Catskiing i Canada

Lei av frekke franskmenn, Anton aus Tirol eller uforutsigbar alpesnø? Villig til å betale litt ekstra for å kjøre i urørt puddersnø i dagevis? Velkommen til Canada. Tekst: Vebjørn Haugerud

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canada er ikke helt uoppdaget av norske skikjørere, men det er fortsatt langt mellom kjære landsmenn i indrefileten av Canadian Rockies.

Styrer du unna Whistler og Lake Louise, finner du en av de beste kombinasjonene av prisnivå, terreng og snøkvalitet i verden - samt en overflod av heliskiing- og catskiingoperatører.

Vi reiste på cat skiing til naturparadiset The Kootenays i British Columbia.

Vebjørn Haugerud har to sesonger i Canada på samvittigheten og har kjørt i de fleste større anlegg i Canada.
Vebjørn Haugerud har to sesonger i Canada på samvittigheten og har kjørt i de fleste større anlegg i Canada. Vis mer


Catskiing - garantert ukjørte spor

Catskiing er en kanadisk ”oppfinnelse” som går ut på å bli kjørt ut i skogen eller opp på fjellet med tråkkemaskin, for så å kjøre usporet pudder til melkesyra tar deg. Resultatet er at du og inntil 11 andre skiglade får deres eget lille skiparadis servert på sølvfat.

Guidene tilpasser terrenget etter ferdighetene i gruppa og med nær 100 prosent garanti for usporet snø til en overkommelig pris.

Grunnlaget for heli- og catskiing-industrien i Canada er en kombinasjon av liberale lover for motorisert ferdsel i utmark, og verdens beste snø. Ved hjelp av skogsbilveier og taktisk rydding av skogen, har du tilgang til usporet snø i opptil flere uker etter siste snøfall.

Stabilt kaldt vær, halvåpen skog med liten skredfare og lite vindpakk er karakteristikker som får fram den berømte skikjøringen her.

Utråkkede løyper

Når du ikke kjører cat, er det tid for å utforske kanadiske skianlegg. Førsteinntrykket ditt vil mest sannsynlig være et skuldertrekk. Hvis du ikke har tatt turen til Whistler, så har vi anlegg i Norge som er både større og bedre med tanke på antall bakker og heiser.

Men forventningene kommer fort når du begynner å skjønne hvordan anleggene er lagt opp. Kun et fåtall av de merkede løypene prepareres, og mange av ”løypene” er egentlig bare kjørbare linjer innenfor skiområdet eller ”Ski Area” som det heter. Ski Area blir skikkelig rassikret, så den usikkerheten og kunnskapssløsheten man kan oppleve i norske anlegg med tanke på offpiste-kjøring, er nærmest ikke-eksisterende. Her har tross alt folk kjørt pudder i 30-40 år.

Vakkert vinterlandskap i British Columbia.Foto: Vebjørn Teigen Haugerud
Vakkert vinterlandskap i British Columbia.Foto: Vebjørn Teigen Haugerud Vis mer


Har du kunnskap om toppturer og utstyr til dette, er Canada paradis på jord. I mange anlegg er det faktisk lagt godt til rette for fotturer i umiddelbar nærhet av anlegget. Såkalt ”Back Country Area” er ikke patruljert, og ferdsel i slikt terreng fordrer erfaring i skredfarevurdering og riktig utstyr.

Whitewater er det beste anlegg for dette i The Kootenays, og der tar to av Nord-Amerikas eldste stolheiser deg et stykke på veien opp. Vi fikk gratis guiding av et par lokale helter, men for de som ikke er fullt så heldige er det bare å snakke med skipatruljen og andre folk som ser erfarne ut.

Foto: Vebjørn Haugerud
Foto: Vebjørn Haugerud Vis mer


Gode tips til skituren i Canada

Med en tidsforskjell på ni timer fra Norge er langweekend i Canada utelukket, så sett helst av minst 10 dager til turen. Med et budsjett på 15-20.000 kroner per person, har du råd til et par-tre dager med catskiing. Resten av tiden bør du bruke i skianleggene i nærheten.

Vi anbefaler å bo i Nelson, Ymir eller Rossland for det beste utgangspunktet for skikjøring i henholdsvis Whitewater og Red Mountain.

Kjør et par dager på hvert sted etter hva du liker. Flyr du inn til Calgary tar du en dag eller to i Fernie, Castle Mountain eller Kicking Horse på veien fram eller tilbake.

Fakta om skikjøring i Canada:

Vest-Canada kan sies å ha tre skiområder, med ganske forskjellig terreng og snø:

Canadian Rockies/Banff: Nært Calgary, flotte bakker, åpent høyfjellsterreng og flere større anlegg. Lett og tørr snø, men i uforutsigbare mengder. Anbefales ikke for kortere turer, da drar du heller til Alpene. Kjente anlegg inkluderer Lake Louise, Panorama og Sunshine.

Coastal Mountains/Whistler: Noen mener dette er verdens beste skiområde, men det koster deretter. Nye heiser, masse bakker og masse snø, men ofte våtere og mer vindblåst enn i innlandet.


The Kootenays: Flere mindre anlegg spredt rundt i det indre av Vest-Canada. Kjent for store mengder tørr snø og stabile forhold gjennom vinteren. Skogkjøring i verdensklasse.

Sjekk også ut Revelstoke, Kicking Horse og Castle Mountain. De to sistnevnte ligger en dagstur fra Calgary. Kicking Horse er relativt godt kjent, mens Castle Mountain fortsatt er en godt gjemt hemmelighet.

Castle har utrolig terreng og lite folk, men kan være vindblåst og hardt. Revelstoke er et helt nytt anlegg. Med Nord-Amerikas største høydeforskjell, er det verdenskjent for mye snø. Terrenget har tidligere vært forbeholdt heli- og catskiing.

Det er enkelt å bli med en av disse til toppen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det er enkelt å bli med en av disse til toppen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Foto: Sara Rainford
Foto: Sara Rainford Vis mer


Catskiing priser:


Eksempelet er priser for høysesong/lavsesong i Wildhorse, en av de billigste i Canada. Høysesong er fra 15. januar og ut februar:

  • Per dag: 2.000 nok/1.500 kroner forhåndsbestilt: 1.400/1.200 kroner stand-by rate
  • 3-dagers pakke med overnatting og helpensjon: 7.000 kroner
  • Noen operatørene tilbyr kombipakker med catskiing og dagskort i nærliggende skianlegg.
  • Er dere flere enn 2-3 som reiser sammen er det viktig å forhåndsbestille, ellers kan man med fordel kjøre rundt og stå stand-by hos forskjellige operatører.
  • Er dere 10-12 stykker kan dere leie en hel tråkkemaskin for dere selv for 20.000/ 15.000 kroner.

  • Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!