Camping: Strandlinje på budsjett

Syns du flere millioner for ei hytte med glimt av sjøen er i drøyeste laget? Gjør som Anne Brenden og Terje Arnesen, velg en campingvogn med fast plass ved sjøen. Det sosiale livet får du med på kjøpet.

Strandlinje til lavpris.
Strandlinje til lavpris. Vis mer


For kun noen få tusenlapper kan du parkere en campingvogn på fast plass ved sjøen, ved vannet, ved elven eller på fjellet en hel sommersesong. Prisen for hytte på hjul, eventuelt inkludert spikertelt, er dramatisk mye lavere enn for hytte med grunnmur og egen tomt.

>> Priseksempler på faste plasser, og på brukte campingvogner

- Jeg har gjester som har kommet tilbake etter å ha vært hytteeiere noen år, og de sier at hyttelivet ble for ensomt, forteller daglig leder ved Grindafjord Feriesenter i Rogaland, Terje Hebnes.

Trenden med økt interesse for camping, blant annet økt kjøp av bobiler, bekreftes også av Rune Lysaker ved Norsk Caravanbransjeforbund.

– Vi vet at det i stor grad er båteiere og hytteeiere som står for veksten. Etter år med båt- og hyttepuss, lengter mange etter en enklere ferie på fire hjul, sier Lysaker til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Noen tusenlapper

På Utvika Camping ved Tyrifjorden i Buskerud, møter vi Anne Brenden og Terje Arnesen. Paret fra Hønefoss er førsteårs fastcampere på plassen ved innsjøen, og forteller at det er et prisvennlig og uforpliktende alternativ til å ha hytte.

Anne Brenden og Terje Arnesen forsøker seg som fastcampere på første året.
Anne Brenden og Terje Arnesen forsøker seg som fastcampere på første året. Vis mer


- Her har vi verken hammer eller spiker, så det er en måte å komme seg bort på og ha helt fri, sier Brenden.

Paret har kjøpt en brukt vogn og leier fast plass med ferdig snekret terrasse. Her er de i godt selskap med campingfamilier som har både fem og ti års fartstid på samme plassen.

>> Se bilder fra helårscamping i Buskerud

Populært blant barnefamilier

I samme område ligger Tyrifjorden Camping, der to familier fra Grue har holdt til helt nede ved vannkanten i fire-fem år.

- Det er helt topp å ha unger her etter at vi fikk gjerdet inn området foran vognene, sier svigerinnene som med tilsammen fire små barn har litt å holde styr på. Her blir vi nok i mange år, sier de, og forteller at det på denne campingplassen kommer stadig flere unge familier til med små barn.

Også på Grindafjord Feriesenter i Rogaland er det mange barnefamilier på faste campingplasser.

- Det er alle slags typer mennesker som leier her, men et flertall er familier med små barn, sannsynligvis på grunn av at vi har et godt tilbud til barn med lekeapparater og badeanlegg, mener daglig leder Trygve Hebnes.

Vogn med nogo attåt

Det er ikke på alle campingplasser du kan gro hekk og la den vokse til slike høyder. Foto: Karoline Brubæk
Det er ikke på alle campingplasser du kan gro hekk og la den vokse til slike høyder. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Ikke alle campingplasseiere er like rause med tillatelsen til å sette opp terrasser, spikertelt (faste byggverk foran vogna) og gjerder. Drømmer du om ditt eget inngjerdede paradis i vannkanten bør du derfor sjekke med campingplasseieren hva som er tillatt i området.

- Tysvær kommune i Rogaland, der vi holder til, er en av de få kommunene som har tatt tak i problematikken med bygging på campingplasser. Her har vi hatt reguleringsplaner over hva som er tillatt siden 2001, forteller Hebnes til DinSide.

Ved dette senteret er det detaljerte regler for hva og hvordan det kan bygges i tilknytning til campingvogner og husvogner, og byggeplaner skal godkjennes av campingplassens eier.

Ventelister

Det finnes et uttall steder som tilbyr sesongleie av campingplasser og vinterlagring av vogner. Enkelte er så populære at det er ventelister for å få fast plass. Ta derfor kontakt i god tid om du har sett deg ut ditt drømmecampingsted.

- De som melder sin interesse i år vil sannsynligvis få plass neste år, men vi kan ikke garantere det 100 prosent, forteller daglig leder ved Grindafjord Feriesenter.

Senteret er et av de større i landet med 290 fastplasser for campinggjester, og de opererer med ventelister for faste plasser.

>>Ti bud for førstegangscamperen

>> Hva koster det?

>> Se bilder fra helårscamping i Buskerud

Mer camping

>> Gullcamping i Europa

>> BILDESPESIAL: Camping fra 42.000 til 47 millioner