Cesme - en tyrkisk slækking

Unngå charterhordene - reis til den tyrkiske favoritten Cesme.

85 kilometer vest for Izmir finner du Cesme, en by med 100.000 innbyggere. Det skulle du ikke tro når du befinner deg der. Det fredlige lille stedet sprer seg ut fra de dramatiske borgmurene som danner sentrum av byen som ble bygget her på 1300-tallet. Cesme har utviklet seg mye de siste årene og er nå favorittreisemålet for befolkningen i Izmir, Tyrkias tredje største by.

Øysentral

Tyrkerne referer til Cemse som hele halvøyen som rekker som en hånd ut fra det tyrkiske fastlandet og griper etter den greske øya Chios. Den kjente greske ferieøya ligger bare ti kilometer unna og er lett tilgjengelig med ferger hele året. Det gjør Cesme til det perfekte utgangspunkt for den som ønsker å utforske det sørlige Egeerhavet. Det er heller ikke langt til andre greske feriefavoritter som øyene Samos og Lesvos.

>>Se bilder fra Cesme her

Det boblende havet i Llica er populært blant tyrkiske familier.
Det boblende havet i Llica er populært blant tyrkiske familier. Vis mer


Men det betyr ikke at du ikke finner det du måtte ønske i og rundt den tyrkiske havnebyen. Med en blanding av langstrakte hvite strender brutt av klippekyst fylt av små og store huler, er det ikke rart stedet tiltrekker seg mange tyrkere og en del utenlandske turister i sommersesongen. Er du en historie- eller ruinjeger, da vil Cesme være midt i blinken. Omgitt av en historisk grøt fylt med steder som Troja og Efesos, er det ikke rart den kjente oldtidsdikteren Homer ble inspirert til å skrive den kjente diktsamlingen Iliaden i akkurat dette området.

Cesme for helse og begjær

Mange nordmenn har nok hørt om Izmir, Cesme og området rundt på grunn av den termiske aktiviteten du finner her. Den norske stat sender hvert år flere hundre pasienter til området for å få behandling mot kroniske lidelser som reumatisme og psoreasis. Klimaet i denne delen av Tyrkia er ideelt for denne type behandling, selv om det kan være litt kalde vintre her i forhold til lengre sør-øst på rivieraen. I den mindre resort-byen Llica, som ligger seks kilometer fra Cesme, finner du et eksempel på den attraktive thermaleffekten i området. Langs steinmoloen ligger lokalbefolkningen og dypper seg i naturlig oppvarmede steinbassenger fylt av boblende havvann. Et ganske spesielt skue.

Cesme-halvøyen byr på mye spennende og er mer autentisk tyrkisk enn mange av de kunstige turiststedene som Alanya og Kemer. Litt lengre øst på halvøyen, vekke fra selve Cesme by, finner du en av de mest sjarmerende fiskelandsbyene vi har sett i Tyrkia. Stedet heter Alcati og har de siste årene fått et godt rykte på seg etter at tyrkiske kjendiser begynte å kjøpe boliger og reise på ferie hit.

Alcati en stille vårdag.
Alcati en stille vårdag. Vis mer


Kjendiser eller ikke, landsbyen har en rolig atmosfære med små brosteinsgater fylt av delikate restauranter og kaffebarer i gammel tyrkisk stil. Alcati er også kjent for å være populært blant vindsurfere. Om du ikke har råd til å matche den tyrkiske elitekapitalen og kjøpe deg en bolig her, så er stedet den perfekte søndagsutflukt for deg som er på ferie i Cesme. Sett deg ned, bestill deg en kumrux (som det utsøkte lokale smørbrødet kalles), drikk en efes-pilsner og omgi deg med tyrkiske filmstjerner du ikke kjenner igjen.

>>Se bilder fra Cesme her

Les mer om Tyrkia her: