Champisfesten Melbourne Cup

Lekre damer, fjonge herrer, overflod av champagne og millioner som skifter hender - hesteveddeløpet Melbourne Cup er australsk tradisjon og fest på sitt beste. Les vår guide til de store hestefestene her...

Champisfesten Melbourne Cup

  1. Guide til de store hestefestene.


Et hesteveddeløp med 120.000 tilskuere, 40.000 ny innkjøpte hatter og 100.000 champagnekorker som spretter i været, trekker naturligvis en del oppmerksomhet. Men Australia er antakelig det eneste landet i verden som har innført offentlig helligdag på grunn av et tre og et halvt minutts opptrinn med hester.

Høy hatteføringen på Melbourne Cup Day. Her er det lov å pynte seg.
Høy hatteføringen på Melbourne Cup Day. Her er det lov å pynte seg. Vis mer
100 000 av disse går lett unna på fem timer.
100 000 av disse går lett unna på fem timer. Vis mer


Tvungen gambling

Melbourne Cup er hovedløpet i Melbourne Cup Carnival, som blir regnet som et av de største sosiale og sportslige arrangementer på den sørlige halvkule. Karnevalet går over fire dager, med Melbourne Cup Race som den store finalen etter flere innledende galoppløp med millioner i premiepenger til de vinnende hestene. Alle løpene blir holdt på den imponerende Flemmington Racecourse, som ligger ti minutter fra sentrum av den søraustralske storbyen Melbourne.

>>Les guiden til de store hestefestene her...

Du kan spørre hvilken som helst australier hva Melbourne Cup er, og du vil få det samme svaret; - "The race that stops the nation". I store deler av Australia er det innført offentlig ferie første tirsdag i november hvert år. Alt som kan krype og gå, hesteinteressert eller ikke, flokker da til nærmeste galloppbane eller samler seg foran tv-skjermen.

Hvis du er australsk og ikke har satset en slant på favoritten din, om det så er farge på rytter, navn og nummer på hest, eller månedsvis studering av løpsprogram som avgjør innsatsen og bongen din, så kan du like godt levere inn passet ditt og emigrere til Færøyene. Det er nesten obligatorisk å spille på hest denne dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å velge hvilken hest du skal satse på kan være vanskelig nok i seg selv. Feltet av hester og ryttere kan ligne på en generalforsamling i FN, plutselig overrumplet av arabere og new zealendere, men løpet forblir allikevel et unikt australsk ikon som viser noe av det som best karakteriserer folket down under. Det er en dag da alt arbeid blir lagt til side, og hele nasjonen stopper opp i tre og et halvt minutt.

Trofeet laget av 34 biter gull verdt 400.000 kroner, og 13,5 millioner kroner i førstepremie til vinneren, bringer hester fra hele verden til Melbourne.
Trofeet laget av 34 biter gull verdt 400.000 kroner, og 13,5 millioner kroner i førstepremie til vinneren, bringer hester fra hele verden til Melbourne. Vis mer


Galopperende lang historie

Riktignok dreier Melbourne Cup seg om mye mer enn et galoppløp. Det handler også om tradisjoner, kultur, penger og internasjonal anerkjennelse, men i sentrum av det hele står spenningen og kampen om å vinne et galoppløp som har gått uavbrutt hvert år siden 1861.

Historien bak australsk hestesport og Melbourne Cup starter omtrent samtidig med at de første immigrantene bosatte seg langs de australske kystområdene. Hester var del av lasten på noen av de aller første skipene som ankom Australia. De var viktige for både arbeid og fornøyelse, og det tok ikke lang tid før de første galoppløpene ble arrangert tidlig på 1800-tallet. Så stor betydning hadde hestesporten allerede den gang, at det ble sagt at en australsk bosetning kunne bli kalt by når tre ting var tilstede; en skole, en pub og en galoppbane.

Forholdene var også ganske annerledes da Archer, den første vinneren av Melbourne Cup, ble leiet 80 mil til Melbourne for å vinne over 17 andre hester. Eieren ble tildelt en premie på 170 pund og en håndsmidd gullklokke, før han og Archer gikk de 80 milene hjem igjen ...

Løpet ble stadig større etter hvert som byen Melbourne grodde, og allerede i 1880 var det 100.000 mennesker tilstedet når hesten Gran Fleur tok den berømte gullpokalen med hjem.

Hesteløp mot depresjon

Hesten Phar Lap har blitt et australsk ikon.
Hesten Phar Lap har blitt et australsk ikon. Vis merMange australske legender har blitt skapt under Melbourne Cup. Den største av dem alle erPhar Lap. Hesten døde for nesten 70 år siden, men har fortsatt sin plass i mange australske hjerter. I løpet av fire år på banen, vant hesten 37 av sine 41 løp. Det skjedde på begynnelsen av 30-tallet, under den store depresjonen, og hesten ble på mange måter et symbol på det australske håpet om bedre tider.

Hesten slo nye rekorder når all økonomi var på vei nedover, og tjente penger når en tredjedel av landet var uten arbeid. Gambling var likevel en stor geskjeft med mye penger også den gang, og da Phar Lap skulle starte som storfavoritt i Melbourne Cup i 1930, ble den forsøkt skutt. Det var da stallgutten skulle lufte hesten dagen før løpet, at en bil kom kjørende forbi og det ble skutt ut av vinduet. Skuddet streifet hesten, som likevel startet dagen etter og vant løpet. Phar Lap blir regnet som en av verdens beste galopphester gjennom tidene, men døde likevel under mystiske omstendigheter bare et år senere.

You have to gamble
You have to gamble Vis mer


Illegalt spill

På midten av 1800 tallet var det også forbudt å spille på hest i Australia. Dette førte til at det ble gambling under bordene enda villere tilstander i landet som allerede fungerte som en fangekoloni. Det ble derfor bestemt å legalisere spillevirksomheten. Da DinSide var tilstede i 2005, hadde bookmakerne (veddeløpsagenter) en omsetning på 620 millioner kroner bare på hovedløpet. Australiere er et av verdens mest spillegale folkeslag, og i gjennomsnitt 70 prosent av den voksne befolkningen vedder på en eller flere hester i det store løpet under Melbourne Cup. Da fjorårets favoritt Makybe Diva vant, så ble det spillernes dag på Flemington.

Det var mange lettere champagnemarinerte smil som forlot banen ute på ettermiddagen, og spesielt en forretningsmann fra Sydney var fornøyd. Han hadde satset fem millioner kroner på Makybe, og kunne innkassere det femdobbelte.

40.000 hatter

Melbourne Cup er som kjent et av verdens største hesteveddeløp, men det er også mange som kommer for den mer sosiale delen av karnevalet. I likhet med vårt eget Derby på Øvrevoll, er Melbourne Cup en av damenes fremste motegallaer. Det ble kjøpt 50.000 hatter, 40.000 sko og 23.000 håndvesker i løpet av de fire dagene fjorårets karneval pågikk, og det bare i Melbourne by.

Festen er det største for de fleste.
Festen er det største for de fleste. Vis merMen det er absolutt ingen dressplikt. Alt fra de fineste kjolekledde fruer til øldrikkende menn i tyske lederhosen, feiret side om side.
Da startskuddet i et av de innledende løpene gikk, la en av hestene seg ned i startboksen og slo ut med beina. Liknende scener forespant seg også blant tilskuerne ute på ettermiddagen. Ikke så rart, når ca. 100 000 champagnekorker går i været, 425 000 ølflasker drikkes, 80 000 drinker mikses og 30 000 flasker vin blir skjenket i løpet av sju timer. Da er det lett å forstå at tilskuerne ikke bare kommer for hestegalopp, men også for å ta del i Australias største fest.

>>Les guiden til de store hestefestene her...

Mer om hestefest:
Pengegaloppen på Øvrevoll...
BILDESPESIAL: Royal Ascot 2006