Byene som burde vært hovedsteder

De har alt, er mer kjent, men har ikke tittel som hovedstad.

Sydney er Australias mest kjente og best besøkte storby. Men den er ikke hovedstad. Foto: Craig Jewell
Sydney er Australias mest kjente og best besøkte storby. Men den er ikke hovedstad. Foto: Craig Jewell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de aller fleste tilfeller er landets hovedstad også regnet som den største, fineste, mest interessante og innholdsrike byen i landet. Noen gode eksempler er London, Paris, København, Buenos Aires eller Berlin.

Men så finnes det en rekke byer som gjerne oppfattes som landets mest interessante og fineste, men som slett ikke er hovedstad.

Lonely Planet har laget listen over byene som har alle kvaliteter en hovedstad burde ha, men som ikke holder tittelen. Du gjetter sikkert mange av dem uten å lese videre.

New York
New York er USA heftigste og mest besøkte storby. Det kryr av attraksjoner og spennende museer i byen, men det er den til sammenligning ganske så kjedelige Washington som faktisk er hovedstad.

Innsidetips til New York

Rio de Janeiro var hovedstad frem til 1960, men er fortsatt Brasils mest populære storby. Foto: Stine Okkelmo
Rio de Janeiro var hovedstad frem til 1960, men er fortsatt Brasils mest populære storby. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Rio de Janeiro
En av storbyene med den heftigste naturlige beliggenheten, mellom regnskogkledde fjelltopper og lange sandstrender. Det er til Rio turistene reiser, det er her karnivalet er heftigst, men det er Brasilia i innlandet som er Brasils hovedstad. Denne byen ble konstruert fra ingenting i perioden 1956-1960, og overtok hovedstadstittelen fra Rio da den sto ferdig.

Karneval i Rio

Sydney
Sydney er den første byen mange tenker på når noen sier "storby i Australia". Og Sydney er Australias turisthovedstad. Her ligger det verdenskjente Operahuset, her er Bondi beach, men det er Canberra som er landets hovedstad.

Sydney til lavpris

Cape Town
Sør-Afrikas hovedstad, Pretoria, kan ikke måle seg med kystbyen Cape Town, som ligger vakkert til helt på sydspissen av det afrikanske kontinentet. Byen er full av strender, og bretter seg ut ved foten av det spektakulære Table Mountain. Det er til denne byen turister som reiser til landet helst drar.

Ti på topp i Cape Town

Et glimt av Istanbul med hagia Sophia i forgrunnen. Foto: Selim Guler
Et glimt av Istanbul med hagia Sophia i forgrunnen. Foto: Selim Guler Vis mer


Istanbul
Istanbul regnes for å være en av Europas mest spennende storbyer, med sin unike beliggenhet ved Bosporosstredet, med en del i Europa og en del i Asia. Her finner du Hagia Sophia, Den blå moské, Gran Bazar og mye mer. Men det er faktisk Ankara lenger øst i landet som er hovedstaden i Tyrkia.

Storbyguide til Istanbul

Flere byer som burde vært hovedsteder, ifølge Lonely Planet:

  • Marrakesh i stedet for Rabat (Marokko)
  • Toronto i stedet for Ottawa (Canada)
  • Auckland i stedet for Wellington (New Zealand)
  • Mumbai i stedet for New Delhi (India)
  • Amsterdam i stedet for Den Haag* (Nederland)
*Nå er faktisk Amsterdam den konstitusjonelle hovedstaden i Nederland, men regjeringen og kongehuset holder til i Den Haag.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!