Charterguide til Bulgaria

Vurderer du å reise til Bulgaria i sommer? Her er vår ultimate guide til den bulgarske svartehavskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Charterguide til Bulgaria

  1. De bulgarske charterstedene


Plassert i det sørøstlige hjørnet av Europa, er Bulgaria et av årets store satsningsland for charterselskapene. Tar du en restplasstur i begynnelsen av juni, vil et kjapt nettsøk gi deg flere tilbud til rundt 1.000-lappen. For oss solkåte nordmenn så er det nok også en svært rimelig feriestrekk i sommermånedene som frister mest i den gamle østblokken.

>> Les vår guide til de forskjellige charterdestinasjonene i Bulgaria

Svertehavskysten har noen strandperler til å drømme om.
Svertehavskysten har noen strandperler til å drømme om. Vis mer


Etter å ha blitt gjemt under jernteppet og kommunismen siden 1946, ble landets turisme gjenfødt da perestrojkaen blåste over de tidligere sovjetstatene tidlig på 90-tallet.

Reisende fra de baltiske landene og Øst-Tyskland brukte Bulgaria som sitt feriested også under den kalde krigen, men det er først de siste årene at landet virkelig har eksplodert som reisemål for mer vestlige solbadere.

Fyller charterkriteriet


Høy solfaktor, kilende sand mellom tærne og billig mat og drikke - er det ikke det vi alle er ute etter når vi skal på en ukes ferie til Syden ... ?

Noen vil kanskje ha litt mer med på kjøpet, men dersom dette er de tre hovedkriteriene dine så ligger det meste til rette for deg på den bulgarske svartehavskysten. Strendene er lange, brede og overraskende hvite mange steder, samtidig som været ligger i underkant av behagelige 30 grader om sommeren. Strender og vær er naturlige begavelser, men grunnen til at det er så billig, er at du fortsatt befinner deg i den tidligere østblokken. Det vil du også merke hvis du setter beinet på utsiden av resortet i løpet av ferien.

Som førstegangsreisende til Bulgaria, har nok de fleste vanskeligheter med å forestille seg geografien, hvem det bulgarske folket er og hva deres kulturarv består av. Du har kanskje et forutinntatt bilde av hormonsprengte olympiske vektløftere, mørke leiemordere med navn Boris, rustne Ladaer og potetplukkende babuskaer. For deg som vil rømme bassengkanten og oppleve litt av landet i ferien, så må det nok sies at disse tankene ikke faller så langt fra stammen.

Hestedrosje ved Golden Sands
Hestedrosje ved Golden Sands Vis mer


Østblokk og kultursjokk

Den bulgarske bilparken er kanskje det første du legger merke til ved ankomst. De lokale fremkomstmidlene må sies å ligge et stykke over pensjonsalderen. Talbot og Lada ser ut til å leve som de gjorde på 70-tallet. En splitter ny (gammel) Lada koster deg fortsatt rundt 50.000 kroner, noe som også gjør at veiene antakelig vil fortsette å beholde sitt østlige preg i noen år fremover. Reiser du langs de trafikkerte veiene på kysten, er det heller ikke uvanlig å passere en og annen sigøyner med hest og kjerre. Noe som har sin sjarm, og kanskje heller ikke er så rart med bensinpriser på tilnærmet norsk nivå. Da blir det dyrt å fylle tanken, når en gjennomsnittlig arbeiderlønn er på 1.300 kroner i måneden.

Kriminaliteten derimot, er nok likevel lavere her enn på mange andre charterdestinasjoner. Mafiaen styrer riktignok landet, men det er usannsynlig at du vil få noe å gjøre med andre menn i mørk dress enn porteren på hotellet ditt. Forholdsregler som å ikke legge igjen verdisaker synlig i bilen og å passe på vesker og lommebøker når du går på restaurant og andre steder med mye mennesker, er fortsatt et must også her. Det er også mye prostitusjon og tiggere langs gatehjørnene i forhold til hva du ser her hjemme i Norge.

Ikke alt i Bulgaria er like fargefullt som denne fiskebåten.
Ikke alt i Bulgaria er like fargefullt som denne fiskebåten. Vis mer


Livlig med leva

I de største turistområdene blir den bulgarske leva (myntenheten) en del oppjustert i høysesongen. Det vil være vanlig å betale det dobbelte, hvis ikke mer, av hva den gjengse prisen på utsiden er. Reiser du derimot litt utenfor krøtterstiene, er prisene svimlende lave. På DinSide Reises siste tur til Bulgaria, opplevde vi å spise middag fire stykker med bulgarske porsjoner, det vil si den størrelsen lokale vektløftere blir fødd opp på, akkompagnert av bulgarsk brygg, og betale den nette sum av 120 kroner til sammen. Det hyppigst brukte sammenligningsgrunnlaget for oss nordmenn er likevel halvliteren alene. Slik at alle skal forstå hvor billig det kan være her, så koster det rundt 10 kroner for en halvliter øl på byen i Varna. - Det er med andre ord livlig for oss nordmenn å leve på leva!

Kostholdet i Bulgaria er ganske enkelt, men ofte vellsmakende.
Kostholdet i Bulgaria er ganske enkelt, men ofte vellsmakende. Vis mer


Kraftig kost og potent drikke

Når det gjelder maten så er det lokale kjøkkenet kraftig og enkelt. Det er rikt på ferske grønnsaker, frukt, ost og hovedsakelig svin, kylling, fisk og sauekjøtt. Inspirert av tyrkiske, greske og sine egne tradisjoner, er det om ikke italiensk standard, fortsatt smakfullt og du vil sjeldent gå fra et matbord med rumlende mage. I turistområdene finner du selvsagt alt fra Det Norske Kjøkken til Little Italyå velge mellom, med stort sett like sprikende standard og service. Går du for det typisk bulgarske, er nok måltidene en del annerledes fra det vi er vant med her hjemme.

En typisk frokost består av en kopp sterk kaffe og litt brød med pålegg. Lunsj er også et relativt lite måltid, før hovedmåltidet og middagen blir satt på bordet. Den kommer gjerne i tre retter og begynner ofte med den typiske shopska-salaten. En grønn salat med rikelig av fetaost over. Andre typiske retter er kebabche og kyufte, som er krydderpølser i forskjellige utgaver.

Noe av det mest bulgarske med hele måltidet er rakia. Dette er nasjonaldrikken og serveres ofte som en aperitiff. Mildt sagt et meget potent brygg av drue- eller plommesprit. Når du reiser rundt på den bulgarske landsbygden, vil du se at ranker av vindruer opptar det meste av hageplass rundt de lokale husene. Blomster blir gjerne nedprioritert i forhold til å kunne ha råvarer til sin egen rakiaproduksjon, og lokalbefolkningen setter stor ære i sine edleste dråper.

Kort kyst


Den bulgarske kysten er ikke så lang, og det er de to storbyene Varna og Burgas som er utgangspunkt for charterflyvingene fra Norge til Bulgaria. Du vil sjeldent være mer enn 1,5 timers kjøring fra din endelige destinasjon når du lander på flyplassen i en av disse byene.
Når det gjelder transport, så finnes det både statlige og private busselskaper som opererer langs kysten, men å leie en bil er nok beste alternativ hvis du vil se litt av landsbygden eller finne noen litt mindre befolkede strender. Kystområdet er også kjent for sine mange gode viner, og flaskenavn som Gamsa, Mavrud, Melnik og Pamid kommer alle herifra. Flere vingårder tar imot besøkende for vinsmaking.

>> Les vår guide til de forskjellige charterdestinasjonene i Bulgaria

Guiden ble første gang publisert mai i fjor.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!