Duft er ikke bare go'saker overalt i verden...
Duft er ikke bare go'saker overalt i verden...Vis mer

Canadisk lov som stinker!

Mange rare dufter kan nå nesen din om du er i den Canadiske havnebyen Halifax, men parfyme er det neppe…

Dufter er så mangt. Det kan være eimen av fiskeslo, det kan være salte havvinder det kan være eksos fra diesel og bensin og røyk fra piper og sigaretter. Alt det er greit og langt fra uvanlig i den Canadiske havnebyen Halifax, hovedstaden i delstaten Nova Scotia. Men det som ikke er like OK er de mer liflige duftene av rose, jasmin, moskus, vanilje og sedertre. I alle fall ikke om de er i parfymeform.

Duftende forbud

Siden 1996 har Halifax operert med et forbud mot parfymeduft på offentlige steder som busser, tog, skoler og sykehus. Etter sigende den eneste lovbestemmelsen av dette slaget i hele Nord-Amerika, sikkert også ganske enestående i verdenssammenheng. Bakgrunnen er å beskytte dem som plages med allergiske reaksjoner mot parfyme.

- Respekten for andre er kjernen i denne loven, fortalte PR-talsmann for Halifax, John O'Brien, til Reuters i et tidligere intervju.

Men loven dekker ikke bare den intense "stanken" av tunge parfymeessenser. Her blir alle godlukter skåret over én kam. Deodoranter og hårspray kommer i samme forbudskategori som tung parfyme.

Motoffensiv fra godluktens venner

Nå lanserer organisasjonen SPEIAC (Scented Product Education and Information Association of Cananda) en kampanje med hensikt å få endret disse reglene. En organisasjon som (selvsagt) representerer brede grupperinger fra kosmetikk- og parfymeindustri. SPEIAC mener at loven må basere seg på misforståelser. Tidligere i år ble for eksempel en 17 år gammel aftershaveduftende gutt arrestert etter at en lærer klaget på guttens "odører".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt for seilentusiaster

Halifax er en av havnene for årets Tall Ships Race - et fire måneder langt arrangement der 150 av verdens store seilskip møtes til dyst. Så dette forbudet er i alle fall noe å tenke på for dem som skal gå i havn her. Kanskje bør du la tjæreklissete fingre og salte hårfjoner få være i fred for velduftende såpevann til du når neste havn...

Mer om Canada

Si din mening om Canada som reisemål i DinSides Reiseguide. Er du en av de som ikke har fått planlagt årets sommerferie kan en titt på vår oppdaterte restplassoversikt være til hjelp.