Bytt bolig i ferien

Du overlater husnøkkelen til eneboligen din på Snåsa til den franske familien du har blitt kjent med via boligbytteaktørene og kaster deg på flyet til Saint Tropez. Her venter en villa ved kysten. Det er ikke uten grunn at boligbytting er blitt en populær ferieform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Du kan risikere å ende opp på et spennende sted når du bytter bolig.
Du kan risikere å ende opp på et spennende sted når du bytter bolig. Vis mer


Nesten gratis ferie, ingen sutrete solbrente og ukjente unger i bassenget og privat hage. Stadig flere norske familier prøver seg på boligbytte, og kommer seg til steder de neppe hadde fått sett på annet vis. Til en kostnad som så vidt overstiger flybillettprisen.

Moroa begynte på 50-tallet

Hos de to store aktørene i Norge, Intervac og Ferieklubben Norsk Boligbytte, kan norske boligbyttere gå gjennom databasene av potensielle byttevenner. Ferieformen er en del av en tradisjon som går helt tilbake til det glade femtitallet. For noen hundrelapper i året i medlemsskap får du annonsere for din egen bolig, samtidig som du får tilgang til databaser over aktuelle byttepartnere. Avtalene ordner du selv.

Stalltips til bytterne

- Det lønner seg å være fleksibel og vise at man er åpen for forslag når man søker på bolig. Det er jo spennende, for da kan man få tilbud fra flere, ha mer å velge mellom. Slik ender du kanskje opp på et sted du ikke hadde regnet med, forteller Nina Solli i Intervac Norge.

Av andre gode råd nevner Solli blant annet god dialog med byttepartner på forhånd, god veiledning over tekniske ting i huset samt god markedsføring. Å være en god markedsfører er nemlig svært viktig når man ønsker å bytte bolig. Med gode bilder og informasjon må boligen og området vises frem til eventuelle byttere. Uten å overdrive, selvsagt. Løgn er intet sjakktriks i boligannonsen.

- Husk at ikke alle kjenner til Norge, fortell om hva man kan gjøre i området der du bor, fortell om Norge og om hva man kan oppleve her, sier Solli.

Basert på tillit

Tanken på å måtte gi andre nøklene til huset, bilen og hagen kan få mange til å grøsse. Er du av de som får angst over forsvinningsnumre i arvesølvet eller kaffeflekker på ditt kostbare egg signert Arne Jacobsen er kanskje ikke ferieformen noe for deg? Solli i Intervac Norge hevder imidlertid at det oppstår få problemer med boligbytte.

– Når man bytter bolig har man blitt kjent på forhånd. Boligbytte er basert på et tillitsforhold og de nyankomne bor jo i nabolaget ditt. Vi har hørt få klage. En gang var det en sprayboks som forsvant, som det viste seg at ett av barna hadde lekt med, en annen gang var kanskje ikke gresset klippet ordentlig, sånne småting, forteller Solli.

Flere fordeler

Er boligbytting likevel en ferieform som passer for deg, er det mye å glede seg til i feriene som kommer, blant annet god og grønn samvittighet. I følge Arne Haukeland i Ferieklubben Norsk BoligBytte tar ferieformen nemlig vare på miljøet.

- Det er en miljøvennlig ferieform som ikke er avhengig av å rasere ferieperler med hotellutbygginger og lignende, men som bruker eksisterende bygningsmasse. Det er nesten gratis og du opplever en kultur innenfra. Barna dine får et lekerom i stedet for et kjedelig hotellrom. Du får noen til å se etter huset ditt når du er borte. Det er verdensomspennende og du knytter vennskapsbånd til andre personer i andre land, sier Haukeland.

Flere råd

På spørsmål om Haukeland har noen gode råd å tilføye, har han dette å si:

- La en god venn stikke innom huset ditt et par ganger i uken mens du er borte, for å sjekke at alt er bra og for å hjelpe boligbytterne i huset ditt om de har problemer, noe de setter stor pris på. Om du er redd for verdifulle ting i huset, er det lurt å gjemme det unna i et låst rom. Det er også viktig å skrive en ordentlig kontrakt for å slippe uklare avtaler, samt en byttekontrakt i tilfelle uhell og misforståelser.

Eksterne lenker:
BoligBytte
Intervac

Tilbake til innledningen