<b>CAMPINGMESSE PÅ LILLESTRØM:</b> Dethleffs Caraliner er messas dyreste campingvogn. Foto: Per Ervland
CAMPINGMESSE PÅ LILLESTRØM: Dethleffs Caraliner er messas dyreste campingvogn. Foto: Per ErvlandVis mer

Campingmessas dyreste vogn

Stor og dyr eller liten og kjapp?

Vi har vært på årets caravanmesse som utspiller seg på Norges Varemesse på Lillestøm i disse dager, og tatt tempen på hva campingfolket kan vente seg. Vi har allerede vist deg innsiden av det som er messas dyreste doning: Concorde Liner 1140 til den beskjedne pris av 3,3 millioner kroner.

Vi sier beskjeden fordi prisen faktisk er ganske beskjeden sammenliknet med båtmessas dyreste fritidsdoning: Princess V 62 til 12,5 millioner kroner. For det er jo tross alt fritidsfarkoster vi snakker om, eller?

Men tilbake til landeveien, eller i alle fall campingplassen: På messen har vi både sett på den mest luksuriøse og dyreste campingvogna her til lands, i tillegg til Norges kanskje raskeste campingvogn. Den kan skryte av å takle hastigheter på over 200 kilometer i timen. Mer om det lenger nede i saken.

Campingvogn til en million

Ifølge messearrangøren er Dethleffs Caraliner den dyreste campingvognen som har satt sine hjul på norsk jord. Fullt spekket med alt av utstyr kan du få denne opp i en million kroner. Ikke noen målsetning å gjøre den så dyr som mulig, synes du? Den starter på 525.900 kroner.

– Premiumliner er en bobil som kom for noen år siden, og den var det så mange som ville ha, at produsentene sa at det var synd at det kun var en bobil som var så godt utrustet og så flott. Så de bestemte at det skulle lages en campingvogn også, og det ble CaraLiner, forteller Jan Kaspersen ved Caravan Nord, som er agent og importør til alle nordiske landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CAMPINGMESSE PÅ LILLESTRØM: Dethleffs Caraliner er messas dyreste campingvogn. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Caraliner er 9,09 meter lang totalt, selve kassen er 7,90 meter lang, og vognen er 2,50 meter bred. Hva gjelder lengde, er ikke dette den lengste vogna vi har sett på campingmessa, Kabe Hacienda på 11,20 meter var på visitt allerede i 2005.

Caraliner har en grunnpris på 525.900 kroner. Deretter kan du kjøpe til klimapakke, ekte lær-pakke, premiumpakke, gourmetpakke, velværepakke og multimediapakke. Til sammen koster alle pakkene 272.300 kroner.

Til kontrast bør du se på denne: Dethleffs Biler er sannsynligvis Dethleffs minste vogn, 2,4 meter lang og 80 kilo tung. Men den er heller ikke beregnet for å henge bak bilen din, dette er nemlig en campingvogn for tråsykler.

Porsche-fart

For deg som har lyst til å reise på campingtur, men frykter sneglefart i oppoverbakkene, er kanskje Tabbert T@B løsningen. T@B 320 RS er den minste og letteste T@Ben med sine 545 kilo, og dermed med størst mulighet for å henge med i oppoverbakkene.

- Den har vært oppe i 230,6 kilometer i timen, med en Porsche Cayenne foran, forteller representantene fra T@B-forhandleren Hjulet Caravansenter da vi treffer dem på årets caravanmesse på Lillestrøm.

Ifølge forhandleren er også den minste modellen smart for friluftsfolk.

- Man kommer fint uti terrenget med den, det er mange som driver med jakt og fiske som kjøper den, forteller forhandleren.

Er det terrengvogn du søker, har du også mange andre muligheter. Vi kan minne om den originale lettvekteren Cricket Trailer som er utviklet av NASA-arkitekten Garrett Finney.

T@B 320 RS - den minste av T@Bene. Foto: Per Ervland
Innsiden av T@B 320RS Foto: Per Ervland
Storebror: T@B L400TD Foto: Per Ervland
Innsiden av T@B L400TD Foto: Per Ervland


Vi minner om at det selvsagt ikke er tillatt å kjøre i disse hastighetene i Norge, men det kan jo tyde på at det er mulig å få vogna opp i de tillatte norske hastighetene, i alle fall. Det skal selvsagt også sies at det ikke er alle forunt å ha samme mengde hestekrefter og dreiemoment som en Porsche under panseret - og at drakraften selvsagt avhenger av dette.

T@B har tidligere blitt vist på campingmessa på Lillestrøm, og ifølge forhandleren Hjulet Caravansenter, selger modellen godt. Den finnes i to størrelser i Norge: T@B L400TD med sengeplass for tre, og en pris på 195.000 kroner. Lillesøster T@B 320RS har sengeplass til to, og koster 122.000 kroner.