Amsterdam er uendelig mye mer enn de berømte <I>Coffee shops</I>. Ha i mente at kun fem prosent av befolkningen bruker marihuana.<br />
<I>Foto: Jorge Tutor</I>
Amsterdam er uendelig mye mer enn de berømte Coffee shops. Ha i mente at kun fem prosent av befolkningen bruker marihuana.
Foto: Jorge TutorVis mer

Cannabis-cup i Amsterdam

The 14 annual Cannabis Cup starter til helgen. 2.000 dommere skal kåre vinnere innen kategorier som beste marihuana og beste coffee shop. Moroa er selvfølgelig lagt til Amsterdam.

En skulle tro det var husmødrene som innkalte til julemesse når en hører om hvilke produkter som fremvises i helgens cup i Amsterdam: Her vises det frem kaker og kjortler, planter og medisin.

- Cupen er en feiring av gartnere, hobby-gartnere og cannabis-selgere, melder arrangøren av det noe tvilsomme evenementet, High Times Magazine.

Under Cannabis-cupen skal en jury bestående av 2.000 dommere, kåre verdens beste marihuana. Dommerpanelet skal se på kvaliteter som utseende, lukt, smak og effekt. Det skal også kåres vinnere i kategoriene beste coffee shop, beste hasj, beste hempprodukt og beste cannabisplante.

Alle kan delta

For 225 dollar eller ca 2.024 kroner, kjøper du et såkalt Judge Laminate. Med dette dommerskiltet spaserer du ikke bare inn på alle seremonier, konserter, fester og workshops, men du deltar også i kåringen av de beste urtene. Man skulle anta at dette er et nokså svimmelt prosjekt å begi seg ut på, men i følge arrangøren mener eksperter at et erfaren dommer kan håndtere fem til ti kvalitetstester hver dag.

Expo

High Times Magazine har lagt seg i selen hva arrangementer under cupen angår. Her blir moteshow laget av hamptekstiler, paneldebatter om medisinsk bruk av gresset og marihuanaens betydning i forskjellige kulturer.

- Vi forsøker å gi marihuanaen et nytt image, sier Steve Hager, High Times redaktør til Whatsgoingon.com

Vær oppmerksom på at marihuanabruk- og omsetning ikke offisielt er legalisert, selv om du kan kjøpe marihuana-produkter i lisenserte coffee shops. Kun fem prosent av befolkningen i Nederland bruker rusmiddelet. Til sammenligning finnes det flere brukere i Frankrike som har en langt mer restriktiv politikk på dette området. Det er absolutt ikke tillatt å innta droget på gaten eller på ikke-røykende etablissementer. Straffene for omsetning av andre typer narkotiske stoffer er like strenge i Nederland som i resten av Europa.

Bruk av marihuana har en rekke helseskadelige effekter: Rusmiddelet fraktes via blodet til hjernecellene. Kommunikasjonen cellene i mellom ødelegges. Effekten er sløvhet og dårligere hukommelse. Inntak av stoffet fører til hjerte- og karsykdommer. Hormonbalansen forstyrres og kan påvirke fruktbarheten. Ungdoms mentale utvikling stanser med umodenhet som resultat. Hasjbruk kan utløse schizofreni hos folk som er disponert for sykdommen.

Kilder: Whatsgoingon.com, Rusmiddeldirektoratet og Lonely Planet

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.