Budweiser i badeland

Opplev ølmager og g-strenger i kommunistiske badeland, bli forelsket i Donaus bredder, svøm i billig gulasjsuppe eller drukne i lurendreiere - Donaus' dronning har noe for alle.

Publisert
Sist oppdatert

Viden kjent og ettertraktet; tusenvis av helseorienterte badenymfer reiser til Budapest sine over 120 kilder hvert år.

Det termiske og mineralfylte vannet skal visstnok være gunstig for behandling av blant annet høyt blodtrykk og hjertesykdommer. Vi tviler ikke på at dette stemmer, men kan ikke annet enn å flire litt med tanke på hva vi opplevde på en ettermiddag i et ungarsk badeland.

Budweiser i badeland


Forvirrende badeorgie


Rubiks kube ble riktignok oppfunnet av ungareren Erno Rubik, og vi lurer ikke lengre på hvor han var da ha kom på ideen. - På bad i Budapest.

Som førstegangsbader ved inngangen til Széchwenyi-badene, vil du nemlig garantert trå feil mer enn et par ganger før du kommer til bassengkanten. Samtidig som du får deg en forvirrende innføring i de tidligere kommunistiske kontrollprinsipper. Det nyrestaurerte badet går likevel for å være høyt i toppen av det ungarske badehierarkiet, og er nydelig utsmykket innvendig... når du først kommer deg så langt da.

Først må du nemlig kjøpe billetten din av en kvinnelig grensevakt med fønbart og mannestemme. Hun sitter i et lite avlukke omgitt av lydtett glass - så hun er helt sikkert på at hun slipper å svare på spørsmålene dine og bare kan beordre deg videre. Du vet ikke helt hva du har betalt for, før du kommer til andre kontrollpost hvor du må vise en av de tre lappene du har fått plantet i hånden.

Budweiser i badeland


Den skal stemples og rives etter alle kunstens regler, før du så slipper gjennom til tredje grensestasjon. Etter nok en nøysom skanning av både person og billett, blir du vist vei inn i de gyllengule korridorene med små omkledningsrom. Her blir du bestemt geleidet inn i et av de små avlukkene av nok en kvinnelig betjent i hvitsteril uniform. Hun vokter bestemt døren til du har trukket i dine fineste bademoter. Når du omsider trer ut i det godt befolkede bassengområdet, forstår du raskt at dette er et bademotemekka. Alt fra den tynneste tanntråd til 60-tallets østblokkbleier går hånd i hånd her.

>> Se vår bildespesial fra Budapest

Mye mineraler i godt øl..

Helt siden romerne tok med seg badeserken hit på 900-tallet, har de helsebringende badene vært hovedstadens største turistattraksjon. Det er kanskje også derfor badene er levende museum i bademoter. Det dominerende er likevel små g-strenger på unge kvinner og alt for små badebukser på eldre menn. På mange av de mannlige stamgjestene er den lille godteposen nesten umulig å skimte. Det fordi den gjerne er godt plassert under kraftig tak og kun kan skimtes i utstrakt posisjon.

Foto: DinSide Reise
Foto: DinSide Reise Vis mer


Grunnen til at overvektige tyskere går på helsebad, som skal være så gunstig for blodtrykket, er jo åpenbar. Det selges nemlig rikelig med øl ved bassengkanten. En etter sigende framifrå kombinasjon. Synder du i himmelen er det jo som kjent ikke så lang vei for å be om tilgivelse. Her kan du jo bare velte deg ut i bassenget og rense samvittigheten før neste glass.

Bakteriebomber

- Det kan jo tenkes at sjelen renses mer enn blodårene når du svømmer i den helsebringende bakteriefloraen, men jeg ville ikke ha stukket hodet under vann forteller Carlos Barranco.

Han er en utdannet bioingeniør, men lever nå av å drive eiendomsformidling for utlendinger i byen med 1,7 millioner innbyggere. Badene er likevel en viktig del av Budapest sin historie, forteller han oss.

- Vannet har mange positive virkninger, men er først og fremst en hype blant tyskere og østerrikere som kommer hit på helseopphold. Et besøk er likevel å anbefale for deg som kommer til Budapest. Særlig om vinteren når vannet fortsatt er varmt og det snør ute. Mange av badene har utendørsseksjoner, og kan være trivelige å oppholde seg når kulden står på. Er du her om sommeren er det imidlertid øyen Margit som tiltrekker seg mest folk.

Houdini på taksameteret


Vi sier oss enige med Carlos at det er underholdningen verdt å duppe seg i de varme kildene, og bestemmer oss videre å for å svinge innom Margit, som ligger midt i Donau og skiller bydelene Buda og Pest. En taxi ser ut til å være det beste valget for å komme fort frem i den trabantfylte trafikken. Etter ti-minutters tur med livet som innsats, kommer vi for den nette pris av 200 kroner frem til øya. Det er ikke før vi treffer de norske medisinstudentene Synnøve og Birthe i en av de grønne parkene der, at vi forstår hvor grundig lurt vi har blitt.

- Budapest er en helt nydelig by, men det er visse ting du burte være klar over når du kommer på ferie hit, forteller de.

Etter å ha tilbrakt hele skolegangen her, kjenner de byen godt.

Restaurantgaten Liszt Ferenz byr på masse liv og god mat.
Restaurantgaten Liszt Ferenz byr på masse liv og god mat. Vis mer


- Du må ikke finne på å hoppe inn i en taxi uten at det den enten er en fra City Taxi eller Million Taxi. Det finnes flere taximafiaer her i byen, og de opererer med falske logoer og taxiskilter på bilene. Praier du en tilfeldig fra gata, blir du nesten garantert lurt, forklarer de norske jentene der de ligger og soler seg i den velstelte parken.

Så med viten om at den kjente magikeren og forsvinningskunstneren Houdini kommer fra Ungarn, velger vi å bruke bena videre for at feriepengene våre ikke skal ta en "Houdini" ned i taxisjåførenes dype lommer.

Skål i stillhet

Forbannelsen av å ha blitt rundlurt gir seg fort når solen senker seg over elvepromenaden og byens største ikon, Széchenyi-broen. Det er få storbyer i Europa som kan by på en lignende utsikt. Fra broen følger vi Budapest sitt svar på Camps-Élysées, eller Andrássy-gaten, til vi kommer til restaurantdistriktet Liszt Ferenc Tér.

Den praktfulle broen.
Den praktfulle broen. Vis mer


Gulasjsuppe..
Gulasjsuppe.. Vis mer


Med rumlende bademager stuper vi inn i en deilig gulasjsuppe på et av de små spisestedene. Budapest byr fortsatt på rimelige priser i forhold til andre europeiske storbyer, og du kan lett nyte en god middag med drikke for rundt hundrelappen. Når du skåler med venner og kjære, må du bare huske å ikke klirre i glassene. Etter at den ungarske revulusjonen mot habsburgerne ble slått ned i 1849, feiret de seirende østerrikerne med å skåle høylytt med ølglass. Ungarerne hevdet derfor at det skulle være forbudt å skåle på denne måten helt frem til i 1999. Selv om glassklinging nå er godtatt, gjør de færreste det.

Det er kanskje også en av grunnene til at det kun serveres Budweiser i plastkopper til tyskere og østerrikere på de populære badene.

>> Se vår bildespesial fra Budapest

Første versjon av artikkelen ble publisert i 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer