Cava, fino og sherry

Fino, cava, sherry, rioja. Spanjolene vet å servere ferieglede på glass.

Noemi Casadesus tar for seg en slurk fra en porró på en restaurant i nordspanske Figueres.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Noemi Casadesus tar for seg en slurk fra en porró på en restaurant i nordspanske Figueres.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Spanias vinhistorie er rundt 3.000 år gammel, og startet da fønikerne kom til Caidz og satte ned en vinstokk. Senere dyrket romerne vin i Spania, og selv da araberne hersket i Spania ble det dyrket druer - etter sigende for saftens skyld. Kalifene var dog etter sigende ikke spesielt strenge med hensyn til å overholde de religiøse forpliktelsene. Den spanske vinen ble i tiden fra 1492 og frem til 1800-tallet hovedsakelig drukket i Spania, men da vinlusen slo til i Frankrike pÅ 1800-tallet startet spanjolene å eksportere vin. Først etter Francos død i 1975 ble det fart på spansk vinproduksjon og i dag er Spania verdens tredje største vinland etter Italia og Frankrike. De fleste har i dag inntatt en tinto eller et glass cava.

Kort om vinlandet Spania

Som i Frankrike og Italia er produksjonene delt opp i kategorier: Vino de mesa, bordvin, vino de la Tierra som er vin fra områder som venter på å rykke opp i de høyere kategorier, Denominacion de Origen som er underlagt spesiell kontroll og Denominación de Origen Classificada som er vin som kan vise til lang kvalitetshistorie. Det produseres vin over hele Spania, Katalonia, Ebro-dalen, nordvest-Spania, Castilla- León og La Mancha, og de fleste områdene har viner som er godt kjente for nordmenn.

Sherry fra Jerez

Sherry er en fellesbetegnelse for sterkvinen fra Jeréz de la Frontera syd i Spania. Sherry er avledet av navnet Jeréz. Det finnes flere typer sherry: Manzanilla, Fino, Amontillado og Oloroso. I de populære turistområdene i Andalucía støter turistene gjerne på særlig Finoen og Manzanillaen, som inntas under de store fiestaene i følge med en tapas.

Cava, sprudlende spansk champagne

Freixenet er Spanias største vineksportør.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Freixenet er Spanias største vineksportør.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Flere steder i Spania kan du være så heldig å få servert cava, den spanske champagnen, til maten. Sommerstid er det også vanlig å lage den spanske sommerdrinken sangería på cava i stedet for alminnelig rødvin.

Cava betyr kjeller på katalansk og fremstilles på samme måte som fransk champagne. Det som skiller den fra den drikken vi finner i Champagne-distriktet, er druene og dyrkningsforholdene. Frem til åttitallet het drikken simpelthen spansk champagne, men EU-regelverket tvang spanjolene til å døpe drikken om til noe annet, og da ble det ganske enkelt cava. Det finnes vel 135 cavaproduserende byer i Spania, hvorav de fleste er å finne i Katalonia hvor det er gunstige forhold for druedyrking. De mest kjente cava-navnene er Freixenet og Codorniu.

Les mer:
Her kan du prøvesmake spansk vin
Dykk ned i cavaprodusentens kjeller
Stekhett i Sevilla

Frankrike
Italia
Portugal
Tilbake til introartikkelen

Mer om Spania

BILDESPESIAL: Matmarkedet La Boquería
Farlig fet middelhavsmat
Amor, utroskap og mat
Reis, kok og smak i Barcelona

Kilder: Caplex.no, Apertif.no, Vinoverigten.dk og artikler i DinSides arkiver.