Byliv på Yucatán

Vil du slippe unna de verste turisthordene, kan det være en idé å besøke en av byene på Yucatán.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tro ikke at Yucatán er bare strender, turistattraksjoner og hotellbyer. Halvøya har også byer, der mange av innbyggerne lever uavhengig av turismen. Vi presenterer tre byer som ligger i kjørbar avstand. Den største byen er hovedstaden i Yucatán, Mérida.

Drar du til Mérida fra nabostaten Campeche kan du velge å kjøre Maya-ruten. Da passerer du en rekke små Maya-landsbyer, og du kan stoppe ved ruinene i Uxmal.

Mérida – den hvite byen

Maya-etterkommere i en landsby i Campeche. Foto: INGVILD KJØDE.
Maya-etterkommere i en landsby i Campeche. Foto: INGVILD KJØDE. Vis mer

Vi kjørte fra innlandet i Mexico, langs Vestkysten av Yucatán gjennom Campeche. Første stopp tok vi i Merida, eller den hvite byen. I Merida bor det drøye 600.000 innbyggere, og alle elsker tacos. Byen er kjent for sine kylling-tacos som serveres til frokost på hvert gatehjørne. Forvent deg ikke norske tacos med mais, ferske tomater og kjøttdeig. Meksikanske tacos er noe helt annet.

Mérida ble grunnlagt i 1542, hovedsakelig av spanske nybyggere. Byen ble bygd opp omkring Maya-byen Tihoo. Byen har tilnavnet ”Den hvite byen”, men hvit er den ikke. Alle gatene i Mérida er enveiskjørte, og husene er i spansk-kolonistil, gjerne malt i pastelltoner. Mérida har en rekke museum, kirker og plazas som er verdt å se. I tillegg er byen det kommersielle senteret på Yucatán.

I området rundt Merida er det flere idylliske haciendas hvor du kan overnatte, eller bare spise en god middag. Stemningen er harmonisk, og servicen upåklagelig.

Småbyen Izamal

En fredelig hacienda ved Merida. Foto: INGVILD KJØDE
En fredelig hacienda ved Merida. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Kjører du fra Merida mot ruinene i Chichén Itzá, kan du legge inn et stopp i den idylliske småbyen Izamal. (Rundt 24 kilometer fra hovedveien fra Mérida.)

Izamal ble et av sentrene hvor spanjolene prøvde å omvende mayaene til kristendom. Denne lille byen har den største kirkeplassen i Mexico, og noen av de eldste spanske bygningene i landet. De spanske husene ble bygd på restene av Maya-pyramidene som var revet, og de fleste husene er gule. Izamal kalles derfor den gule byen.

Mayaenes stolthet

Fra Izamal kjører du videre til Valladolid. En ekskursjon til Valladolid er også en fin dagstur fra Cancun og Playa del Carmen. Byen har en spennende historie. Dette er nemlig en av de få byen mayaene tok tilbake fra spanjolene.

I Valladolid ligger en av de eldste kirkene på Yucatàn. Velger du å bli en natt her, kan du se frem til et bra natteliv på flere plazas.