Budsjetturistens miniguide til Bulgaria

Billiglandet Bulgaria ligger på interessetoppen blant budsjettbevisste chaterturister i år. Hva bør du få med deg herfra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Rosedalen produserer størstedelen av verdens roseoljer, et velduftende bidrag til parfymeindustrien. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com
Rosedalen produserer størstedelen av verdens roseoljer, et velduftende bidrag til parfymeindustrien. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com Vis mer

Budsjetturistens miniguide til Bulgaria

 1. Ti på topp i Bulgaria


Bulgarias lave priser virker som en magnet på budsjettbevisste turister, og en pristest utført av DinSide i vår viser at Bulgaria også er det billigste charterlandet. Men hva bør du få med deg av opplevelser i dette lavprisparadiset?

 • Her er en miniguide til Bulgarias severdigheter
 • Bulgaria i korte trekk

  Bulgaria har 8,2 millioner innbyggere, en drøy million av disse bor i hovedstaden Sofia. De nesten 40 milene med sandstrender på kystlinjen langs Svartehavet er det du først vil møte som charterturist i Bulgaria. Området var tidligere kommunistpampenes luksusferiested, men er nå vel tilpasset vestlige turister, og har blitt sommerens store budsjettfavoritt for barnefamilier og ungdom fra hele Vest-Europa.

  Temperatur, språk og penger

  Sommertemperaturene varierer mellom 25 og 30 grader i snitt, og den beste tiden å reise hit for varm ferie, er fra mai til september. Bulgarerne benytter det kyrilliske alfabetet, men skilt ved motorveiene, på flyplasser og feriesteder står også i latinske bokstaver. Valutaen er leva, som kommer i myntenheter fra 1 til 50. En leva er verdt drøyt fire kroner. Lonely Planet skriver at det er lettere å veksle kontanter enn reisesjekker, og at det er godt med minibanker i Sofia og ved Svartehavet.

  Helse på reisen

  Folkehelseinstituttet anbefaler at du tar vaksiner mot difteri, stivkrampe og polio før du drar til Bulgaria. Er du født etter 1952 er du høyst sannsynlig vaksinert mot disse sykdommene. Da disse vaksinene har en varighet på ti år kan du være tjent med å sjekke om du trenger en ny dose. Dessuten bør du være vaksinert mot Hepatitt A. Du kan også vurdere Dukoral, en drikkevaksine som reduserer risikoen for turistdiare. Skal du skikkelig utenfor allfarvei i Bulgaria, bør du også vurdere tyfoidfebervaksine.

  Unike fjellformasjoner er en av grunnene til å ta en lengre ekspedisjon for å besøke Melnik. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com
  Unike fjellformasjoner er en av grunnene til å ta en lengre ekspedisjon for å besøke Melnik. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com Vis mer


  De samme vaksineanbefalingene får du også til land som Albania, Bosnia-Hercegovina, Estland, Hviterussland, Jugoslavia, Kroatia, Latvia, Litauen, Makedonia, Moldavia, Romania, Russland, Ukraina.

  Handletips

  Rødviner fra Melnikområdet, lokal brandy og matika (ouzo-lignende drikke) er sterke kjøpetips for deg som er tørst på lokale drikkevarer. Du kan også få kjøpt lokalt håndverk som malt keramikk, ulltepper, broderier og ikoner. Dessuten er landet en stor produsent av duftende roser - få med deg roseessens basert på de rosa skjønnhetene.

 • Få med deg miniguiden til Bulgarias severdigheter