Når charterpassasjerene er misfornøyde, kan Ingvill Fløystad i Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser vente seg ekstra travle dager.
Når charterpassasjerene er misfornøyde, kan Ingvill Fløystad i Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser vente seg ekstra travle dager.Vis mer

Busstreik - får du erstatning?

Mange norske turister ble forsinket på grunn av busstreik på Mallorca, men får de erstatning?

Busstreiken på Mallorca, Menorca og Ibiza ble avsluttet på midnatt mandag. Gjennom tre lange og kaotiske døgn har mange norske sydenfarere blitt forsinket til sine avganger. Det har blitt lange timer for turistene på Mallorcas overfylte flyplass denne helgen, noen har blitt opp til ett døgn forsinket.

Force majeure

Vanligvis kan du be om både prisavslag og erstatning om forsinkelsen er å regne som en mangel. Det vil si om du er forsinket mer enn åtte timer når turen varer én uke, og tolv timer når forsinkelsen varer to uker. Denne situasjonene er imidlertid et unntak fra regelen.

- Dette er en hendelse utenfor turoperatørenes kontroll, det vil si en force majeure-situasjon. Da forlenges fristen til henholdsvis 16 og 24 timer, forklarer Ingvill Fløystad i Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser.

- Om forsinkelsen varer lenger enn fristene kan du få prisavslag. Men fordi dette er en force majeure kan du ikke be om erstatning om du for eksempel kommer for sent tilbake på jobb og taper arbeidsfortjeneste. Slik erstatning kan du derimot be om dersom forsinkelsen ikke skyldes forhold utenfor selskapenes kontroll.

Dette gjør du


Er flyet forsinket på vei til reisemålet, må du først klage til operatørens representanter på stedet. Er du forsinket på hjemtur blir det vanskelig. Da sender du i stedet en skriftlig klage til operatøren.

- Klagen må sendes senest fire uker etter hjemkomst. Om ikke faller klageretten din bort, advarer Fløystad.

Dersom du ikke blir enig med selskapet, kan klagen gå videre til Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser. Det er først da du får endelig avgjørelse.

 • Mer om hvordan du går frem for å klage finner du her.
 • Fly og klager

  Se omtaler av reelle klagesaker som handler om fly og flyforsinkelser:

 • Forsinket hjem til jul

 • Skremmende flyfyll

 • 42 timer på flyplassen

 • Rettsløse flypassasjerer
 • Billig ferie i siste liten?

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.