Byttet bil mot friår

FRIÅR: Familien Haugland hadde lyst på mere tid sammen, de ønsket å stoppe opp litt og nyte hverdagen og ungene fritt for stress og mas. De solgte bilen, leide ut huset - og kjøpte seg et halvår fri på stillehavsøya Rarotonga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Familien Haugland på Rarotonga.
Foto: Privat Foto: Haugland privat
Familien Haugland på Rarotonga.
Foto: Privat Foto: Haugland privat Vis mer

Byttet bil mot friår

 1. Tips til deg som vil ta langfri


- Når man har kjøpt seg hus eller leilighet så har man jo bygget opp en egenkapital i løpet av noen år. Vi solgte bilen, puttet det resterende av billånet i huslånet og brukte egenkapitalen på et frihalvår i stedet for kanskje å nedbetale lån, som noen ville gjort, sier Nils Haugland. En flott bil får vi sikkert muligheten til å skaffe oss senere, men dette ville vi gjøre nå, fortsetter han.

Sammen med kona Trine tok han med barna Marius (13), Frida (7), Miriam (5) og Oscar(2) til Rarotonga i seks måneder. Familien reiste fra Norge 28. november 2002 og kom tilbake 7. juni 2003.

Ikke vanskelig å få til

Familien begynte å snakke om muligheten til å ta et friår i februar, beslutningen ble tatt i påsken, og så reiste de av gårde i slutten av november 2002.

- Beslutningen var at vi skulle gjøre vårt ytterste for å prøve å få det til, og når beslutningen var tatt, måtte vi få på plass finansiering og til slutt ordne ting med jobben, forteller Nils. Beslutningen var det vanskeligste; når den var tatt, var det egentlig bare snakk om å gjøre en jobb for å få alt på plass; å fikse en masse småting, fortsetter han.

- Det var ikke noe i forberedelsene som var så vanskelig at vi tenkte at ”nei, dette går ikke likevel”, sier Trine. Det vanskeligste var å overbevise seg selv om at ”dette gjør vi, dette er ikke farlig”. Det å ta med ungene og reise så langt og fortsatt føle at man hadde kontroll og at vi ikke kastet oss ut i noe farlig, det var et stort skritt å ta med ungene. Men når det var gjort, var det greit, sier hun. Det enkleste var faktisk å ta ungene ut av skolen. Det var bare å signere på et papir, og så var det i orden.

 • Tips til deg som vil ta deg en friperiode
 • Din mening:

  Drømmer du om et friår på eksotisk sted? (Avsluttet)
  Ja(89%) 535
  Nei(7%) 44
  Vet ikke(3%) 20
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Tror det er mulig for mange

  Da familien Haugland bestemte seg for å reise til Rarotonga, trodde de at de ville bli nesten alene som nordmenn der; de trodde i alle fall ikke at det ville være mange nordmenn der, som det viste seg at det var. De forteller at veldig mange av de norske familiene på øya var overrasket over dette.

  - Man tror før man reiser at man gjør noe unikt, men så er det egentlig ikke det, sier Trine.

  Mange drømmer om et friår langt unna hverdagens stress og mas, men mange kveler drømmen fordi den synes for urealistisk. Nils tror mange flere kan få det til, men sier det er snakk om prioriteringer.

  - Man må prioritere. I stedet for å kjøpe seg hytte, ny bil, pusse opp huset eller hva det nå er folk kan bruke 200.000-300.000 kroner på, så kjøper man seg opplevelser og tid sammen. Vi har regnet på det, og funnet ut at vi har fått ti års sommerferie samlet på et halvt år – og i tillegg får vi ferie hvert år de ti neste årene likevel, smiler Nils. Jeg glemmer aldri følelsen den dagen vi hadde vært der i en måned – da visste jeg at vi ennå hadde fem måneder ferie igjen; et hav av tid. Det var en ubeskrivelig følelse, fortsetter han.

  - Det er kanskje en uvant måte å bruke pengene på; man sitter ikke igjen med noe håndfast, men får mye annet. Det er kanskje ikke pengene, men heller innstillingen til hva man bruker pengene på, som er det store problemet, sier Trine. Det å stoppe opp og ha et hav av tid som man ikke vet hva man skal bruke til. Å oppleve det én gang i livet, det er fantastisk, forteller Trine.

  Forberedelser

  Nils beskriver forberedelsene som ”en masse småting som må ordnes” – men det er også i sannhetens navn en hel masse småting som må fikses før man setter av gårde på en slik reise. Det er ting som må ordnes hjemme; hus som skal leies ut, abonnementer som skal stoppes, vaksiner som skal tas osv, osv, og så er det en hel masse som skal ordnes med tanke på reise og reisemål.

  - Vi brukte mye tid i forkant av reisen, og satt mye på internett og samlet informasjon. Det blir på en måte hovedhobbyen frem til du drar; det er liksom det du gjør i alle ledige stunder, sier Nils.

  Familien brukte cirka seks måneder på forberedelsene, fra beslutningen ble tatt om at de skulle gjøre sitt ytterste for å realisere drømmen, til de satt på flyet med nesen vendt mot den andre siden av jordkloden. De skulle gjerne hatt litt mer tid til forberedelser før avreise, men for deres vedkommende måtte avreise settes da på grunn av skole og jobb. De estimerer ni til 12 måneder som en ideell planleggingsperiode – i alle fall for andre med samme behov for kontroll.

  Ting de ville gjort annerledes

  Fotoalbumene til familien Haugland er fulle av gode ferieminner. De har nærmest bodd på en kritthvit strand i seks måneder, de har slitt ut utallige par badebukser og shorts og glemt hvordan sko og langbukser føltes. Minstemann på to år hadde på seg et par joggesko da han reiste nedover, og da de ble tatt på da de skulle reise hjem etter å ha stått ubrukte i seks måneder, lurte han på om han hadde fått nye sko. Og langermet genser og langbukser; det var guffent, det. Men når man har reist og opplevd – og kommet hjem igjen, er det ofte ting man tenker på som man ville gjort annerledes.

  - Sånn i ettertid ser vi vel at vi hadde pakket som om vi skulle på jordomseiling med båt i ett år uten å være i kontakt med noen. Vi hadde nok med mye unødvendig, som medisiner, penicillin, fullt regntøy, dykkerutstyr og enda mer. Men alt dette fikk man jo tak i der nede; det var nok mer sivilisert enn vi trodde, ler Trine.

  Avslapping i vannkanten.
Foto: Privat Foto: Haugland privat
  Avslapping i vannkanten.
  Foto: Privat Foto: Haugland privat Vis mer


  - Men det vi burde tatt med som vi ikke gjorde, var mer badetøy. Vi badet så mye at det rett og slett råtnet opp, og det var faktisk noe vanskelig å få tak i der nede, og dessuten ganske dyrt. Det går nesten en badebukse i måneden, så vi skulle kjøpt med flere billige par her hjemme, forteller hun.

  Stillehavet

  Rarotonga ligger i Stillehavet, det er en av Cookøyene, 3.000 kilometer ut i havet fra New Zealand. Hvordan kom familien på å reise akkurat dit?

  - Jeg hadde lest om det i et gammelt nummer av Foreldre og Barn, og når det ble aktuelt, fant jeg fram bladet igjen, forteller Trine. Vi ville dessuten til et sted som var godt og varmt med fine strender, som var langt nok vekk, og som vi visste var trygt for barna, fortsetter hun.

  De er veldig fornøyde med oppholdet på Rarotonga, selv om det var veldig mye dyrere å leve der, enn de hadde forventet. Men skulle de velge i dag, ville de likevel ikke valgt annerledes.

  - Nei, vi ville ikke valgt et annet sted, men jeg tror ikke vi kommer til å reise dit igjen; det er litt i dyreste laget, synes Trine. Men hadde vi gjort noe tilsvarende i Thailand-området, kunne vi levd like godt for mindre penger, sier hun.

 • Tips til deg som vil ta deg en friperiode
 • >> Klikk her for å lese mer om de økonomiske aspektene ved å ta et friår; hvordan du regner ut utgifter, levekostnader osv.


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!