Charterselskapenes førsteskanse

En travel jobb for sosiale mennesker.

Line Marthe Fuglum har 10 sesonger bak seg som reiseleder. Foto: Karoline
Line Marthe Fuglum har 10 sesonger bak seg som reiseleder. Foto: KarolineVis mer

Alle norske charterselskaper har også norske reiseledere på sine destinasjoner i utlandet. En jobb som stiller store krav til de som har den, men som også gir mye igjen ifølge Line Marthe Fuglum (27). Fuglum er ansatt som flyplassansvarlig hos Saga, men fungerer nå som vikarierende personalsjef for Sagas og Gullivers utenlandsansatte. Hun har ti sesonger bak seg som reiseleder og plassansvarlig på forskjellige europeiske reisemål.

- Det er det beste jeg noen gang har gjort, sier Fuglum enkelt om sine år i utlandet.

Startet tidlig

Fuglum startet allerede som 20 åring med ett år på den norske paviljongen i Disneys Epcotsenter i Florida.

- Det ga mersmak, og jeg begynte på Sagas guideskole året etter. Etter dette har jeg arbeidet på Mallorca, Madeira, Kreta, Skiathos, Gran Canaria, Algarve og Costa del Sol, både som reiseguide og senere som lærer og rektor ved guideskolene.

Det er ikke uvanlig å begynne så ung. Gjennomsnittsalderen for reiseledere hos Saga og Gulliver er i overkant av 25 år, og de arbeider i snitt tre sesonger hver.

Noen har imidlertid arbeidet som reiseledere praktisk talt hele livet.

- Vi har to guider som begge er over 60, som nå er bosatt i henholdsvis Hellas og Spania. De har begge arbeidet for oss i mange år.

Arbeider med venner

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det er varmt og godt, du gleder deg til å gå på jobb hver dag og ser ikke på klokka for å gå hjem. Selv om det er mye jobb så lever du et lite ”luksusliv.” Du spiser ofte på restaurant og kan av og til ta en deilig siesta midt på dagen. Du får også veldig gode venner blant de andre reiselederne, sier Fuglum på spørsmålet om hva som er så flott med å arbeide som reiseleder.

Hun innrømmer at det kan bli lange dager og at det er viktig å kunne oppvise et positivt ansikt selv om klokken er fire om morgenen. Dessuten er det en jobb som for de fleste passer best å ha i en fase av livet.

- Etter noen år ønsket jeg å være mer rotfast, og ha mer kontakt med familie og venner hjemme. Derfor valgte jeg å søke meg til andre stillinger i selskapet, forklarer Fuglum.

Populære reisemål

Det er de fjerne reisemålene som er mest populære. Thailand, Cuba, Brasil, Mexico og Den dominikanske republikk lokker mange.

- På disse stedene er det færre gjester og færre medarbeidere, så det kreves at reiselederne er selvstendige. Det er derfor ikke hit vi sender nybegynnere, sier Fuglum.

Vil du opp og frem i denne bransjen, anbefaler Fuglum opphold på de store massereisemålene som Gran Canaria om vinteren og Mallorca og Kreta om sommeren. Da får du prøvd deg på de fleste oppgaver og møter alle typer mennesker.

  • Høres det fristende ut? Her finner du ut hvordan du kan bli reiseleder.
  • Andre reisejobber - her finner du oversikten og tipsene.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.