Fisk fra Svartehavet. Kanskje ikke det mest fristende etter en natt i Varna?
Fisk fra Svartehavet. Kanskje ikke det mest fristende etter en natt i Varna?Vis mer

Bulgaria - billig balalaika


Rikt på ferske grønnsaker, frukt, ost og hovedsaklig svin, fisk og sauekjøtt, er det lokale kjøkkenet kraftig og enkelt. Inspirert av tyrkiske, greske og egne tradisjoner, er det fortsatt smakfullt – hvis du er heldig. Det som er sikkert er at du vil sjelden gå fra et matbord med rumlende mage.

Fet middag
En typisk frokost består av en kopp sterk kaffe og litt brød med pålegg. Lunsj er også et relativt lite måltid, før hovedmåltidet og middagen blir satt på bordet. Den kommer gjerne i tre retter og begynner ofte med den typiske shopska-salaten. En grønn salat med rikelig av feta ost over. Der slutter det imidlertid for deg som er privat kokkelærling hos Grethe Roede. For nå kommer gjerne kebabche og kyufte, som er krydderpølser i forskjellige utgaver, på bordet. Kaloribomber i atomklasse.

Stolte hjemmebrennere
Noe av det mest bulgarske med hele måltidet er rakia. Dette er nasjonaldrikken og serveres ofte som en aperitiff. Mildt sagt et meget potent brygg av drue- eller plommesprit. Når du reiser rundt på den bulgarske landsbygden, vil du se at ranker av vindruer opptar det meste av hageplassen rundt lokale hus. Blomster blir gjerne nedprioritert i forhold til å kunne ha råvarer til sin egen rakiaproduksjon, og lokalbefolkningen setter stor ære i sine edleste dråper – sunt bulgarsk næringsvett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre er nok det potetrike bulgarske kostholdet den minst attraktive menyen i landene vi skriver om her. Trøsten er at det er av de billigste. Litt ut på landet fra chartermekka er maten ofte bedre, og fire personer får en lett en middag med tilbehør for 150 kroner til sammen.

Tilbake til hovedartikkelen og landsmeny