaturer i juli og august. Her har franske familier picnic med kurver bugnende over av Bayonneskinke og foie gras, nyforelskede par slynger seg i sanden mens solbrune surferdudes i Quicksilver og Oxbow rocker bølgene. La Grande Plage er stedet å være når solen stråler. En annen utmerket strand i Biarritz er også Plage de la Cote Basque, som er enda litt større og genial for surfing.


  Tapas, klipper og Port Vieux

  Er man ute etter en mer harmonisk og mindre sportslig strand er imidlertid en spasertur langs klippene fra La Grande Plage til den lille og rolige stranden, Plage de Port Vieux, som tidligere ble brukt av fiskerne til å tørke hvalfangsten, tingen. Her ligger også artdeco-bygningen Musée de la Mer, der du kan lære litt om byens kysthistorie mens du sjekker ut haiene i akvariet. På veien bort til Port Vieux tar du en tur over til klippen der statuen av Jomfru Maria våker over havet, eller du nyter utsikten over Biscayabukta fra byens fyrtårn.

  Gastronomi i den gamle fiskerhavnen

  For sjømat og tapas er den gamle fiskerhavnen Port de Pecheurs utmerket, der det ligger noen fargerike, små restauranter. Hva med en tallerken med fersk tunfisk og urter og den lokale vinen Irouléguy i glasset? Eller kanskje litt dekadent touronssjokolade til dessert? Biarritz er kjent for sitt gode kjøkken, og spesielt for sjømaten, tilbredt enten på fransk eller lokalt og baskisk vis.

  For uteløvene

  Forfrisket av sjøens delikatesser og antrukket i sateng og sølvsko og klar for litt sprell? Biarritz kan levere, med alt fra heftige rytmer og høy cocktailføring på Le Copacabana i Avenue Edouard, til øl og sangria på de små surfebarene og bodegaene i gatene ved Port Vieux. En god ide kan imidlertid være å styre unna alle karaokebarene, og da spesielt Queen's Bar i Avenue de Verdun, da man visstnok her kan bli rent forstyrret av alle de skjærende falske, franske og fulle balladesangerne.

  10. juli blir det surfing etter alle kunstens regler under årlige Biarritz Surf Festival. Foto: De Tienda - Cyril Chilewicz, biarritzsurffestival.com Foto: De Tienda - Cyril Chilewicz, biarritzsurffestival.com Vis mer


  Biarritz Surf Festival

  Karaoke og sjømat til tross. Først og fremst er Biarritz et surfeparadis. På femtitallet oppdaget en gjeng surfebrettentusiaster fra California bølgene og strendene i byen, og med dem ble sporten introdusert i Europa. Biarritz har siden vært et av Europas beste steder å surfe, takket være villskapen i atlanterhavsbølgene. Nå arrangerer også byen Biarritz Surf Festival, som tiltrekker seg mer enn 150.000 publikummere og surfere fra hele verden hvert år, inkludert Hawaii, California og Australia. I år er festivalen lagt fra 10. til 17. juli.

  Er drømmen luksus og glamour er Hotel du Palais på La Grand Plage stedet å bo. Foto: hotelsdeluxe.com. Vis mer

  Din mening:

  Hvor reiser du helst? (Avsluttet)
  Hellas(42%) 121
  Frankrike(30%) 87
  Spania(28%) 81
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Luksus i Napoleons ånd

  Også på stranden, men milevis unna surfing og picnickurver, ligger Hotel du Palais, en av byens store severdigheter. I 1854 bygde Napoleon III dette sommerpalasset til sin kone Eugénie der de ferierte i 16 år. I dag er La Villa Eugénie altså blitt Hotel du Palais, som har 134 rom og 22 suiter, samt tre restauranter; La Rotonde med utsikt over Atlanterhavet, La Villa Eugénie for en rolig middag og L'Hippocampe for lunsj ved hotellets basseng. Drømmer du om en luksusriøs ferie av første klasse er altså dette stedet. Romprisene begynner fra beskjedne 325 euro, men er visstnok verdt hver gullmynt da hotellet etter sigende virkelig kan sin "art de vivre-tradisjon," sin kunst å leve. Hvem vet, kanskje du til og med får se spøkelset av Napoleon III i bare nattskjorta?

  For de som ikke er like interesserte i å sprenge reisebudsjettet sitt på et jålete hotell fins det imidlertid mange andre rimeligere muligheter. I denne artikkelen leser du blant annet mer om hvor du kan bo, hvor du kan lære deg å surfe samt hva du kan finne på av aktiviteter i Biarritz og omegn.