Bysjarm og bindingsverk

Bornholms hovestad er ikke av de mest sjarmerende, så vi vil anbefale at du beveger deg ut av Rønne og inn i de sjarmerende, gamle småbyene istedet.

Bornholm har flere sjarmerende småbyer som er verdt et besøk.

>> Se bilder fra Bornholm

Gudhjem

Gudhjem er en berømt by i Danmark, og ligger midt på øyas nordkyst. Dette er en av Bornholms absolutte idyller ved sjøen. Ved ankomst styrer du mot den store mølla, og så snirkler du deg ned bakkene (ja, bratte bakker - solide nivåforskjeller til å være en dansk by!) mot havnepromenaden blant bindingsverkshus og hageidyller. På veien skal du gå riktig merkelig om du ikke ser Karamel Kompagniet, der karameller kokes på stedet, og selges i gammelmodige spissposer og mer moderne gaveesker. Seige uten å sette seg fast i tennene, og med deilig smak av karamell, sjokolade eller lakris, er dette fristelser du vanskelig kan si nei til. Spesielt ettersom Anna Niberg-Zehngraff, en av karamellmakerne, byr på gratis smaksprøver om du stikker innom. En søt kontrast til fiskeriet og røykeriene som tidligere har dominert byen. Nå er kun ett røykeri tilbake i drift, mens turismen har overtatt som byens fremste industri.

Vindu i Gudhjem.  Foto: Karoline Brubæk
Vindu i Gudhjem. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Sagnet sier at Gudhjem ble anlagt av cimbrerkongen Guthis sønn Thilvar 2.264 år etter at verden ble til, og at byen ble oppkaldt til minne om Guthis. Men mest sannsynlig er navneforklaringen langt enklere - at navnet kommer av sammensetningen av ordene gud og hjem, eller gode (høvding) og hjem.

Gudhjem ligger 24 kilometer fra Rønne. Parkering kan være vanskelig nede i sentrum i høysesong. Sats på å sette bilen ovenfor byen.

Svaneke

Svaneke er mer enn 450 år gammel. Byen som befinner seg på Bornholms nord-østre hjørne er kanskje den fineste på øya. På siste halvdel av 1900-tallet har byforeningen Svanekes Venner vernet om det opprinnelige miljøet i byen. Her kan man for eksempel ikke anskaffe et hus i sentrum som feriehus. Byen vokste i velstand på 17- og 1800-tallet, gjennom sjøfart, skipsbygging og handel.

Svaneke kirke farget i bornholmrødt. Foto: Karoline Brubæk
Svaneke kirke farget i bornholmrødt. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


En dag bør du sette av tid til en vandring i byens smale gater kranset av fargerike bindingsverkshus. Blir du varm av vandringen, kan du la turen ende på torget der Bryghuset ligger. Her brygger de sitt eget øl, og du kan for eksempel bestille deg fire smaksprøver fra det lyseste gule til det mørkeste sorte øl for 48 danske kroner. Vegg i vegg finner du Svaneke Bolcher der de mest fargesprakende drops og godter for søthungrige familiemedlemmer røres sammen.

Svaneke ligger 30 kilometer fra Rønne. Parker i havnen eller nord for havnen.

Flere besøksverdige byer på Bornholm

Snogebæk
Ikke langt fra øyas mest berømte strand, Dueodde, ligger Snogebæk. En landsbyaktig ferieby med masser av sommerhus. Men også en liten attraksjon i form av Danmarks eneste produsent av økologisk is. Himmelske fristelse rørt sammen på bakrommet av biologen Thorkil Boisen. Vi anbefaler vaniljeisen som er en av de få vi noen gang har spist som faktisk smaker ordentlig av vanilje. Dessuten den lokale favoritten hindebæris - knallrosa av bringebær. Får du sjansen, bør du smake på dagsprodusert is, da den har en helt annen konsistens enn iskrem som har ligget i frysen over natten. Boisen serverer dessuten fantastisk kaffe, og en lille en til den som er ekstra tørst.

Aakirkeby
Midt inne på øya, syd for Almindingen (øyas store skogsområde) ligger Aakirkeby. Her kan du besøke Bornholms Automobilmuseum for en stor samling vakkert renoverte biler og motorsykler av merker som Tatra, NSU, Adler, BSA, BMW, Jaguar og Porsche. For å rette opp miljøalibiet i etterkant, tar du turen til opplevelsessenteret NaturBornholm, som særlig frir til familiens yngre medlemmer med sine interaktive opplevelser av geologisk og biologisk historie, ispedd ett par søte, og levende, krokodiller.

Hasle
Er det nyrøkt sild du jakter på, bør du besøke Hasle som ligger midt på øyas vestkyst. Her starter museumsrøykerne i Hasle Silderøgerier opp tilberedelsen av de lokale delikatesser allerede i åttetiden om morgenen. Litt før middag kan du teste ut de varme og nyrøkte sildeskrottene med diverse tilbehør inne eller ute.

Rønne
Et nødvendig sted å passere, men øyas hovedstad er ikke den mest forlokkende av byene du kan besøke på Bornholm. Så nøy deg med en svipptur innom, og ta gjerne en liten vandretur i den gamle bydelen bak byens kirke. Ta også en tur innom Kastellet som ligger syd for Rønnes gamle bydel. Her ligger det runde Kastelstårnet med fire meter tykke murer, opprinnelig ment å skulle være en del av danske Kong Frederik d. V. sine planer fra 1687 om å befeste Rønne med et gigantisk forsvarsanlegg. På kjøpesenteret Quickly ved havnen, kan du så raske med deg de bornholmske matspesialiteter som rugkjeks, bryghus øl og andre godsaker før du forlater øya.