Byvandringer

Søndagsturen tar du i parken eller en av de gamle bydelene. Rastepause tar du på pub eller kafé.

Detalj fra Damstredet med Gamle Aker kirke i bakgrunnen.

Foto: Inga Holst Vis mer


1. Vålerenga

I Bydelen Gamle Oslo ligger Vålerenga, en miks mellom Kardemomme by og Karachi. De små trehusene ligger småbyprektig og flørter med blomsterkasser fulle av stemorsblomster og margeritter. Men ut av vinduene lukter det curry og sariene flagrer nedover de pittoreske gatene. Kommer du hit en dag da bydelens store stolthet, VIF, spiller kamp, er alle flagg byttet ut med VIFs flagg.

Rasteplass:Ta en matbit på den romantiske restauranten Smia Galleri (Opplandsgata 19, tlf. 22 19 59 20) eller ta en øl på VIF-klanen bule, Vålerenga Vertshus (Hedmarksgata 1, tlf. 22 68 23 42).
Offentlig transport: Buss 37 i retning Helsfyr til Vålerenga.

2. Kampen

Kampen ligger på høyden over Tøyen. Bydelen var frem til slutten av 80-tallet en fattigslig avkrok i indre Oslo øst. Men nå har bydelen strammet seg opp og viser seg frem i knallfarger.

Rasteplass: Kampen bistro (Bøgata 1, tlf. 22 19 77 08).
Offentlig transport: Buss 60 i retning Økern til Kampen park.

Småbyprektig på Vålerenga.

Foto: Inga Holst Foto: ingaHOlst Vis mer


3. Øyene

Øyhopping i Oslo-fjorden hører med. Hva er vel bedre enn å sitte på ferga til Gressholmen og spise kronesis? Eller drikke øl og spise reker mens en soler seg på Hovedøya?

Rasteplass: Kjøp reker, fiskekaker eller krabber hos Fiskecentralen eller på salgsboden på Vippetangen.
Offentlig transport: Fergene fra Vippetangen, følg med på Trafikanten. Ta buss 60 i retning Vippetangen. Alle Sporveiens kort og billetter gjelder på fergene.

4. Henrik Wergelands land

På tvers av Akersveien går Damstredet og Telthusbakken, med særpreget trehusbebyggelse fra attenhundretallet. I Damstredet ligger Henrik Wergelands hus og stallen til hesten hans, Veslebrunen. Disse småveiene er nedtegnet på mang en skisseblokk, all den tid strøket er hyppig besøkt av kunststudenter.

På den prektige Vor Frælsers gravlund som ligger langs med Akersveien, er Henrik Wergeland, Bjørnstjerne Bjørnson og uttallige kjente landsmenn begravet. Øverst ved Akersbakken ligger vakre Gamle Aker kirke, som ble bygget rundt 1100-tallet. Kirken er det eldste bygget i Oslo som er i bruk, og holder dørene åpne for gjester fra kl 12-14 på onsdag, torsdag og fredag, og fra kl 14-16 på tirsdager.

Rasteplass: Spaser opp Ullevålsveien til El Canario og spis spanske kjøttboller, calemares eller paella. (Waldemar Thranes gate 2, 22 69 53 53).
Offentlig transport: Buss 37 til Nordahl Bruns gate eller Stensberggata.

5. Akerselva

Akerselva slynger seg som meitemark gjennom Oslo og deler byen i to. I de riktige gamle dager var elva et trist skue; forurenset og industrialisert. Nå, derimot, har den blitt pusset opp etter alle kunstens regler, og skinner smørblidt fra Frysja i nord til Grønland. Fra Nydalen og oppover er det flott å bade når det er varmt i været.

Rasteplass: Ta med piknikkurv og en flaske vin.
Offentlig transport: Ta buss 54 til Kjelsås stasjon og gå derfra og ned til byen.

Fem ting å gjøre i Oslo i sommer
Smak av Oslo
Shop till you drop
Barnslig gøy
Beste utepils
Tilbake til innledningen